Nieuws
Filter op categorie

Op naar nieuwe recordprijs voor goud!

Jul 18, 2024

De zomer is traditioneel een kalme periode wat de activiteit op de edelmetaalmarkten betreft met bijgevolg een relatief lage prijsvolatiliteit. Maar dit is in 2024 wel anders met goud dat na een verrassend korte consolidatieperiode weer een aanval inzet op nieuwe (nominale) hoogtepunten.

Lees meer +

Marktoverzicht juni 2024 Gezonde correctie

Jun 13, 2024

Tussen de start van de uitbraak van de goudprijs in februari en half mei werd het gele metaal bijna een kwart duurder. Dat er daarna een correctie volgt waarbij een deel van de prijsstijging wordt teruggenomen, is perfect logisch en zelfs heel gezond met het oog op een duurzame langetermijntrend.

Lees meer +

Marktoverzicht mei 2024 Consolidatiefase maakt de weg vrij voor verdere prijsstijgingen

May 15, 2024

Goud zit in een welgekomen consolidatiefase nadat de prijs tussen half februari en half april met meer dan 400 dollar per troy ounce of ruim 20% steeg.

Lees meer +

Marktoverzicht april 2024 - Goud gaat parabolisch - Koen Lauwers

Apr 10, 2024

Met een klim van 8,3% was maart één van de sterkste maanden ooit voor goud. Het is niet ongewoon dat er na een technische uitbraak (naar boven of naar beneden) een versnelling van de bestaande trend volgt. Dat was bij goud niet anders nadat de driedubbele top op 2070 dollar werd uitgeveegd door een hoger maandslot.

Lees meer +

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

Mar 13, 2024

Goud startte het jaar eerder in mineur en ging daarmee tegen de historische trend in. Half februari viel de goudprijs nog onder de grens van 2000 dollar per troy ounce, wat sinds het jaarbegin een negatief rendement van 3% opleverde. Maar enkele weken later is het sentiment weer helemaal gekeerd.

Lees meer +

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

Feb 16, 2024

Lange tijd was er een sterke correlatie tussen de goudprijs en de reële rente (nominale rente min inflatie). Goud is geen rentedragend actief wat wil zeggen dat een positieve reële rente ongunstig is voor het gele metaal wegens de zogenaamde opportuniteitskost. Omgekeerd is een negatieve reële rente juist heel gunstig voor goud.

Lees meer +

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

Jan 11, 2024

Goud sloot het jaar 13% hoger af en deed het daarmee een stuk beter dan de andere edelmetalen. Zilver boekte in 2023 een klein verlies (-1%) maar platina (-8%) en vooral palladium (-39%) lieten het helemaal afweten.

Lees meer +

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

Dec 7, 2023

De goudprijs zette in november de stijgende trend van een maand eerder voort en kende voor het eerst een maandslot boven 2000 dollar. Dit was technisch een belangrijke doorbraak die kort nadien werd bevestigd door een heuse blow-off top.

Lees meer +

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

Dec 6, 2023

Zondagavond 3 december was het eindelijk zo ver. De goudprijs brak kortstondig door de grens van $2,100 en liet binnen de handelsdag een nieuwe hoogste koers van $2,151.30 noteren. De rek is er daarmee nog niet uit. Uitzicht op renteverlagingen, voortdurende aankopen door centrale banken en toenemende geopolitieke spanningen maken het verre van denkbeeldig dat er in 2024 opnieuw een record op de borden zal verschijnen.

Lees meer +

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

Nov 17, 2023

Onze serie 'Een Goud Gesprek' is nu ook te beluisteren als podcast. In deze 2-wekelijkse serie gaan onze experts Han de Jong of Jean-Paul van Oudheusden in op de ontwikkelingen in onze economie, de financiële markten en de edelmetaalmarkt. Ideaal om bijvoorbeeld te luisteren in de auto. Prangende vragen over macro-economische ontwikkelingen, de verschuivende machtsblokken met de opkomende BRICS landen, de big reset en de de-dollarization worden beantwoord. En uiteraard veel over goud, zilver en platina. Welke krachten hebben invloed op de koersen? Waarom kopen centrale banken zoveel goud? Hoe ziet de productieketen van edelmetaal eruit?

Lees meer +

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

Nov 13, 2023

Op woensdag 15 november vindt voor het eerst sinds een jaar een fysieke ontmoeting plaats tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping. Een verslechtering van de toch al niet zo goede relatie tussen Biden en Xi kan de geopolitieke spanningen in de wereld verder op scherp zetten. Als de financiële markten het idee krijgen dat de kans op escalatie in Taiwan toeneemt kan de goudprijs de psychologische barrière van $2000 opnieuw doorbreken en komt de all-time high van $2075 in zicht.

Lees meer +

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

Nov 9, 2023

Met een prijsstijging van bijna 150 dollar of 7% was oktober de op een na beste maand van het jaar voor goud. De klim bracht de prijs weer boven de grens van 2000 dollar. Met nog 8 weken te gaan in 2023 noteert goud op +9% in dollar en +8% in euro. Hoewel bij velen de perceptie heerst dat goud het niet goed doet, staat het gele metaal in verschillende valuta op of dichtbij een historisch hoogtepunt.

Lees meer +

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

Nov 3, 2023

In deze aflevering geeft Jean-Paul een interessant college over beleggen. Wanneer moet je als belegger wat doen? Gaat onze economie richting een zachte of harde landing? Is de-dollarization echt ingezet door andere machtsblokken? Wie wil überhaupt de staatsschuld van Amerika nog financieren door het kopen van staatsobligaties? Of zet de US de geldpers gewoon weer aan? Tot slot bediscussieert Jean-Paul of perverse systeemprikkels en fiat geld leiden tot een big reset?

Lees meer +

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

Oct 12, 2023

Is de big reset begonnen? In deze aflevering gaat Han de Jong in op de elementen van een big reset. Zoals de vraag of een flexibele hoeveelheid fiat geld houdbaar is? Leidt dit tot perverse prikkels? Welke alternatieven zijn er voor fiat geld? Waarom is de gouden standaard een aantal malen afgeschaft? Ook gaat Han in op de verschuivende machtsblokken in de wereld? Wat betekent dit en komt er daarmee een big reset op gang. Tot slot geeft Han nog een belangrijk advies hoe een particulier zich kan indekken tegen risico’s.

Lees meer +

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

Oct 12, 2023

Er zijn twee elementen waar goud allergisch voor is en dat zijn een positieve reële rente en een dure dollar. De afgelopen tijd kregen we ze allebei. Het is dan ook geen verrassing dat het gele metaal tijdelijk in de hoek zit waar de klappen vallen. Aan de andere blijkt uit een onderzoek van Leigh Goehring en Mats Rozencwajg dat de stijging van de goudprijs blijft flink achter op de stijging van de geldhoeveelheid en dat de goudprijs naar 14.000 per troy ounce zou moeten.

Lees meer +

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

Sep 29, 2023

De schaarste van edelmetaal is essentieel voor de koers van edelmetaal. In deze aflevering legt Jean-Paul van Oudheusden uit hoe de exploitatie van edelmetalen er in de praktijk uitziet. Hoeveel edelmetaal hebben we boven de grond en hoeveel zit onder de grond? Hoeveel edelmetaal kan nog worden ontdekt en blijft het daarmee nog schaars? Wie zijn de belangrijkste spelers in de goudwinning en hoe lang duurt het om goud boven de grond te halen? Tenslotte gaat Jean-Paul uitgebreid in op de duurzaamheid in deze markt.

Lees meer +

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

Sep 13, 2023

“De vooruitzichten voor de economie en de financiële markten zijn onzeker.” Ik vind het een afschuwelijke dooddoener, want het is altijd per definitie waar. Je kunt er als belegger niets mee. En toch ben ik geneigd te zeggen dat de onzekerheden nu wel uitzonderlijk groot zijn. Vanuit een risicomanagement perspectief diversifiëren centrale banken in opkomende landen hun deviezenreserves. Ik zie niet in waarom beleggers dat voorbeeld niet zouden volgen.

Lees meer +

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

Sep 11, 2023

In deze aflevering legt Han de Jong uit dat de hele wereld armer wordt door de strijd tussen de machtsblokken van de BRICS landen en het Westen. En dat het Westen afhankelijker is van de VS dan andersom. Gaat de dollar zijn positie als wereldhandelsmunt kwijtraken aan de Chinese Renminbi of een Central Bank Digital Currency, ook wel de-dollarization genaamd? Waarom verliest de VS als economische grootmacht steeds meer invloed? En waarom stellen Centrale Banken veel vertrouwen in goud als alternatieve valutavoorraad?

Lees meer +

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

Sep 11, 2023

De goudprijs bewoog tijdens de zomermaanden juli en augustus per saldo nauwelijks. Zelfs de volatiliteit was met een prijsvork van 1880 tot 1980 dollar eerder aan de lage kant. De World Gold Council (WGC) liet weten dat de centrale banken in de eerste jaarhelft gezamenlijk 387 ton goud kochten. Dit is het hoogste cijfer voor een eerste semester sinds 2000. Zolang de reële rente op een hoog niveau blijft, is het moeilijk voor goud om een duurzame prijsrally neer te zetten.

Lees meer +

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

Aug 8, 2023

In deze aflevering legt Jean-Paul uit waarom goud als belegging als veilige haven wordt gezien. En hoeveel van de totale goudaanbod wordt gebruikt voor edelmetalen of voor beleggingen? Verliest Europa de slag om de grondstoffen van de BRICS landen? Heeft platina nog een toekomst? En welke rol speelt recycling in het aanbod van zilver? En waarom is de goud/koper ratio zo’n goede indicator voor het voorspellen van de rente?

Lees meer +

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

Jul 6, 2023

Centrale bankiers eisten in de eerste helft van het jaar veel aandacht op met renteverhogingen, waardoor de prijzen van goud en zilver voornamelijk zijwaarts bewogen. Toch is de kans op hogere prijzen in de tweede helft van het jaar nog volop aanwezig.

Lees meer +

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? In deze aflevering van Een Goud Gesprek legt Han de Jong uit dat in zijn ogen een recessie onvermijdelijk is. En dat deze vervelender kan worden dan dat we nu denken. Alle indicatoren zoals de containeroverslag en de rentetermijn-structuur wijzen die richting op. Han heeft ook antwoorden op prangende vragen. Gooien we het verdienvermogen van Nederland overboord? En welke denkfout maken we in de discussie over duurzaamheid en economische groei?

Lees meer +

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

Jun 19, 2023

'Iedereen wil een goudmijn ontdekken'. Met deze titel gaat Jean-Paul deze keer in op de prijsontwikkeling van edelmetaal in de laatste 30 jaar. Klopt het dat zilver is achtergebleven? Waarom is het eigenlijk beter om naar de koper-goud ratio te kijken dan naar de goud-zilver ratio? En welke partijen zitten er in de productieketen van edelmetaal en welke rol spelen goudmijnen?

Lees meer +

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

Jun 8, 2023

Mei was een tegenvallende maand voor de edelmetalen door de combinatie van weer oplopende rentes en een duurdere dollar. Aan het begin van de maand werd met bijna 2080 dollar nog op een haar na de top van augustus 2020 bereikt. Zoals wel vaker gebeurt bij een mislukte uitbraakpoging – intussen al de derde – gaat het nadien vrij snel bergaf.

Lees meer +

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

Jun 8, 2023

Alle centrale banken samen kochten vorig jaar een recordhoeveelheid van 1135,7 ton goud. Dit was fors meer dan de 455 ton van een jaar eerder. Dit bleek uit cijfers van de World Gold Council. Sinds 2010 zijn centrale banken per saldo netto koper van goud. Maar dit is niet altijd zo geweest.

Lees meer +

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

Jun 6, 2023

Worden we in het westen steeds armer? Met o.a. deze vraag gaat Han de Jong in op de strijd tussen de wereldmachten VS en China oftewel de dollar en Yuan. Wanneer wordt India echt een wereldmacht? Hadden we kunnen zien aankomen dat Rusland zich al veel langer voorbereid op een clash? Wat doen de centrale banken met hun goud- en deviezenvoorraden? Wat betekent dit voor uw eigen financiële positie?

Lees meer +

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

May 23, 2023

Op 11 mei jongstleden was het dan zover: het stijf uitverkochte AmsterdamGold Symposium 'Because they can't print gold' met drie toonaangevende sprekers in het prachtige Theater Amsterdam aan ’t IJ in Amsterdam. Jean-Paul van Oudheusden als grondstoffenexpert en beleggingsspecialist, Han de Jong als macro econoom en bekend als huiseconoom bij BNR nieuwsradio en Willem Middelkoop als bestseller auteur (The Big Reset). Als slot van het officiële programma was er nog een interessante paneldiscussie.

Lees meer +

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

May 16, 2023

Donderdag 11 mei 2023 was het zover. Het eerste Symposium van AmsterdamGold met de titel: Because they can’t print gold. De locatie was voor ons een thuiswedstrijd met het prachtige Theater Amsterdam aan ’t IJ. De prachtige line-up van sprekers bestond uit: Willem Middelkoop, Han de Jong en Jean-Paul van Oudheusden.

Lees meer +

Komt de recessie?

May 12, 2023

In de schoolbankjes had ik het niet geleerd. Maar al snel nadat ik als econoom begon te werken kreeg ik in de gaten dat er in een economie maar een paar prijzen zijn die er echt toe toen: de prijs van geld en de prijs van olie. De prijs van geld valt dan weer uiteen in de rente en de wisselkoers van de munt en wat ik toen de prijs van olie noemde zou ik eigenlijk de prijs voor energie moeten noemen.

Lees meer +

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

May 8, 2023

In deze aflevering van Een Goud Gesprek gaat Jean-Paul van Oudheusden in op de belangrijke verschillen tussen fysieke edelmetalen, papieren contracten op edelmetalen en een goldpool. Wanneer kies ik voor een fysieke belegging? Wat is de relatie tussen de papieren en fysieke markt? Ook komt de prijselasticiteit van edelmetaal aan bod. Tegen welke goudkoers wordt het rendabel goudmijnen te exploiteren en wanneer neemt de totale hoeveelheid goud toe?

Lees meer +

Waarom het tijd is voor goud

May 2, 2023

In dit artikel gaat onze vaste columnist Jean-Paul van Oudheusden in op de huidige actualiteit. Als gevolg van de veelbesproken bankencrisis in maart 2023 doet de goudprijs voor de tweede keer een poging om de hoogste koers ooit van bijna $2075 te doorbreken. De kans is reëel dat het deze keer wel gaat lukken. Zekerheden zijn er niet bij beleggen, maar de marktomstandigheden zijn gunstig. Niet alleen vanwege een aanhoudend hoge inflatie of het rentebeleid van de centrale banken, maar ook door politieke ontwikkelingen.

Lees meer +

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

May 1, 2023

De voorbije weken bevindt de goudprijs zich in een consolidatiefase na de forse stijging tussen begin maart en half april. Die beweging bracht goud van iets boven 1800 dollar per troy ounce naar 2050 dollar, het hoogste prijsniveau in meer dan een jaar. De klim van de goudprijs ging gepaard met een beduidende verzwakking van de dollar. Met tal van macro-economische cijfers en monetaire vergaderingen op de agenda verhoogt de kans op een bovengemiddelde prijsvolatiliteit bij goud.

Lees meer +

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

Apr 21, 2023

In deze aflevering gaat Han de Jong o.a. in op de vraag waardoor inflatie wordt opgejaagd, de fases van de huidige inflatie en de invloed van de loon-prijsspiraal. De vraag van een klant is deze keer of goud inderdaad beschermt tegen inflatie en op welke termijn dit effect intreedt? Tot slot wordt ingegaan op de rol van opkomende economieën (met o.a. India) in relatie tot het westen en tot de markt van edelmetalen.

Lees meer +

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

Apr 18, 2023

De industriële vraagcomponent is bij goud beperkt tot enkele procenten maar bij zilver wordt ongeveer 60% van het metaal gebruikt voor industriële toepassingen. Binnen deze categorie is het gebruik van zilver in fotovoltaïsche modules (PV) voor zonnepanelen een van de sterkste groeiers. Ontstaat er daarmee een tekort aan zilver in de toekomst?

Lees meer +

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

Apr 13, 2023

In deze editie van onze tweewekelijkse videoreeks ‘Een Goud Gesprek’ praat Jean-Paul van Oudheusden over o.a. de industriële vraag naar edelmetalen. Wat is de invloed van deze industriële vraag op de koers van edelmetalen?

Lees meer +

Goud slecht grens van 2.000 dollar

Apr 12, 2023

Het eerste kwartaal van 2023 was het beste voor goud sinds het tweede kwartaal van 2020. Na een sterk jaarbegin en een tegenvallende prestatie in februari volgde een uitstekende maand maart waar de beste maandprestatie sinds juli 2020 werd neergezet.

