Nieuwsartikel
Nieuwsoverzicht

Wachten op nieuwe trigger

Apr 5, 2022

Auteur: Koen Lauwers

Er zat de voorbije 2 weken niet zoveel evolutie in de goudprijs. Na de terugval sinds de top van 7 maart (2074 dollar) consolideert goud rond 1920 dollar. Dit is het niveau van de vorige historische top van augustus 2011. Die hield stand tot augustus 2020. Ondanks de correctie van de voorbije weken was de periode tussen januari en einde maart het sterkste kwartaal voor goud sinds het derde kwartaal van 2020.

Uitgedrukt in dollar staat goud nu 6% hoger dan bij de start van 2022. In euro is dat 8,5%. De andere edelmetalen lieten een gelijkaardig prijsverloop zien. Zilver deed het in verhouding nog iets beter met een winst van 7% in dollar en 9% in euro. Palladium is na een forse klim net na de inval van Rusland in Oekraïne weer teruggevallen naar het niveau van voor de oorlog.

Macro-economisch is de kans op een stagflatie-scenario nog steeds het grootst. De groeiprognoses worden overal en in rap tempo verlaagd. In China is de groei zelfs nagenoeg volledig tot stilstand gekomen. Intussen noteert de index van de consumentenprijzen op het hoogste niveau in 40 jaar en dan is de impact van de oplopende energieprijzen eigenlijk nog maar net gestart. Het doorsijpelen naar allerhande consumentenproducten en het doorrekenen van de gestegen transportkosten moet eigenlijk nog beginnen.

Europa loopt een hoger stagflatie-risico wegens de sterke afhankelijkheid van dure energie. In Nederland liep de inflatie vorige maand op naar 11,9%. In de Verenigde Staten was dat 7,9%. Nu is de  situatie niet helemaal vergelijkbaar wegens verschillende meetmethodes en het Amerikaanse cijfer was dat van een maand eerder. De Verenigde Staten zijn echter wel in hoge mate zelfvoorzienend wat hun energiebehoefte betreft en dat scheelt een hoop.

De goudprijs zoekt een evenwicht tussen het stagflatieverhaal en de geopolitieke situatie enerzijds en de oplopende rente anderzijds. Na de eerste renteverhoging sinds december 2018 gaat volgens de CME FedWatch tool nu 73,3% uit van een klim met 50 basispunten bij de volgende vergadering op 4 mei. Volgens de consensusverwachting zal de beleidsrente eind dit jaar op 1,75 tot 2% uitkomen.

De rente op 10-jaarse overheidsobligaties is de voorbije weken overal gestegen maar deze blijft vanuit historisch perspectief nog steeds erg laag. De rentecurve is daarbij geëvolueerd van heel vlak naar zelfs invers. Dit betekent dat de rente op kortere looptijden hoger ligt dan die op langere. In de Verenigde Staten is dat bijvoorbeeld zo met de 5-jaarse rente tegenover de 10-jaarse. Zelfs tegenover de 30-jaarse is er nauwelijks verschil.

Een inverse rentecurve wees in het verleden meestal op een recessie in de daaropvolgende kwartalen of op zijn minst een scherpe groeivertraging. De markt onderkent het inflatierisico op korte termijn maar niet op langere termijn, vandaar dat de lange rente minder hard stijgt. Het potentieel voor een verdere substantiële stijging van de langetermijnrente, wat negatief zou zijn voor goud, is door een verwachte groeivertraging dus beperkt.

Bron: CME FedWatch Tool

Vormen goud stablecoins een bedreiging voor goud?

Sinds de top van november vorig jaar is de totale waarde van de cryptomarkt met een derde gedaald van meer dan 3 biljoen dollar naar ongeveer 2 biljoen dollar. Eind jauari was deze zelfs gehalveerd. De voorbije weken zitten de crypto-prijzen weer in de lift maar toch is het moeilijk vol te houden dat de virtuele munten hun rol spelen als inflatie-hedge en safe haven. Het wordt steeds duidelijker dat crypto’s zogenaamde high-beta activa zijn naar analogie met bijvoorbeeld de technologie-aandelen. Een hoge risicobereidheid en veel liquiditeit in de markt doet de prijzen stijgen, in het omgekeerde geval worden deze activa minder waard.

Opmerkelijke vaststelling is dat er binnen de crypto-familie is er wel een bepaalde categorie die erg in trek is. Niet toevallig hebben die een link met goud. De totale marktwaarde van de meest populaire gold-backed stablecoins is de voorbije maanden geëxplodeerd. Waarover gaat het precies en zijn deze een alternatief voor fysiek goud?

Zogenaamde stablecoins zijn crypto’s waarvan de waarde is gekoppeld aan een reëel (niet-crypto) actief. De meest populaire stablecoins zijn de Tether en de USD Coin met een marktwaarde van respectievelijk 82 en 51 miljard dollar. Beide gebruiken de Ethereum blockchain volgens de ERC-20 standaard. Cryptohandelaren parkeren hun cashoverschotten tijdelijk in stablecoins in plaats van deze telkens weer om te zetten in klassieke valuta als de dollar of de euro. Dit zou namelijk te duur (transactiekosten) en te omslachtig zijn. De waarde van 1 Tether of 1 USD Coin komt meestal overeen met 1 dollar, al kan er soms een heel kleine afwijking op zitten.

Goud stablecoins worden in theorie gedekt door een bepaalde hoeveelheid goud. Voor de nieuwe generatie beleggers is dit een heel eenvoudige manier om blootstelling te hebben aan de goudprijs. De 2 grootste gold stablecoins zijn het voorbije jaar spectaculair gegroeid. De token TetherGold heeft nu een marktwaarde van 204 miljoen dollar of 4 keer meer dan een jaar geleden. Eén token komt overeen met 1 troy ounce goud van een London Bullion Market Good Delivery goudstaaf. PaxGold doet het nog beter met een verzesvoudiging naar 615 miljoen dollar. Beide stablecoins groeien daarmee veel harder dan de rest  van de cryptomarkt. Andere goud stablecoins zijn de Perth Mint Gold Token (huidige marktwaarde 2,2 miljoen dollar) en de Digix Gold Token (marktwaarde 1,3 miljoen).

De vraag blijft wat een investeerder in goud stablecoins reëel in handen heeft? In de praktijk niets, want ze zijn slechts onder strikte voorwaarden en dus heel lastig inwisselbaar in fysiek goud. Dit geldt overigens niet alleen voor goud stablecoins maar ook voor hefboomproducten met goud als onderliggende waarde. Bovendien is er geen enkele garantie wat de werkelijke fysieke dekking betreft zolang er geen onafhankelijke audit dit bevestigt.

Het hele concept van fysiek goud is dat je als het ware off-grid gaat van het financiële en monetaire systeem en als investeerder je eigen centrale bank beheert. Dit is met goud stablecoins niet het geval. In dat opzicht zijn deze dus geen volwaardig alternatief voor fysiek goud.

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.

Sep 13, 2024

Goud blijft op recordkoers

+
Sep 11, 2024

Holland Gold neemt AmsterdamGold over van Value8

+
Aug 12, 2024

AmsterdamGold en Holland Gold bundelen krachten

+
Jul 18, 2024

Op naar nieuwe recordprijs voor goud!

+
Jun 13, 2024

Marktoverzicht juni 2024 Gezonde correctie

+
May 15, 2024

Marktoverzicht mei 2024 Consolidatiefase maakt de weg vrij voor verdere prijsstijgingen

+
Apr 10, 2024

Marktoverzicht april 2024 - Goud gaat parabolisch - Koen Lauwers

+
Mar 13, 2024

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

+
Feb 16, 2024

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

+
Jan 11, 2024

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

+
Dec 7, 2023

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

+
Dec 6, 2023

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

+
Nov 17, 2023

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

+
Nov 13, 2023

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

+
Nov 9, 2023

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

+
Nov 3, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

+
Oct 12, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

+
Oct 12, 2023

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

+
Sep 29, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

+
Sep 13, 2023

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

+
Sep 11, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

+
Sep 11, 2023

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

+
Aug 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

+
Jul 6, 2023

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

+
Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

+
Jun 19, 2023

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

+
Jun 8, 2023

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

+
Jun 8, 2023

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

+
Jun 6, 2023

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

+
May 23, 2023

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

+
May 16, 2023

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

+
May 12, 2023

Komt de recessie?

+
May 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

+
May 2, 2023

Waarom het tijd is voor goud

+
May 1, 2023

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

+
Apr 21, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

+
Apr 18, 2023

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

+
Apr 13, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

+
Apr 12, 2023

Goud slecht grens van 2.000 dollar

+
Mar 24, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

+
Mar 20, 2023

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

+
Mar 6, 2023

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

+
Mar 6, 2023

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

+
Feb 17, 2023

Op zoek naar een steunniveau

+
Feb 7, 2023

Daar is de voorspelde correctie

+
Jan 20, 2023

Goud zet opmars voort

+
Jan 11, 2023

Terugblik & vooruitblik

+
Dec 23, 2022

Goud naar 3000 dollar in 2023?

+
Dec 6, 2022

November breekt de ban

+
Nov 9, 2022

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

+
Sep 20, 2022

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

+
Aug 22, 2022

51 jaar na Bretton Woods

+
Aug 8, 2022

Technische steun goud & zilver houden stand

+
Jul 19, 2022

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

+
Jun 20, 2022

Goud als rustpunt op turbulente markten

+
Jun 3, 2022

Bescheiden herstel

+
May 20, 2022

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

+
May 9, 2022

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

+
Apr 19, 2022

Flirten met uitbraakniveaus

+
Apr 5, 2022

Wachten op nieuwe trigger

+
Mar 26, 2022

Aanhoudende hoge volatiliteit

+
Mar 3, 2022

Goud in oorlogstijden

+
Feb 17, 2022

Voorzichtig optimisme

+
Feb 4, 2022

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

+
Sep 2, 2021

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

+
Actuele reviews

Soepele service

Ik was niet op tijd voor de overdracht, maar de medewerker was bereid om nog even te wachten.

erik

1 maand geleden

Uitstekende dienstverlening en expertise

Gebruiksvriendlelijke site met meerdere opties vo rhet bezorgen. De communicatie verloopt uitstekend. Behulpzame en deskundige medewerkers.

H.

1 maand geleden

Discrete bezorging

Discrete bezorging. Onopvallende auto, geen spiksplinternieuwe bak met AG stikkers en zo. Idem bezorger. 12 points AG! 👍

Opa

1 maand geleden

erg proffecioneel.

erg proffecioneel.

Wafa

1 maand geleden

Snelle en efficiënte afhandeling.

Snelle en efficiënte afhandeling.

Mike

2 maanden geleden

Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…

Indien gewenst is er altijd extra service. En altijd goed telefonisch bereikbaar. Zeer prettig

Een

2 maanden geleden

Afspraak op korte termijn

Afspraak op korte termijn. Alle medewerkers, die ik tot nu toe heb ontmoet, waren vriendelijk en behulpzaam. Informatie en uitleg desgevraagd.

Fernando

2 maanden geleden

Uiterst correct en fijn contact

Uiterst correct en fijn contact

Jan

2 maanden geleden

prettig e voelt veilig

prettig e voelt veilig

DE

2 maanden geleden

Prima service

Prima service

Jan

3 maanden geleden

Prima organisatie.

Prima organisatie. Professioneel, kwaliteit en veilig gevoel

HB

3 maanden geleden

De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf

De mensen die Amsterdam Gold vormen, zijn allereerst heel prettig in de omgang en ook deskundig. Maar het eerste is wat ons als mensen allemaal aan elkaar bind. Oprechte complimenten aan het hele bedrijf

Paul

3 maanden geleden

Beoordeeld met 4.9 van de 5 gebaseerd op 2,083 reviews op
logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2024 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.