Nieuwsartikel
Nieuwsoverzicht

November breekt de ban

Dec 6, 2022

Voor het eerst sinds maart kon goud vorige maand nog eens een prijsstijging op maandbasis  voorleggen. Het was meteen een stevige klim van 7% waarmee het gele metaal weer de kaap van 1800 dollar rondde en dat was al van augustus geleden. Goud kende op 1 december zelfs de grootste dagwinst sinds april 2020 nadat Federal Reserve voorzitter Powell hintte op een trager tempo wat de toekomstige renteverhogingen betreft.

De volgende monetaire vergadering van de Fed staat op 14 december gepland. Volgens de CME FedWatch Tool verwacht momenteel 78% een rentestap met 50 basispunten. Slechts 22% gaat er van uit dat de rente voor de vijfde keer op rij met 75 basispunten zal worden verhoogd. Hoe dan ook wordt 2022 een jaar van ongezien snelle monetaire verkrapping, of het nu 4,25% of 4,5% wordt verspreid over 7 renteverhogingen. We moeten al teruggaan naar begin de jaren ’80 van vorige eeuw toen de legendarische Paul Volcker de rente opstookte naar 20%. Toen lag de inflatie met bijna 15% nog een stuk hoger dan nu het geval is, al kunnen de berekeningsmethodes van toen en nu niet helemaal met elkaar worden vergeleken.

De financiële markten reageerden euforisch op het nieuws dat het tempo waarmee de Fed renteverhogingen doorvoert, zal afnemen. Zowel de centrale bankiers als de beleggers hebben traditioneel  de neiging om zichzelf voorbij te lopen. Het stijgingstempo van de rente kan worden verlaagd omdat de piek in de inflatie wellicht achter de rug is. Het is niet meer dan logisch dat de inflatie op jaarbasis begint te dalen. Daar zorgen de zogenaamde basiseffecten voor waarbij het prijsniveau wordt vergeleken met dat van een jaar eerder. Stilaan komen we op een punt waar het prijspeil al op een hoog niveau stond en dit was bij vergelijkingen met 2020 en het grootste deel van 2021 nog niet het geval.

Een piek in de inflatie wil nog niet zeggen dat deze nu ineens in één beweging richting de doelstelling van 2% zal evolueren. Zo werkt het helaas niet. Inflatie heeft een monetaire component en een niet-monetaire component. Centrale bankiers kunnen enkel op deze eerste ingrijpen. De monetaire component is een gevolg van de stijgende geldhoeveelheid maar die ging er de voorbije kwartalen uit door het stopzetten van de obligatie-inkopen en de afbouw van de centrale bank balans (quantitative tightening of QT in plaats van quantitative easing of QE). Blijft over: de niet monetaire-component of de externe factoren die een impact hebben op de vraag en het aanbod (energiecrisis, oorlog, geopolitieke spanningen,…). Die gaan er nog niet uit.

Voorlopig echter zijn met een lagere langetermijnrente en een goedkopere dollar de twee belangrijkste elementen die het voorbije jaar de goudprijs onder druk zetten weggevallen.  Dit had met name een impact op de rendementscijfers in dollar. In andere valuta zoals de euro had de recente stijging weinig impact door de gelijktijdige daling van de dollar. Na 11 maanden noteert goud in dollar op -1%. In euro is dat +7%, wat gezien de evolutie van dollar en rente en de prestatie van de meeste aandelen- en obligatie-indexen sinds begin dit jaar gewoon een erg mooi rendement is.

Daarnaast zette ook de outperformance van zilver waar ik het de vorige keer al over had zich de voorbije weken verder door. Zilver noteert nu met een rendement van -2,5% in dollar en +5,5% in euro. De goud/zilver ratio daalde daardoor weer onder de grens van 80.

Bronnen: CME FedWatch Tool

 

Profiteert goud van crypto-crisis?

Ongeveer een jaar geleden bedroeg de gecombineerde marktwaarde van alle cryptovaluta meer dan 3 biljoen of 3000 miljard dollar. In minder dan twaalf maanden is dit cijfer gekelderd naar 847 miljard dollar of een daling met meer dan 70%. Sommige waarnemers argumenteren dat de recente sterkte bij goud deels te danken is aan de uitstroom van investeringsgeld in de cryptowereld maar ik heb daar mijn bedenkingen bij.

De schandalen in de crypto-industrie volgen elkaar in snel tempo op. De meeste daarvan hadden perfect vermeden kunnen worden indien het toezicht en de regulering op het niveau van klassieke financiële activa had gestaan. Ironisch genoeg is het net dit gebrek aan regulering en toezicht die crypto’s voor veel beleggers zo aantrekkelijk maakte.

Daardoor was het bijvoorbeeld mogelijk dat een groepje tieners en twintigers er op los kon gokken met klantentegoeden die op het crypto handelsplatform FTX stonden geparkeerd. De gevolgen daarvan zijn intussen gekend. FTX, met hoofdzetel op de Bahamas, kon naar hartelust schuiven met middelen tussen de verschillende afdelingen van de groep en privé-vermogens. Dit is ondenkbaar met liquiditeiten en activa van klassieke bedrijven die de regels van een beurswaakhond als de SEC of de AFM moeten volgen. Leedvermaak is niet op zijn plaats, maar een verrassing zijn de recente evoluties hoegenaamd niet.

Crypto’s waren al langer door de mand gevallen als alternatief voor klassieke betaalmiddelen wegens de beperkte transactiecapaciteit en –snelheid. De cryptovaluta konden ook als inflatie-hedge niet bekoren en ze kunnen evenmin als volwaardige investering worden beschouwd omdat er wegens een gebrek aan onderliggende economische substantie geen waarderingsmodellen kunnen op toegepast worden.  Het voordeel van de beperkte omvang van de cryptomarkt is dat de recente prijsimplosie geen noemenswaardige impact had op de stabiliteit van het klassieke financiële systeem. Dit was bijvoorbeeld in 2008 wel anders toen het om aandelen en obligaties ging.

Bij een activaklasse die in iets meer dan een decennium van een beurswaarde nul naar 3 biljoen dollar evolueert, kun je er van uit gaan dat deze elders liquiditeit heeft weggehaald. Maar de impact van de crypto-markt op de prijsevolutie van goud is moeilijk meetbaar. Wat betreft de fysieke goudmarkt is die impact volgens mij heel klein. Het overgrote deel van de crypto-kopers behoort tot de categorie van millennials of generatie Z. Deze groep is eerder ondervertegenwoordigd bij fysieke goudaankopen.

Bij de papieren goudmarkten is het een ander verhaal en halen crypto’s ontegenzeggelijk volumes uit de markt. Pierre Lassonde, ere-voorzitter van Franco-Nevada, het grootste goud royalty bedrijf ter wereld en een legende in de goudindustrie, schat de impact van crypto’s op de liquiditeit van (papier)goud zelfs op 20 tot 40%. Dit zei hij op de jaarlijkse Precious Metals Summit in het Zwitserse Zürich.

Naarmate de activaklasse de voorbije maanden kleiner werd in omvang, daalden ook de geldstromen. In hoeverre deze weer hun weg zullen vinden naar goud en andere edelmetalen valt nog af te wachten.

 

 

Auteur: Koen Lauwers
Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.

Oct 31, 2024

Uitkijken naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen

+
Oct 17, 2024

Goud weer hoger na korte consolidatie

+
Sep 13, 2024

Goud blijft op recordkoers

+
Sep 11, 2024

Holland Gold neemt AmsterdamGold over van Value8

+
Aug 12, 2024

AmsterdamGold en Holland Gold bundelen krachten

+
Jul 18, 2024

Op naar nieuwe recordprijs voor goud!

+
Jun 13, 2024

Marktoverzicht juni 2024 Gezonde correctie

+
May 15, 2024

Marktoverzicht mei 2024 Consolidatiefase maakt de weg vrij voor verdere prijsstijgingen

+
Apr 10, 2024

Marktoverzicht april 2024 - Goud gaat parabolisch - Koen Lauwers

+
Mar 13, 2024

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

+
Feb 16, 2024

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

+
Jan 11, 2024

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

+
Dec 7, 2023

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

+
Dec 6, 2023

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

+
Nov 17, 2023

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

+
Nov 13, 2023

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

+
Nov 9, 2023

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

+
Nov 3, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

+
Oct 12, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

+
Oct 12, 2023

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

+
Sep 29, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

+
Sep 13, 2023

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

+
Sep 11, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

+
Sep 11, 2023

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

+
Aug 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

+
Jul 6, 2023

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

+
Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

+
Jun 19, 2023

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

+
Jun 8, 2023

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

+
Jun 8, 2023

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

+
Jun 6, 2023

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

+
May 23, 2023

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

+
May 16, 2023

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

+
May 12, 2023

Komt de recessie?