Lees meer +

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

Mar 24, 2023

In deze nieuwe videoreeks publiceert AmsterdamGold iedere twee weken een nieuw interview met een expert uit de financiële markt. Onze 'huisexperts' zijn Han de Jong en Jean-Paul van Oudheusden. Het doel met deze interviews is om onze kijkers breed te informeren en inzicht te geven in de algehele financiële markt en die van edelmetalen in het bijzonder.

Lees meer +

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

Mar 20, 2023

Wie de edelmetalen van nabij opvolgt, werd er de voorbije tien dagen nog eens aan herinnerd dat het heel snel kan gaan in dit segment. Op 8 maart kostte een troy ounce goud nog minder dan 1810 dollar. Anderhalve week later was daar al 150 dollar bijgekomen. Dit brengt het rendement voor 2023 op bijna 9% in dollar en in euro.

Lees meer +

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

Mar 6, 2023

In de afgelopen weken is de nieuwe website van AmsterdamGold gelanceerd. In deze nieuwe website is het mogelijk om vanuit een online klantaccount zowel te kopen als te verkopen en de eventuele opslag bij AmsterdamSafe te beheren.

Lees meer +

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

Mar 6, 2023

De energietransitie in het westen heeft positieve gevolgen voor de vraag naar zilver. Ondanks de recessievrees in de Verenigde Staten en Europa zal de vraag naar fotovoltaïsche modules (PV) voor zonnepanelen dit jaar niet afnemen. De Duitse edelmetalengroep Heraeus Precious Metals verwacht dat 2023 een nieuw recordjaar wordt wat betreft de installatie van PV-installaties dank zij de rugwind van fiscale stimuli en de steun van overheden die hun targets op het vlak van hernieuwbare energie moeten halen.

Lees meer +

Op zoek naar een steunniveau

Feb 17, 2023

De prijscorrectie bij de edelmetalen zette zich de voorbije weken door. Na het voor goud ongunstige banenrapport in de Verenigde Staten werd ook het inflatierapport negatief geïnterpreteerd. Op jaarbasis werd het leven 6,4% duurder, iets onder de 6,5% van het vorige rapport maar de daling was wel iets kleiner dan verwacht. De kerninflatie, exclusief voeding en energie, steeg tot 0,4% en dit was de grootste klim op maandbasis in drie maanden. Op jaarbasis zakt de inflatie voor de zevende maand op rij maar bepaalde prijsstijgingen blijken hardnekkiger dan gedacht.

Lees meer +

Daar is de voorspelde correctie

Feb 7, 2023

De financiële markten hebben een turbulente week achter de rug en ook de prijzen van de edelmetalen schoten alle kanten uit. In een week met verschillende monetaire vergaderingen (Federal Reserve, Bank of England, ECB) wisten goud en zilver eerst geen richting te kiezen maar na het banenrapport donderde de prijs naar omlaag.

Lees meer +

Goud zet opmars voort

Jan 20, 2023

Goud zet in januari de opmars van eind vorig jaar door en klom naar het hoogste niveau sinds april 2022. Sinds begin november klom de goudprijs van 1620 naar 1915 dollar of een stijging met 18%. Tijdens die periode was er slechts één noemenswaardige terugval van 1790 naar 1720 en die was dan nog van heel korte duur. Sinds begin dit jaar bedraagt het rendement van goud in dollar 5%.

Lees meer +

Terugblik & vooruitblik

Jan 11, 2023

Goud zette het jaar uitstekend in en klom in de eerste handelsdagen van 2023 naar het hoogste niveau sinds juni. Eigenlijk zit de prijs al sinds november in de lift. Het gele metaal sloot het jaar af met een klein verlies in dollar (-0,3%) maar in vrijwel alle andere belangrijke valuta was het rendement positief. Dit bedroeg 6 procent in euro, 12 procent in Brits pond en zelfs 14 procent in Japanse yen.

Lees meer +

Goud naar 3000 dollar in 2023?

Dec 23, 2022

Goud heeft het voorlopig lastig om een vervolg te breien aan de de goede prestatie van november. Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport, het inflatierapport en de uitspraken van de Federal Reserve stonden daarbij een verdere rally in de weg, dit ondanks een pittige correctie van de dollar.

Lees meer +

November breekt de ban

Dec 6, 2022

Voor het eerst sinds maart kon goud vorige maand nog eens een prijsstijging op maandbasis  voorleggen. Het was meteen een stevige klim van 7% waarmee het gele metaal weer de kaap van 1800 dollar rondde en dat was al van augustus geleden. Goud kende op 1 december zelfs de grootste dagwinst sinds april 2020 nadat Federal Reserve voorzitter Powell hintte op een trager tempo wat de toekomstige renteverhogingen betreft.

Lees meer +

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

Nov 9, 2022

Oktober was de zevende opeenvolgende verliesmaand voor goud (in dollar), al bleef het verlies beperkt tot 1%. Goud noteert begin november 8% lager dan bij de start van 2022. In euro bedraagt het rendement +5,5%. Uitgedrukt in Brits pond en Japanse yen, beide valuta die een nieuw historisch dieptepunt bereikten tegenover de dollar, ligt het rendement uiteraard nog een stuk hoger.

Lees meer +

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

Sep 20, 2022

Een troy ounce goud was sinds het voorjaar van 2020 niet meer zo goedkoop. In vergelijking met maart noteert goud nu 400 dollar lager. Sinds de start van 2022 verloor goud iets meer dan 8% in dollar. In andere valuta is het beeld gunstiger omdat een groot deel van de prijsdaling net toe te schrijven is aan de klim van de Amerikaanse munt. Zo bedraagt het rendement in euro +4%, in Brits pond +9% en in Japanse yen zelfs +14%.

Lees meer +

51 jaar na Bretton Woods

Aug 22, 2022

Goud blijft voorlopig in de prijsvork tussen 1680 en 1950 dollar bewegen. De fundamentals blijven sterk voor de langere termijn maar traders die wat actie willen, kunnen overwegen om hun goudpositie (al dan niet tijdelijk) uit te breiden wanneer de prijs richting de onderkant van die vork beweegt. Half augustus noteert het gele metaal met een rendement van -3,5% in dollar en +8,5% in euro.

Lees meer +

Technische steun goud & zilver houden stand

Aug 8, 2022

Het risico op een liquiditeitscrisis is nog niet helemaal geweken maar het extreem negatieve sentiment tegenover de edelmetalen is de voorbije weken wel wat gekeerd. De technische steun bij goud op het niveau van 1670-1680 hield weer stand en ook zilver koerste van 18 dollar op korte tijd weer richting 20 dollar. Goud staat sinds begin dit jaar op een verlies van 2,9% in dollar. In euro bedraagt het rendement wel +8,4%. Voor zilver bedragen deze cijfers respectievelijk -14,6% en -4,7%.

Lees meer +

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

Jul 19, 2022

De goudprijs dook vorige week voor het eerst in bijna een jaar onder de grens van 1700 dollar. Het niveau rond 1670-1680 dollar bleek sinds het voorjaar van 2020 al een aantal keer een stevige technische steun. Toch is het geen uitgemaakte zaak dat dit deze keer ook het geval zal zijn.

Lees meer +

Goud als rustpunt op turbulente markten

Jun 20, 2022

De onrust op de financiële markten is de voorbije weken weer sterk toegenomen. De meeste grote aandelenindexen zijn alle winsten sinds de start van 2021 intussen kwijtgespeeld. Ook de obligaties presteren slecht nu de rentes blijven stijgen en wie dacht dat crypto’s  de ultieme ‘safe haven’ waren, staat intussen ook weer met beide voeten op de grond.

Lees meer +

Bescheiden herstel

Jun 3, 2022

Sinds het dieptepunt van 16 mei (1787 dollar) kon de goudprijs een deel van het verlies van de eerste maandhelft weer goedmaken. Toch was mei met een verlies van ongeveer 2% de tweede opeenvolgende maand met een prijsdaling. Zilver deed het nog minder goed en moest 4% inleveren. Platina was het enige edelmetaal dat vorige maand een positief rendement (3% ) kon voorleggen.

Lees meer +

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

May 20, 2022

De edelmetaalprijzen gingen de voorbije weken verder onderuit. Amper een maand geleden leek nog een technische uitbraak in de steigers te staan maar goud en zilver corrigeerden met respectievelijk 10% en 20% sinds de top van half april. Daarbij daalde goud voor het eerst sinds januari onder de grens van 1800 dollar. De zilverprijs viel zelfs naar het laagste peil sinds de zomer van 2020 terug.

Lees meer +

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

May 9, 2022

De Amerikaanse munt zette de voorbije weken een ijzersterke prestatie neer. De dollarindex (DXY), die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegenover die van 6 andere valuta, klom vorige maand naar het hoogste niveau sinds december 2002!   Met een klim van 4,8% zette de dollarindex in april de beste maandprestatie neer sinds januari 2015. Dat komt omdat de markt verwacht dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente sneller én hoger zal laten oplopen dan de centrale banken van andere ontwikkelde landen, wat investeringen in de munt interessanter maakt.

Lees meer +

Flirten met uitbraakniveaus

Apr 19, 2022

De edelmetalen hebben het tweede kwartaal alvast goed ingezet. De goudprijs flirt weer met de grens van 2000 dollar en staat al 8% hoger dan bij de start van 2022. In euro komt daar nog meer dan 5% bij. Bezitters van fysiek goud in de eurozone hebben de inflatiestijging dus al meer dan gecompenseerd. In het geval van zilver bedraagt de stijging 10% in dollar en 15,5% in euro.

Lees meer +

Wachten op nieuwe trigger

Apr 5, 2022

Er zat de voorbije 2 weken niet zoveel evolutie in de goudprijs. Na de terugval sinds de top van 7 maart (2074 dollar) consolideert goud rond 1920 dollar. Dit is het niveau van de vorige historische top van augustus 2011. Die hield stand tot augustus 2020. Ondanks de correctie van de voorbije weken was de periode tussen januari en einde maart het sterkste kwartaal voor goud sinds het derde kwartaal van 2020.

Lees meer +

Aanhoudende hoge volatiliteit

Mar 26, 2022

De edelmetaalprijzen schieten de voorbije weken alle kanten op. Goud koerste op 7 maart naar 2074 dollar en strandde daarmee op een zucht van het vorige nominale record van augustus 2020. Een week later was er al weer meer dan 150 dollar af. Hetzelfde verhaal bij zilver, zij het iets minder uitgesproken.

Lees meer +

Goud in oorlogstijden

Mar 3, 2022

Hoewel de volatiliteit op de financiële markten erg hoog is, blijven de klassieke beursalgoritmes wel hun werk doen. Dit betekent dat de goudprijs stijgt op risk-off dagen wanneer de aandelenkoersen kelderen. Omgekeerd wordt het gele metaal goedkoper wanneer de beurzen weer een dagje in risk-on modus gaan. Hetzelfde beeld zien we bij de evolutie van de dollar en de langetermijnrente.

Lees meer +

Voorzichtig optimisme

Feb 17, 2022

De edelmetaalprijzen surfen op korte termijn mee op de sentimentgolven die door de Rusland-Oekraïne crisis worden veroorzaakt. Eerder deze week was het feit dat de goudprijs op het hoogste niveau in 3 maanden noteerde zelfs een item in de ‘mainstream’ pers.

Lees meer +

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

Feb 4, 2022

In aanloop naar de monetaire vergadering van de Federal Reserve van 26 januari was de goudprijs opgelopen naar 1854 dollar, het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Daarmee was de technische weerstand van 1830 dollar duidelijk doorbroken zodat de kaarten leken goed te liggen voor verdere prijsstijgingen.

Lees meer +

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

Sep 2, 2021

Goud en zilver hebben een deel van de verliezen sinds de vergadering van de Federal Reserve van vorige maand weer goedgemaakt. Technisch flirt het gele metaal weer met het 200-daags gemiddelde.

Lees meer +
Jul 18, 2024

Op naar nieuwe recordprijs voor goud!

+
Jun 13, 2024

Marktoverzicht juni 2024 Gezonde correctie

+
May 15, 2024

Marktoverzicht mei 2024 Consolidatiefase maakt de weg vrij voor verdere prijsstijgingen

+
Apr 10, 2024

Marktoverzicht april 2024 - Goud gaat parabolisch - Koen Lauwers

+
Mar 13, 2024

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

+
Feb 16, 2024

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

+
Jan 11, 2024

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

+
Dec 7, 2023

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

+
Dec 6, 2023

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

+
Nov 17, 2023

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

+
Nov 13, 2023

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

+
Nov 9, 2023

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

+
Nov 3, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

+
Oct 12, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

+
Oct 12, 2023

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

+
Sep 29, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

+
Sep 13, 2023

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

+
Sep 11, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

+
Sep 11, 2023

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

+
Aug 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

+
Jul 6, 2023

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

+
Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

+
Jun 19, 2023

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

+
Jun 8, 2023

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

+
Jun 8, 2023

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

+
Jun 6, 2023

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

+
May 23, 2023

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

+
May 16, 2023

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

+
May 12, 2023

Komt de recessie?

+
May 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

+
May 2, 2023

Waarom het tijd is voor goud

+
May 1, 2023

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

+
Apr 21, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

+
Apr 18, 2023

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

+
Apr 13, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

+
Apr 12, 2023

Goud slecht grens van 2.000 dollar

+
Mar 24, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

+
Mar 20, 2023

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

+
Mar 6, 2023

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

+
Mar 6, 2023

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

+
Feb 17, 2023

Op zoek naar een steunniveau

+
Feb 7, 2023

Daar is de voorspelde correctie

+
Jan 20, 2023

Goud zet opmars voort

+
Jan 11, 2023

Terugblik & vooruitblik

+
Dec 23, 2022

Goud naar 3000 dollar in 2023?

+
Dec 6, 2022

November breekt de ban

+
Nov 9, 2022

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

+
Sep 20, 2022

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

+
Aug 22, 2022

51 jaar na Bretton Woods

+
Aug 8, 2022

Technische steun goud & zilver houden stand

+
Jul 19, 2022

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

+
Jun 20, 2022

Goud als rustpunt op turbulente markten

+
Jun 3, 2022

Bescheiden herstel

+
May 20, 2022

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

+
May 9, 2022

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

+
Apr 19, 2022

Flirten met uitbraakniveaus

+
Apr 5, 2022

Wachten op nieuwe trigger

+
Mar 26, 2022

Aanhoudende hoge volatiliteit

+
Mar 3, 2022

Goud in oorlogstijden

+
Feb 17, 2022

Voorzichtig optimisme

+
Feb 4, 2022

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

+
Sep 2, 2021

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

+
Video's
Actuele reviews

Prima service

Prima service

Jan

1 week geleden

Prima organisatie.

Prima organisatie. Professioneel, kwaliteit en veilig gevoel

HB

1 week geleden

De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf

De mensen die Amsterdam Gold vormen, zijn allereerst heel prettig in de omgang en ook deskundig. Maar het eerste is wat ons als mensen allemaal aan elkaar bind. Oprechte complimenten aan het hele bedrijf

Paul

2 weken geleden

Goed contact en op een prettige manier geholpen

Goed contact en op een prettige manier geholpen

H.

2 weken geleden

Toppers!

Snelle service en flexibel. Door een fout aan mijn kant het metaal op een foute datum aangeleverd. Dit was geen enkel probleem ik ben alsnog snel en vriendelijk geholpen.

Klant

3 weken geleden

Altijd professioneel en vriendelijk de…

Altijd professioneel en vriendelijk de omgang met Amsterdam Gold.

Willem

1 maand geleden

Snelle en correcte afhandeling van de…

Snelle en correcte afhandeling van de bestelling.

N.

1 maand geleden

Ik had een bestelling gedaan ik werd…

Ik had een bestelling gedaan ik werd netjes 30 min van te voren gebeld, zodat ik er voor kon zorgen dat ik op tijd thuis aanwezig kon zijn. Nertjes op tijd ook bij mij aan de stoep. Vriendelijke meneer die me groette en me om me ID vroeg ter controle voor de veiligheid dat het in goede handen komt. Tevreden met de service van Amsterdam Gold.

Levi

1 maand geleden

Goede communicatie bij de aankoop en…

Goede communicatie bij de aankoop en bij de levering idem.

Johanna

1 maand geleden

Top service en voelt heel vertrouwd..

Top service en voelt heel vertrouwd..

Atilla

1 maand geleden

Een voorbeeld voor anderen

Keurig netjes, gastvrij, efficiënt en betrouwbaar. Top

dr

2 maanden geleden

Proces was duidelijk en eenvoudig

Proces was duidelijk en eenvoudig. Communicatie mbt bezorging effectief en precies zoals afgesproken.

Claske

2 maanden geleden

Beoordeeld met 4.9 van de 5 gebaseerd op 2,074 reviews op
logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2024 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.