De financiële markten hebben een turbulente week achter de rug en ook de prijzen van de edelmetalen schoten alle kanten uit. In een week met verschillende monetaire vergaderingen (Federal Reserve, Bank of England, ECB) wisten goud en zilver eerst geen richting te kiezen maar na het banenrapport donderde de prijs naar omlaag.
Voor wie het vorige marktoverzicht las, is de terugval van de goudprijs geen verrassing. De signalen dat er een correctie zat aan te komen, stapelden zich namelijk op. De stijging van de voorbije weken faalde in het doorbreken van cruciale weerstandsniveaus en ook de goudmijnaandelen, een voorlopende indicator, lieten het afweten. Op de Comex-futuresbeurs klom het aantal uitstaande goudcontracten naar het hoogste peil in negen maanden. Tegelijk toonden investeerders in fysieke goud-ETF’s zich sceptisch want ondanks een klim van meer dan 300 dollar wijzigde de hoeveelheid goud onder beheer van deze ETF’s nauwelijks en dat is wel heel opmerkelijk.
De voorbije maanden is de inflatie gemeten volgens de index van de consumentenprijzen verder gedaald. De kerninflatie blijft wel hardnekkig hoog en ligt nog ruim boven het niveau dat de centrale bankiers willen. De rally op de aandelen- en obligatiemarkten (en ook bij sommige grondstoffen) sinds november werd gevoed door de verwachting dat de periode van agressieve renteverhogingen nu wel voorbij is. Ook goud deed het prima waarbij de dollar en de langetermijnrente het spiegelbeeld waren van 2022 en dus voor een stevige rugwind zorgden.
Powell en Lagarde probeerden nog even de markten omlaag te praten door er op te wijzen dat de strijd tegen inflatie nog niet ten einde is maar dit maakte weinig indruk. Door de rentestijging te beperken tot 25 basispunten (0,25%), zoals verwacht, gaf Powell impliciet toe dat de eindfase van de cyclus renteverhogingen is aangebroken. Een gelijkaardige situatie zien we in de eurozone, waar de ECB later startte met renteverhogingen. Toch liet ook Lagarde uitschijnen dat het einde stilaan in zicht is.
De marktconsensus is niet alleen dat de top van de rente nabij is, maar ook dat er in de Verenigde Staten al in de tweede jaarhelft zal worden gestart met renteverlagingen. Voor de vergadering van 22 maart gaat volgens de CME FedWatch Tool 97,4% uit van een nieuwe verhoging met 25 basispunten maar vanaf juni verwacht 36,7% al een eerste rentedaling. Dit is wel bijzonder snel. De eurozone komt dan begin volgend jaar aan de beurt. De markten zijn dus heel optimistisch over de inflatie en prijzen geen recessie in. Dit wordt voorlopig gestaafd door bedrijfsresultaten die beter meevallen dan verwacht en positieve signalen over de heropening in China.
Maar het banenrapport van vrijdag was een tegenvaller, net omdat het zo goed was. Er kwamen veel meer banen bij dan verwacht, het werkloosheidspercentage daalde en de banencijfers van november en december werden opwaarts bijgesteld. Deze situatie doet terugdenken aan de jaren ’70 toen de inflatie na een initiële daling weer sterk aantrok nadat de centraal bankiers stopten met de rente te verhogen. Het is te vroeg om van een gelijkaardig scenario uit te gaan maar de mogelijkheid is er wel.
Goud en zilver waren de gebeten hond na het banenrapport maar ook de meeste industriële metalen, olie en zelfs de crypto’s gingen mee onderuit. Eens de verkoopdruk start, zijn alle excuses goed om winst te nemen. Technisch is het nu even terug naar af en de aanval op 2000 dollar die er leek aan te komen, werd afgeblazen. In euro valt de schade beter mee want de stijging van onze munt vangt de grootste klap van de prijsdaling in dollar op.
Bron: CME FedWatch Tool
World Gold Council Gold Demand Trends Report 2022
De World Gold Council (WGC) publiceerde de laatste dag van januari zijn jaarlijkse Gold Demand Trends Report. Dit is met name interessant om de evolutie van de vraag bij de verschillende categorieën te zien.
De globale vraag naar goud steeg in 2022 met 18% naar 4741 ton. Dat is bijna even veel als in het vorige recordjaar 2011, toen de goudprijs een nieuwe nominale top neerzette. Het vierde kwartaal van vorig jaar was zelfs het sterkste ooit met een goudconsumptie van 1337 ton.
De investeringsvraag steeg vorig jaar met 10% naar 1107 ton. De WGC heeft een vrij enge definitie van wat investeringsvraag is en ik heb eerder al geargumenteerd waarom staven en munten en zelfs een deel van de juwelenconsumptie ook als investeringsvraag kan worden gerekend.
De vraag naar staven en munten klom met 2% naar 1217 ton. Tegelijk daalde de uitstroom uit fysieke goudtrackers (ETF’s) naar 110 ton tegenover nog 189 ton een jaar eerder. De consumptie van gouden juwelen daalde met 3% naar 2086 ton waarbij het grootste deel van de terugval in het vierde kwartaal plaats vond in Azië waar goud uitgedrukt in lokale valuta een stuk duurder werd. De industriële vraag daalde met 7%. Door een economische terugval in 2022 werd minder consumentenelektronica verkocht.
De grootste uitschieter kwam van de vraag van de centrale banken. Die klokte af op 1136 ton, goed voor een tegenwaarde van 70 miljard dollar. Dit is het hoogste cijfer sinds het bijhouden van de statistieken in 1967. In het vierde kwartaal kochten de centrale banken 417 ton goud. Dit is bijna even veel als in het volledige jaar 2021 toen 450 ton aan de reserves werd toegevoegd. Na twee opeenvolgende jaren met dalingen steeg het aanbod vorig jaar met 2% naar 4755 ton. Daarbij steeg de mijnproductie met 1% terwijl ook het secundaire aanbod uit recyclage toenam.
De WGC toont zich optimistisch over de evolutie van de goudprijs in 2023. Die bedroeg vorig jaar gemiddeld 1800 dollar per troy ounce en in vrijwel alle valuta met uitzondering van de dollar werd goud vorig jaar duurder. Die klim kwam er ondanks tegenwind van de dure dollar en de oplopende rente. De WGC wijdt er op dat beide parameters intussen een andere richting kozen met een goedkopere dollar en dalende rentes. Die evolutie moet in de kaart spelen van goud.
Bron: WGC
Soepele service
erik
1 maand geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
1 maand geleden
Discrete bezorging
Opa
1 maand geleden
erg proffecioneel.
Wafa
1 maand geleden
Snelle en efficiënte afhandeling.
Mike
2 maanden geleden
Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…
Een
2 maanden geleden
Afspraak op korte termijn
Fernando
2 maanden geleden
Uiterst correct en fijn contact
Jan
2 maanden geleden
prettig e voelt veilig
DE
2 maanden geleden
Prima service
Jan
3 maanden geleden
Prima organisatie.
HB
3 maanden geleden
De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf
Paul
3 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws