Door: Koen Lauwers
Goud zit in een welgekomen consolidatiefase nadat de prijs tussen half februari en half april met meer dan 400 dollar per troy ounce of ruim 20% steeg. Het gele metaal is daarmee niet langer technisch overgekocht en ook op de termijnmarkten zijn er geen extreme long-posities, wat de weg in principe vrij maakt voor verdere prijsstijgingen.
Ontwikkeling goudprijs
Halfweg mei noteert goud met een rendement van 13,5% in dollar en 16% in euro. In yen komt daar nog een pak bij en bedraagt het rendement zelfs 26%. Zilver blijft het in 2024 voorlopig beter doen dan goud en kan een rendement van 19% voorleggen in dollar, 21,5% in euro en 32% in yen. De goud/zilver ratio bleef met 82,5 per saldo ongewijzigd tegenover een maand geleden.
Ontwikkeling zilverprijs
Toch is het nuttig om de zogenaamde recordprijs van goud in het juiste perspectief te zetten. De vorige records uit 1980 (850 dollar) en 2011 (1920 dollar) waren in nominale termen. Het spreekt voor zich dat die bedragen anno 2024 een stuk hoger liggen. Hoeveel hoger? De Inflation Calculator van de Amerikaanse overheid (https://data.bls.gov ) laat toe om dit te berekenen. Deze gebruikt de officiële inflatiestatistieken van de consumentenprijzen (CPI). Dat is een cijfer dat de reële prijsstijging meestal nog onderschat en bijgevolg zeker geen te hoog actueel cijfer oplevert. Op basis van de officiële inflatiecijfers is de 1920 dollar van 2011 er nu 3400 waard en de 850 dollar van 1980 zelfs 3400! Van een top in reële termen is dus nog lang geen sprake.
Aan de macro-economische situatie is de voorbije weken niet veel gewijzigd. Het tempo waarmee dat de inflatie daalt, ligt lager dan vorig jaar en ook nog steeds boven het gewenste niveau van de centraal bankiers. Omdat de arbeidsmarkt vrij sterk blijft, is er dan ook geen haast bij om de rente te verlagen. Tijdens het meest recente banenrapport bleef het aantal nieuwe arbeidsplaatsen iets onder de verwachtingen maar er is zeker nog geen sprake van een stijgende werkloosheid.
In de Verenigde Staten drukte de Federal Reserve de hoop op een snelle renteverlaging tijdens de meest recente vergadering de kop in. Volgens de CME FedWatch Tool verwacht 91% dat de rente ook bij de volgende vergadering van 12 juni ongewijzigd zal blijven. Ook voor 31 juli rekent nog 69% op een status-quo. Pas op 18 september is er voor het eerst een meerderheid die een renteverlaging waarschijnlijk acht. De verwachte renteverlagingen worden dus steeds verder achteruit geschoven. Een tegenvallend banencijfer of een forse groeivertraging zou die timing kunnen wijzigen.
In de Europese Unie is het een ander verhaal. Door de slechtere economische situatie en de lagere inflatie heeft de ECB al voor volgende maand een eerste renteverlaging aangekondigd. Elders in Europa heeft Zweden al de rente verlaagd. Het vooruitzicht op een renteverlaging doet voorlopig weinig aan de waarde van de euro. De rentes blijven vooralsnog hoog en de curve is nog steeds invers (hoger rendement voor kortere looptijden). Bij een dalende inflatie is dit in principe ongunstig voor goud maar het gele metaal heeft daar dus weinig last van.
Dat is voor een stuk te danken aan de blijvende goudhonger van de centrale banken. De World Gold Council (WGC), die de goudtransacties compileert, rekende voor dat alle centrale banken tussen januari en maart gezamenlijk 289,7 ton goud kochten. Dat is een record voor een eerste kwartaal.
De centrale bank van China neemt daarbij het voortouw en wordt ook gevolgd door de private investeerders. Naar de redenen daarvoor moet niet ver worden gezocht: de Chinese aandelenmarkten doen het slecht, de lokale munt verliest in waarde tegenover de dollar en om het plaatje te vervolledigen is er ook nog een vastgoedcrisis. Geen verrassing dus dat goud in trek is.
De totale Chinese goudimport (centrale banken en andere marktpartijen gecombineerd) bedroeg in het eerste kwartaal 565,9 ton of ruim een derde meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Opmerkelijk is dat er in de maand april nog steeds een uitstroom was uit fysieke ETF’s (30 ton). Institutionele beleggers verkiezen ondanks de recente prijsstijgingen dus nog steeds overheidspapier met korte looptijden boven goud. Dat kan gaan veranderen wanneer het rendement op overheidspapier afneemt.
Bronnen: CME FedWatch Tool, WGC
Soepele service
erik
1 maand geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
1 maand geleden
Discrete bezorging
Opa
1 maand geleden
erg proffecioneel.
Wafa
1 maand geleden
Snelle en efficiënte afhandeling.
Mike
2 maanden geleden
Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…
Een
2 maanden geleden
Afspraak op korte termijn
Fernando
2 maanden geleden
Uiterst correct en fijn contact
Jan
2 maanden geleden
prettig e voelt veilig
DE
2 maanden geleden
Prima service
Jan
3 maanden geleden
Prima organisatie.
HB
3 maanden geleden
De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf
Paul
3 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws