Informatie

Btw-vrij

Als u wilt investeren in goud, zilver of platina, dan zijn er regels om rekening mee te houden. Zo hoeft u over de aanschaf van beleggingsgoud geen belasting (btw) te betalen, maar bij zilver en platina wel. Wij denken graag met u mee en bieden u manieren aan om zo min mogelijk of zelfs helemaal geen btw te betalen.

U betaalt 0% btw over goud

De Belastingdienst stelt beleggingsgoud vrij van btw. Ons gehele aanbod bestaat uit  beleggingsgoud. Dit zijn gouden voorwerpen die alleen gebruikt worden als belegging, zoals gouden munten  en goudbaren. Een gouden munt is beleggingsgoud als de munt geslagen is na het jaar 1800 en een minimale zuiverheid van 90% heeft. Een andere voorwaarde is dat de munt vroeger een wettig betaalmiddel was in het land van herkomst. Een goudbaar is beleggingsgoud als de baar een minimale zuiverheid van 99.5% heeft.  

U betaalt 21% btw over zilver

De Belastingdienst ziet zilver als een grondstof en rekent daarom 21% btw. Zilver wordt in verschillende industrieën gebruikt. Zilver zit bijvoorbeeld in zonnepanelen, mobiele telefoons en printplaten van elektronica.

Er zijn manieren om minder btw te betalen of u kunt btw-vrij zilver kopen, bijvoorbeeld via de margeregeling of als u zilver opslaat in het douane-entrepot van AmsterdamSafe.

De margeregeling: minder btw

U hoeft bij een aankoop van zilveren munten en muntbaren, waar u volgens de wet ook mee kan betalen, alléén btw te betalen over de productiekosten en provisie. Dit heet de margeregeling. Deze btw mag niet worden vermeld op de factuur en kan niet worden teruggevraagd.

Hoe weet u of het als wettig betaalmiddel geldt? Op de zilveren Maple Leaf munt uit Canada ziet u bijvoorbeeld een bedrag van 5 dollar staan. U kunt in Canada dus uw boodschappen afrekenen met deze munt. Er bestaan ook zilverbaren waar u uw boodschappen mee zou kunnen betalen, namelijk met muntbaren. Let u er wel op dat het voor u niet gunstig is om de munten en muntbaren te gebruiken als betaalmiddel.

Wilt u weten of dit een aantrekkelijk investering is voor u? Lees dan meer informatie over zilver kopen in het overzicht van onze producten.

Btw-vrij zilver

U betaalt géén btw over zilver als u uw zilver opslaat in het douane-entrepot van AmsterdamSafe. Uw zilver wordt niet ingevoerd in Nederland, waardoor u geen btw betaalt.

Via deze methode kunt u zilverbaren van 1000 troy ounce (31,1 kilo) of van 100 troy ounce (3,1 kilo) kopen. U leest hier meer over op de pagina Opslag bij AmsterdamSafe.

U betaalt 21% btw over platina

Net als bij zilver betaalt u ook over platina 21% btw. Platina is een zeer schaarse grondstof voor industriële producties. Dit edelmetaal wordt vooral uit Zuid-Afrikaanse grond gehaald. Platina is belangrijk bij het produceren van bijvoorbeeld computers en katalysatoren van motoren. De margeregeling geldt niet voor platina.

Btw-vrij platina

U betaalt géén btw over platina als u het opslaat in een douane-entrepot. We voeren uw platina in van buiten Europa en bewaren dit in het entrepot van AmsterdamSafe. Uw platina wordt hiermee officieel niet ingevoerd in Nederland, waardoor u geen btw betaalt.

Via deze methode kunt u alleen platinabaren van 10 troy ounce (311 gram) kopen.  

 

Lees ook: Soorten Edelmetaal of Fysiek Edelmetaal

 

Ga naar de Shop

logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2023 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.