Auteur: Koen Lauwers
De prijscorrectie bij de edelmetalen zette zich de voorbije weken door. Na het voor goud ongunstige banenrapport in de Verenigde Staten werd ook het inflatierapport negatief geïnterpreteerd. Op jaarbasis werd het leven 6,4% duurder, iets onder de 6,5% van het vorige rapport maar de daling was wel iets kleiner dan verwacht. De kerninflatie, exclusief voeding en energie, steeg tot 0,4% en dit was de grootste klim op maandbasis in drie maanden. Op jaarbasis zakt de inflatie voor de zevende maand op rij maar bepaalde prijsstijgingen blijken hardnekkiger dan gedacht.
De markt interpreteerde het cijfer als een signaal dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, meer tijd nodig zal hebben dan verwacht om de inflatie onder controle te krijgen. Dit betekent dat de rente langer kan blijven stijgen en renteverlagingen uitgesteld worden.
Toch noteert goud noteert na ongeveer anderhalve maand in 2023 in de meeste valuta met een rendement dat rond het nulpunt schommelt. Bij zilver is het beeld minder positief want daar loopt het verlies op naar meer dan 10%. De goud/zilver ratio is sinds begin dit jaar gestegen van 75 naar 85.
De financiële markten moeten het de komende weken doen zonder richtinggevend nieuws van de centraal bankiers. Het monetair comité van de Federal Reserve komt pas op 22 maart weer samen om over de rente te beslissen. In aanloop naar die vergadering zijn er traditioneel wel verschillende speeches door leden van het beleidscomité maar die blazen meestal warm en koud tegelijk.
Cijfers van de FedWatch Tool van de CME laten zien dat op 17 februari 81,9 % een rentestijging met 25 basispunten verwacht. Opmerkelijk is dat dus bijna een vijfde uitgaat van een klim met 50 basispunten. Een week geleden was dat nog 0%. Het inflatierapport en het banenrapport maakt dat de markt voorzichtiger geworden is om het einde van de renteverhogingen af te roepen.
Bij de vorige beleidsvergadering van de Federal Reserve liet het beleidscomité weten dat de toekomstige rentebeslissingen met name zullen afhangen van de macro-economische cijfers. Banen- en inflatierapporten blijven de komende tijd dus belangrijk
Exacte steunniveaus gaan bepalen is een lastige oefening omdat er zoveel parameters zijn die de edelmetaalprijzen beïnvloeden. Veel klassieke technische indicatoren op basis van glijdende gemiddelden gingen vorig najaar de mist in toen het steunniveau van 1670 dollar werd doorbroken. Toen lag technisch gezien de weg naar 1450 dollar breed open maar de prijsdaling stopte bij 1620 dollar en goud klom de daaropvolgende drie maanden met 350 dollar.
Om steunniveaus te bepalen, leert mijn ervaring dat Fibonnaci-reeksen een goed hulpmiddel zijn. Ze zijn zeker niet onfeilbaar maar bieden wel een indicatie. De opeenvolgende steunniveaus met de 38,2-50-61.8 Fibo-retracements van de bodem-top evolutie van november tot februari bedragen respectievelijk 1836 dollar, 1795 dollar en 1754 dollar. Dieper zie ik de goudprijs in deze beweging niet meer gaan.
Aan de ‘big picture’ voor goud is niets veranderd. Op basis van de inflatieverwachtingen is de reële rente positief. Dit is op korte termijn ongunstig voor goud maar tegelijk is het een situatie die door de hoge schuldenlast bij met name de overheden niet lang kan aanhouden. Hoge rentevoeten zijn een te grote belemmering voor de economische groei. De enige manier om deze schuld in reële termen weg te werken én een recessie te vermijden (of zo kort mogelijk te houden), is via negatieve reële rentes. Eens de markt dit plaatje snapt en investeerders er op anticiperen, kan goud weer hoger.
Bron: CME FedWatch Tool
- Kroatië maakt sinds 1 januari deel uit van de eurozone. Dit betekent niet alleen dat de Kroaten voortaan in euro betalen maar ook dat de centrale bank van Kroatië zijn soevereiniteit moet afstaan aan de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB houdt een deel van de valutareserves aan in goud.
De lidstaten van de eurozone zijn wettelijk verplicht om bij te dragen aan deze goudvoorraad. Daardoor moest Kroatië bijna 2 ton goud kopen voor een bedrag van 95 miljoen euro. Op de balans van de ECB had de post ‘goud en goudvorderingen’ begin deze maand een waarde van 593 miljoen euro. Dat is 7,5% van het balanstotaal dat 7,8 miljard euro bedraagt.
- De Russische staatsbank VTB Bank liet weten dat het vorig jaar 33,8 ton goud verkocht onder de vorm van staven en munten. In maart vorig jaar schafte de Russische overheid de BTW van 20% op goud af om het investeren in goud te stimuleren. De China Gold Association meldde dan weer een daling van de juwelenverkoop met 8%. Dit had te maken met de Covid-lockdowns in het land.
-De Chinese goudproductie steeg vorig jaar met 13% op jaarbasis naar ongeveer 372 ton. Uitgedrukt in Chinese yuan werd goud vorig jaar 8,3% duurder, een betere prestatie dan in euro en dollar. door de opeenvolgende Covid-lockdowns was de verkoop van juwelen en gouden munten en staven een tijd niet mogelijk. Verwacht wordt dat deze situatie de komende tijd weer normaliseert.
- De consolidatie in de mijnbouwindustrie zet zich door. In het najaar namen Pan American Silver en Agnico-Eagle gezamenlijk Yamana Gold over voor 4,8 miljard dollar. BHP Group betaalde 6,4 miljard dollar voor de Australische koperproducent Oz Minerals en B2Gold kocht Sabina Gold&Silver. Recent liet Newmont Mining weten zijn Australische sectorgenoot Newcrest Mining te willen inlijven en biedt 0,38 eigen aandelen per aandeel Newcrest.
De Raad van Bestuur van de Australiërs vindt het bod dat een waarde heeft van 17 miljard dollar te laag. Voorlopig is het dus afwachten of er een beter bod zal komen van Newmont of als er zich een andere geïnteresseerde koper zal melden. Newmont is op het vlak van output de grootste goudproducent ter wereld met 6 miljoen troy ounce per jaar. Daarnaast produceert de groep ook 110 miljoen pond koper. Newmont wil de reserves uitbreiden en door schaalvoordelen kosten besparen. Newcrest is naast thuisland Australië ook actief in Canada en Papoea-Nieuw-Guinea. De groep verwacht dit jaar een output van 2,1 tot 2,3 miljoen troy ounce goud en 300 tot 340 miljoen pond koper.
Soepele service
erik
1 maand geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
1 maand geleden
Discrete bezorging
Opa
1 maand geleden
erg proffecioneel.
Wafa
1 maand geleden
Snelle en efficiënte afhandeling.
Mike
2 maanden geleden
Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…
Een
2 maanden geleden
Afspraak op korte termijn
Fernando
2 maanden geleden
Uiterst correct en fijn contact
Jan
2 maanden geleden
prettig e voelt veilig
DE
2 maanden geleden
Prima service
Jan
3 maanden geleden
Prima organisatie.
HB
3 maanden geleden
De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf
Paul
3 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws