Door: Koen Lauwers
De goudprijs zette in november de stijgende trend van een maand eerder voort en kende voor het eerst een maandslot boven 2000 dollar. Dit was technisch een belangrijke doorbraak die kort nadien werd bevestigd door een heuse blow-off top.
Het was een kwestie van tijd voordat goud ook in Amerikaanse dollars een nieuw record ging neerzetten. In de voorbije maanden was dat namelijk in de meeste andere (relevante) valuta al gebeurd. Een significante technische uitbraak (naar boven of beneden) brengt automatisch momentumtraders aan boord. Die gaan los van de onderliggende activa posities innemen op basis van momentumindicatoren. De daaropvolgende prijsbewegingen zijn dan vaak kort maar krachtig.
We zien het niet zo heel vaak bij goud maar tijdens wat voor ons de nacht van zondag op maandag was, kwam het tijdens de handelsuren in Azië tot een blow-off top die het februari termijncontract tot boven 2130 dollar bracht. Daarmee werd de vorige top ruim overschreden. Toen de Europese markten open gingen, stabiliseerde de goudprijs op 2060 tot 2070 dollar om tijdens de Amerikaanse handelsuren verder weg te zakken naar 2030 dollar. Dit was ongeveer het niveau waar goud de vorige handelsweek was geëindigd.
Het gele metaal (of beter gezegd het februari termijncontract) had er dus in één handelsdag een retourtje van 100 dollar opzitten. Niet verwonderlijk koerste de weinig gekende Gold Volatility Index (GVZ) naar het hoogste niveau sinds de crisis die eerder dit jaar de Amerikaanse banksector in zijn greep hield. Op korte termijn is een zijwaartse beweging het meest waarschijnlijk. Het belangrijkste daarbij is dat de maandsteun van 2000 dollar blijft staan. Daartussen kan alles gebeuren. De opwaartse lange-termijn-trend blijft hoe dan ook intact want de goudprijs noteert ruim boven het 200-daags glijdende gemiddelde.
Met nog ongeveer 4 weken te gaan in 2023 noteert goud met een rendement van 11% in dollar en 9,5% in euro. Dit cijfer loopt op naar bijna 15% in Chinese yuan en Australische dollar en zelfs 25% in Japanse yen. Ook de zilverprijs steeg mee met die van goud waardoor het goedkoopste edelmetaal in de meeste valuta nu met een licht positief rendement noteert. Dit is momenteel +2% in dollar en +0,5% in euro. De goud/zilver ratio nam wat gas terug van bijna 87 begin november naar 81 op het einde van de maand.
Los van het technische momentum moet ook naar de fundamentele factoren worden gekeken. De inflatie zit in een dalende trend en verschillende leidende indicatoren wijzen in de richting van een tragere economische groei. Dit uit zich in de Verenigde Staten in een flinke daling van de langetermijnrente van nog meer dan 5% in oktober naar 4,2% nu. De rentecurve blijft nog invers omdat de rente op de korte looptijden wordt bepaald door de centrale banken en die bekennen op dit moment nog geen kleur.
Dat zal volgende week wel moeten gebeuren wanneer zowel de Federal Reserve (13/12) als de Europese Centrale Bank (14/12) voor het laatst dit jaar samen komen. Op basis van de CME FedWatch Tool gaat op dit moment 96% uit van een ongewijzigde rente in de VS. Ook voor de meeting van 31 januari 2024 gaat nog 85% uit van een status quo terwijl een kleine minderheid van 14% een verlaging met 25 basispunten verwacht.
Pas vanaf maart is er een meerderheid van 65% die een verlaging inprijst. Dat is 3 maanden eerder dan een maand geleden. Toen verwachtte een meerderheid pas in juni een eerste renteverlaging. Door de snelle daling van de inflatie wordt nu vroeger actie verwacht. Minder dan 10% denkt dat de rente in mei nog steeds op het huidige niveau zal staan.
Deze cijfers illustreren dat de markt de bluf van Fed voorzitter Jerome Powell niet gelooft. Powell houdt nog steeds vol dat de strijd tegen de inflatie nog niet is gestreden en dat de rentes gedurende een langere periode hoog zullen blijven. Dat valt steeds lastiger vol te houden nu ook de Personal Consumption Expenditure (PCE) index, de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve, blijft dalen. Ook de arbeidsmarkt toont de voorbije maanden tekenen van verzwakking. Een tegenvallend banenrapport komende vrijdag (8/12) zou de verwachting nog meer in de richting van snellere renteverlagingen doen doorslaan.
De World Gold Council (WGC) liet nog weten dat de centrale banken in oktober gezamenlijk 42 ton goud kochten. De kopers waren dezelfde landen die er ook al in het derde kwartaal bovenuit staken. De centrale bank van China kocht 23 ton goud wat het totaal sinds de start van 2023 op 204 ton bracht. Turkije en Polen kochten respectievelijk 19 en 6 ton. India, Tsjechië, Kirgizië en Qatar kochten in oktober kleinere hoeveelheden goud. Oezbekistan (11 ton) en Kazachstan (2 ton) stonden dan weer aan de verkoopzijde.
Opmerkelijk is wel dat er nog steeds een uitstroom is van investeringsgeld uit goud ETF’s. Private investeerders hebben hun weg naar de goudmarkt dus nog steeds niet gevonden. Dit is ook zo wat de investeringen in goudmijnaandelen betreft. Deze noteren in verhouding tot de goudprijs historisch heel goedkoop.
Bronnen: CME FedWatch Tool, WGC
Soepele service
erik
1 maand geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
1 maand geleden
Discrete bezorging
Opa
1 maand geleden
erg proffecioneel.
Wafa
1 maand geleden
Snelle en efficiënte afhandeling.
Mike
2 maanden geleden
Komt afspraken altijd naIndien gewenst is er altijd extra…
Een
2 maanden geleden
Afspraak op korte termijn
Fernando
2 maanden geleden
Uiterst correct en fijn contact
Jan
2 maanden geleden
prettig e voelt veilig
DE
2 maanden geleden
Prima service
Jan
3 maanden geleden
Prima organisatie.
HB
3 maanden geleden
De mensen van Amsterdam Gold vormen het bedrijf
Paul
3 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws