Nieuwsartikel
Nieuwsoverzicht

51 jaar na Bretton Woods

Aug 22, 2022

Auteur: Koen Lauwers

Goud blijft voorlopig in de prijsvork tussen 1680 en 1950 dollar bewegen. De fundamentals blijven sterk voor de langere termijn maar traders die wat actie willen, kunnen overwegen om hun goudpositie (al dan niet tijdelijk) uit te breiden wanneer de prijs richting de onderkant van die vork beweegt. Half augustus noteert het gele metaal met een rendement van -3,5% in dollar en +8,5% in euro.

Zilver, dat met de andere industriële metalen mee onderuit ging, staat dit jaar al 16% in het rood. De goud/zilver ratio zette in juli een jaarpiek van 94 neer. Toen de zilverprijs van 18 naar 21 dollar koerste, daalde de prijsverhouding weer naar 86. Recent presteert zilver weer ondermaats waardoor de goud/zilver ratio weer klom naar 91.

De dollar kreeg even een tik na het meest recente inflatierapport van juli. De index van de consumentenprijzen steeg met 8,5% op jaarbasis tegenover nog 9,1% in juni. We horen economen en analisten al sinds begin dit jaar verkondigen dat de piek van de inflatie achter ons ligt maar maand na maand werden hogere inflatiecijfers gepubliceerd. Op de duur moet de groei vanzelf afzwakken door de zogenaamde basiseffecten (vergelijking met steeds hogere cijfers). Wat het recente rapport dus eigenlijk zegt, is dat de inflatie niet langer versnelt. Maar in absolute cijfers blijft ze dus wel heel hoog.

Ik verwacht dat de trend van het inflatiecijfer de komende maanden verder dalend zal zijn maar een terugkeer naar minder dan 2% zit er niet in. Beleggers moeten integendeel rekening houden met een inflatiecijfer dat langdurig boven 4% zal liggen. Dit is dan weer een garantie voor een aanhoudend negatieve reële rente.

De markt interpreteerde het inflatiecijfer als een signaal dat de centrale bankiers de rente nu minder snel zullen verhogen en eerder zullen stoppen met renteverhogingen. Daardoor daalde de dollar en steeg de goudprijs boven 1800 dollar. Uitgedrukt in euro bewoog goud nauwelijks.

De klim was geen lang leven beschoren want de obligatiemarkten anticipeerden al op een dalende inflatie met een lagere rente. Sinds de top in juni is de rente op de US Treasury overheidsobligatie op 10 jaar al fors gedaald. De reële rente is nog steeds ruim negatief maar is de voorbije weken wel gestegen en daardoor is er voorlopig weinig vuurwerk bij goud.

De volgende monetaire vergadering van de Federal Reserve staat op 21 september op de agenda. Op basis van de CME FedWatch Tool gaat nog slechts 45,5% uit van een verhoging met 75 basispunten. Twee weken geleden was dat nog 68%. Een meerderheid van 54,5% verwacht nu dat de rentestap beperkt zal blijven tot 50 basispunten.

Afgelopen maandag 15 augustus was het 51 jaar geleden dat President Nixon het Bretton Woods systeem opblies.  Daardoor konden centrale banken hun dollarreserves niet langer inruilen tegen fysiek goud bij de Federal Reserve. Dit was de start van het ‘fiat’ geld tijdperk, een term die komt uit het Latijn en die wil zeggen dat geld zijn waarde ontleent aan een overheidsdecreet maar niet aan een fysiek onderpand.

Geld heeft sindsdien geen intrinsieke waarde maar teert op het vertrouwen van burgers dat overheden het geldsysteem goed zullen beheren. De recente monetaire geschiedenis leert dat dit af en toe wel eens misloopt. Sinds 1971 steeg de goudprijs van 35 dollar naar (actueel) 1750 dollar.

Bronnen:  CME FedWatch Tool

Edelmetalen in een recessie-omgeving

Het herstel van de aandelenmarkten sinds de bodem van half juni was zo sterk dat steeds meer marktparticipanten er van uit gaan dat het niet om een ‘bear market rally’ gaat maar dat de beursindexen op weg zijn om de records van eind vorig jaar te breken.

Dit is heel onwaarschijnlijk want nooit eerder in de geschiedenis hebben de beurzen een bodem neergezet nog voor de eigenlijke start van een recessie. Nu is er onder economen en analisten een discussie of de Amerikaanse economie zich al dan niet in een recessie bevindt. Technisch gezien zijn daar twee kwartalen met een negatieve economische groei voor nodig.

Althans dat is de definitie van het National Bureau of Economic Research (NBER), een officiële regel is er niet. De Amerikaanse economie groeide  tijdens de eerste jaarhelft in nominale termen.  Maar door de inflatie, in 40 jaar niet zo hoog, was de reële groei negatief en werd aan de technische voorwaarde van het NBER voldaan. Meestal is het pas achteraf duidelijk wanneer een recessie startte want de meeste macro-economische indicatoren lopen achter.

Dat is bijvoorbeeld het geval met cijfers over de werkgelegenheid. Wanneer ontslagen in de statistieken verschijnen, is het eigenlijke job- en inkomensverlies meestal al enkele weken of maanden daarvoor gebeurd. Om die reden zijn er op maandbasis soms vrij forse bijstellingen van vorige cijfers. Een andere indicator die met vertraging op een recessie wijst, is de inverse rentecurve. Die ontplooit zich typisch 12 tot 18 maanden voor de start van een recessie.

Het derde kwartaal kan weer een positief cijfer in reële termen laten zien, afhankelijk van hoe snel de inflatie daalt. Tijdens de corona-pandemie bouwden de meeste gezinnen een spaaroverschot op. Dat overschot is de reden waarom de consumentenbestedingen al met al nog vrij goed stand houden, zelfs ondanks de oplopende energieprijzen. Dit blijft natuurlijk niet duren en om die reden zie ik een echt recessie-scenario zich pas in 2023 voltrekken.

Voor goud is een recessie niet noodzakelijk negatief. Dit leren ons de historische cijfers van de jaren ’80 van vorige eeuw toen de inflatie nog hoger was dan nu het geval is. De centrale bankiers stuwden dan de rente boven het inflatiepercentage waardoor de reële rente positief was. Dat is nu onmogelijk. Maar zelfs in een omgeving met een positieve reële rente bleef de daling van de goudprijs beperkt. Bovendien herstelde goud sneller dan de andere metalen en op het einde van de recessie was goud zelfs duurder dan bij het begin. In tegenstelling tot andere metalen is goud dus niet cyclisch.

In 2008 bodemde de goudprijs al in het najaar terwijl de beursindexen dat maar begin 2009 deden. Bij de cyclische edelmetalen platina, palladium en zilver, die veel industriële toepassingen hebben, liet het prijsherstel langer op zich wachten.

Deze dynamiek kan worden verstoord in het geval van problemen aan de aanbodzijde. Dit is momenteel het geval bij palladium en platina als gevolg van uiteenlopende verstoringen in de productie en export in Rusland (economische sancties), Zuid-Afrika (sociale onrust) en de Verenigde Staten (weersomstandigheden).


Auteur: 
Koen Lauwers

Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.

May 15, 2024

Marktoverzicht mei 2024 Consolidatiefase maakt de weg vrij voor verdere prijsstijgingen

+
Apr 10, 2024

Marktoverzicht april 2024 - Goud gaat parabolisch - Koen Lauwers

+
Mar 13, 2024

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

+
Feb 16, 2024

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

+
Jan 11, 2024

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

+
Dec 7, 2023

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

+
Dec 6, 2023

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

+
Nov 17, 2023

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

+
Nov 13, 2023

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

+
Nov 9, 2023

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

+
Nov 3, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

+
Oct 12, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

+
Oct 12, 2023

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

+
Sep 29, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

+
Sep 13, 2023

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

+
Sep 11, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

+
Sep 11, 2023

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

+
Aug 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

+
Jul 6, 2023

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

+
Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

+
Jun 19, 2023

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

+
Jun 8, 2023

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

+
Jun 8, 2023

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

+
Jun 6, 2023

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

+
May 23, 2023

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

+
May 16, 2023

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

+
May 12, 2023

Komt de recessie?

+
May 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

+
May 2, 2023

Waarom het tijd is voor goud

+
May 1, 2023

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

+
Apr 21, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

+
Apr 18, 2023

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

+
Apr 13, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

+
Apr 12, 2023

Goud slecht grens van 2.000 dollar

+
Mar 24, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

+
Mar 20, 2023

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

+
Mar 6, 2023

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

+
Mar 6, 2023

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

+
Feb 17, 2023

Op zoek naar een steunniveau

+
Feb 7, 2023

Daar is de voorspelde correctie

+
Jan 20, 2023

Goud zet opmars voort

+
Jan 11, 2023

Terugblik & vooruitblik

+
Dec 23, 2022

Goud naar 3000 dollar in 2023?

+
Dec 6, 2022

November breekt de ban

+
Nov 9, 2022

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

+
Sep 20, 2022

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

+
Aug 22, 2022

51 jaar na Bretton Woods

+
Aug 8, 2022

Technische steun goud & zilver houden stand

+
Jul 19, 2022

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

+
Jun 20, 2022

Goud als rustpunt op turbulente markten

+
Jun 3, 2022

Bescheiden herstel

+
May 20, 2022

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

+
May 9, 2022

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

+
Apr 19, 2022

Flirten met uitbraakniveaus

+
Apr 5, 2022

Wachten op nieuwe trigger

+
Mar 26, 2022

Aanhoudende hoge volatiliteit

+
Mar 3, 2022

Goud in oorlogstijden

+
Feb 17, 2022

Voorzichtig optimisme

+
Feb 4, 2022

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

+
Sep 2, 2021

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

+
Actuele reviews

Altijd professioneel en vriendelijk de…

Altijd professioneel en vriendelijk de omgang met Amsterdam Gold.

Willem

5 dagen geleden

Snelle en correcte afhandeling van de…

Snelle en correcte afhandeling van de bestelling.

N.

2 weken geleden

Ik had een bestelling gedaan ik werd…

Ik had een bestelling gedaan ik werd netjes 30 min van te voren gebeld, zodat ik er voor kon zorgen dat ik op tijd thuis aanwezig kon zijn. Nertjes op tijd ook bij mij aan de stoep. Vriendelijke meneer die me groette en me om me ID vroeg ter controle voor de veiligheid dat het in goede handen komt. Tevreden met de service van Amsterdam Gold.

Levi

2 weken geleden

Goede communicatie bij de aankoop en…

Goede communicatie bij de aankoop en bij de levering idem.

Johanna

2 weken geleden

Top service en voelt heel vertrouwd..

Top service en voelt heel vertrouwd..

Atilla

2 weken geleden

Een voorbeeld voor anderen

Keurig netjes, gastvrij, efficiënt en betrouwbaar. Top

dr

3 weken geleden

Proces was duidelijk en eenvoudig

Proces was duidelijk en eenvoudig. Communicatie mbt bezorging effectief en precies zoals afgesproken.

Claske

4 weken geleden

De webiste is heel overzichtelijk en…

De webiste is heel overzichtelijk en makkelijk. De omgang met de heren is ook heel fijn, zijn flexiebel en altijd op tijd!

Samar

1 maand geleden

Duidelijke afspraken

Duidelijke afspraken. Flexibel

Lieuwe

1 maand geleden

Snelle levering en alles keurig netjes…

Snelle levering en alles keurig netjes zoals besteld ontvangen. Graag tot een volgende keer

Cornelis

1 maand geleden

AmsterdamGold is een professioneel…

AmsterdamGold is een professioneel leverancier van edelmetalen. De klant kan geen betere service worden geboden dan door AmsterdamGold. Zeer aan te bevelen ! Willem

Willem

2 maanden geleden

Goed vlot en duidelijk.

Goed vlot en duidelijk.

Eric

2 maanden geleden

Beoordeeld met 4.9 van de 5 gebaseerd op 2,069 reviews op
logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2024 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.