+
May 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

+
May 2, 2023

Waarom het tijd is voor goud

+
May 1, 2023

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

+
Apr 21, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

+
Apr 18, 2023

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

+
Apr 13, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

+
Apr 12, 2023

Goud slecht grens van 2.000 dollar

+
Mar 24, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

+
Mar 20, 2023

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

+
Mar 6, 2023

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

+
Mar 6, 2023

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

+
Feb 17, 2023

Op zoek naar een steunniveau

+
Feb 7, 2023

Daar is de voorspelde correctie

+
Jan 20, 2023

Goud zet opmars voort

+
Jan 11, 2023

Terugblik & vooruitblik

+
Dec 23, 2022

Goud naar 3000 dollar in 2023?

+
Dec 6, 2022

November breekt de ban

+
Nov 9, 2022

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

+
Sep 20, 2022

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

+
Aug 22, 2022

51 jaar na Bretton Woods

+
Aug 8, 2022

Technische steun goud & zilver houden stand

+
Jul 19, 2022

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

+
Jun 20, 2022

Goud als rustpunt op turbulente markten

+
Jun 3, 2022

Bescheiden herstel

+
May 20, 2022

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

+
May 9, 2022

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

+
Apr 19, 2022

Flirten met uitbraakniveaus

+
Apr 5, 2022

Wachten op nieuwe trigger

+
Mar 26, 2022

Aanhoudende hoge volatiliteit

+
Mar 3, 2022

Goud in oorlogstijden

+
Feb 17, 2022

Voorzichtig optimisme

+
Feb 4, 2022

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

+
Sep 2, 2021

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

+
Actuele reviews

Fysieke bestelling

Prima service, verder geen opmerkingen

Frank

22 uur geleden

Zeer betrouwbaar , kundig en vriendelijk

Zoals altijd, prima proces van koop tot en met aflevering. Ik ben erg tevreden en raad Amsterdam Gold aan.

Aben

4 dagen geleden

Fijne persoonlijke service met…

Fijne persoonlijke service met duidelijke afspraken.

Klant

4 dagen geleden

top bedrijf

Alles is top. Eerlijk, open, snel , vakkundig en met respect geholpen. Ik kan iedereen aanraden en adviseren van hun gebruik te maken.

klant

1 week geleden

Soepele service

Ik was niet op tijd voor de overdracht, maar de medewerker was bereid om nog even te wachten.

erik

1 maand geleden

Uitstekende dienstverlening en expertise

Gebruiksvriendlelijke site met meerdere opties vo rhet bezorgen. De communicatie verloopt uitstekend. Behulpzame en deskundige medewerkers.

H.

1 maand geleden

Discrete bezorging

Discrete bezorging. Onopvallende auto, geen spiksplinternieuwe bak met AG stikkers en zo. Idem bezorger. 12 points AG! 👍

Opa

1 maand geleden

erg proffecioneel.

erg proffecioneel.

Wafa

2 maanden geleden

Snelle en efficiënte afhandeling.

Snelle en efficiënte afhandeling.

Mike

2 maanden geleden

Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…

Indien gewenst is er altijd extra service. En altijd goed telefonisch bereikbaar. Zeer prettig

Een

2 maanden geleden

Afspraak op korte termijn

Afspraak op korte termijn. Alle medewerkers, die ik tot nu toe heb ontmoet, waren vriendelijk en behulpzaam. Informatie en uitleg desgevraagd.

Fernando

2 maanden geleden

Uiterst correct en fijn contact

Uiterst correct en fijn contact

Jan

2 maanden geleden

Beoordeeld met 4.9 van de 5 gebaseerd op 2,089 reviews op
logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2024 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.