Nieuwsartikel
Nieuwsoverzicht

Waarom het tijd is voor goud

May 2, 2023

Auteur: Jean-Paul van Oudheusden

Waarom het tijd is voor goud

Als gevolg van de veelbesproken bankencrisis in maart 2023 doet de goudprijs voor de tweede keer een poging om de hoogste koers ooit van bijna $2075 te doorbreken (zie grafiek 1). De kans is reëel dat het deze keer wel gaat lukken.

Grafiek 1. Koersontwikkeling van de goudprijs in USD in de afgelopen vijf jaar

Bron: Yahoo Finance, 30 april 2023

Een kort historisch perspectief

In een eerste artikel voor AmsterdamGold zet ik graag de verhaallijn neer voor volgende artikelen. Sta mij toe te beginnen met een korte samenvatting van de recente geschiedenis zoals ik die heb beleefd. In de afgelopen drie jaar reageerde de goudprijs meer op zorgen om het financiële systeem dan op de hoge inflatie. Kort na het uitbreken van de coronapandemie in 2020 steeg de koers in vijf maanden tijd met maar liefst 40%. Er waren zorgen dat bedrijven de strenge maatregelen niet zouden overleven. Vanaf het moment dat de vaccins van Pfizer en Moderna heel effectief bleken te zijn verdwenen die zorgen, althans op de beurs, als sneeuw voor de zon. Risicovolle beleggingen, zoals aandelen, begonnen aan een spurt die een jaar duurde. Goud deed een stap terug. Eind 2022 sprak Fed-baas Jerome Powell voor het eerst over het verhogen van de rente als gevolg van de stijgende inflatie. De goudprijs reageerde en deed een aanval op het record. In die periode was er veel overheidssteun voor bedrijven en huishoudens, waardoor er nauwelijks faillissementen waren. Toen dat duidelijk werd zakte goud weer terug. Er was een bankencrisis voor nodig om het edelmetaal weer op recordkoers te krijgen. In Amerika viel Silicon Valley Bank om als een direct gevolg van de flink opgelopen rente. Was dit het begin van een nieuwe bankencrisis? Daar lijkt het vooralsnog niet op. Er zijn weliswaar meer banken met onoverkomelijke problemen (Credit Suisse, First Republic Bank), maar dat lijken op zichzelf staande gevallen. Dat wil niet zeggen dat de zorgen nu voorbij zijn, zoals Jamie Dimon, bestuursvoorzitter van J.P.Morgan, betoog en ook Koen Lauwers schreef op deze website.

De inflatie blijft langer hoog

Mijn uitgangspunt voor de huidige situatie is, al tijden, dat de inflatie langer hoog blijft. In 2021 spraken zowel de Fed als de ECB over tijdelijke inflatie, die vanzelf wel weg zou gaan. Dat werd door de markt al niet erg geloofd. Nu, een aantal renteverhogingen later, staat de interbancaire rente in Amerika op 5% en in Europa op 3%. De inflatie is eindelijk aan het dalen, waardoor de consensus is dat met nog een of twee renteverhogingen de inflatie definitief onder controle komt en de klus van de centrale bankiers is geklaard. Ik waag dat te betwijfelen.

Een centrale bank wordt geacht twee opdrachten te hebben: prijsstabiliteit en werkgelegenheid. In de praktijk is er ook een derde opdracht: zorgen voor een ordentelijke markt voor staatsobligaties en een sluitende begroting van de overheid. Zowel in Amerika als in Europa is de overheidsschuld torenhoog. Zo hoog, dat een te hoge rente de begroting in gevaar brengt. Zo hoog, dat die schuld niet weg te werken is met het inkomen uit belastingen alleen. Beleidsmakers willen daarom inflatie. Niet op een niveau van 10%, maar op een niveau van 4% of 5%. De reële rente is dan nog steeds negatief, waardoor de schuld langzaam afneemt. Centrale bankiers hebben er belang bij de inflatie niet tot 2% te laten dalen, al zullen ze dat niet snel hardop zeggen.

Welk beleidskeuzes maakt de Fed?

Voor de zomer volgen er nog twee rentebesluiten van zowel de Fed als de ECB. De Fed beslist voor het eerst op 3 mei, de ECB op 4 mei. Het interessante is dat het voor de ontwikkeling van de goudprijs niet per se uitmaakt welke beleidskeuzes de centrale bankiers maken. In alle mogelijke scenario’s is een nieuwe hoogste koers voor goud binnen bereik. Laat me dat beargumenteren aan de hand van de Fed, die het meest invloedrijk is op de financiële markten.

Scenario 1: De Fed verhoogt de rente verder om de inflatie onder controle te krijgen

Als prijsstabiliteit en het laten dalen van de inflatie naar 2% topprioriteit zijn, zal de Fed doorgaan met het verhogen van de rente. Meer banken, bedrijven en huishoudens komen in betalingsproblemen, de kans op een recessie met een ‘harde landing’ is aanzienlijk. Zorgen om de houdbaarheid van het financiële systeem zal de goudprijs doen toenemen, in het verlengde van de stijging die we in maart hebben gezien.

Scenario 2: De Fed houdt de rente op dit niveau constant om de schuld te beheersen

Is het meewerken aan de beheersing van de staatsschuld de topprioriteit, dan zal de Fed stilzwijgend werken met een renteplafond en binnen afzienbare tijd de rente niet verder verhogen. De inflatie neemt niet veel verder af, waardoor de reële rente negatief blijft. Hoe langer die situatie blijft bestaan, hoe meer laag renderend spaargeld op zoek gaat naar een hogere rente. De uitstroom van spaargeld bij banken gaat door en leidt tot zorgen om het financiële systeem: de goudprijs kan verder omhoog.

Scenario 3: De Fed verlaagt de rente om een diepe recessie te vermijden

Sommige ondernemers, waaronder Elon Musk, zijn van mening dat het huidige niveau van de rente al zo hoog is, dat een stevige recessie onvermijdelijk is en de werkloosheid zal oplopen. Deelt de Fed op een gegeven moment deze mening en is de topprioriteit het zorgen voor werkgelegenheid (bijvoorbeeld in aanloop naar de verkiezingen van 2024), dan zal de bank de rente verlagen. Een te vroege verlaging kan nieuwe euforie op de aandelen- en huizenmarkt veroorzaken, waardoor de inflatie snel weer zal stijgen. Het rendement op staatsobligaties zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om het negatieve rendement van een zwakkere dollar goed te maken. Goud behoort tot de veiligere havens die worden gezocht.

Tijd voor goud

Dus is het tijd voor goud. Zekerheden zijn er niet bij beleggen, maar de marktomstandigheden zijn gunstig. Niet alleen vanwege een aanhoudend hoge inflatie of het rentebeleid van de centrale banken, maar ook door politieke ontwikkelingen. In Amerika zijn discussies over het schuldenplafond in Amerika terug van weggeweest en in opkomende markten wordt steeds vaker nagedacht over een kleinere afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar, die ze nodig hebben om importen te betalen en schulden af te lossen.

Zorgen om het schuldenplafond (als dat niet wordt verhoogd kan de Amerikaanse overheid de rekeningen niet meer betalen) zijn reëel na de overwinning van de Republikeinen bij de midterm-verkiezingen in 2022. Meestal wordt er last-minute toch nog wel een akkoord bereikt. Dat er desondanks in de markt serieuze zorgen zijn blijkt uit het oplopen van de 5-jaars credit default swap, de premie die je moet betalen om je te verzekeren tegen een wanbetaling van de overheid (zie grafiek 2).

Grafiek 2. Koersontwikkeling van de 5-jaars credit default swap van de Verenigde Staten

Bron: Investing.com, 30 april 2023

De-dollarisation lijkt een onomkeerbare trend, al zal de vaart waarin het proces verloopt langzamer zijn dan door sommige marktwatchers wordt verwacht.

Wanneer is het geen tijd voor goud?

Gaat de goudprijs dan echt in alle scenario’s omhoog? Nee, natuurlijk niet. De beste remedie voor een stagnerende economie is wereldwijde samenwerking en handel om geld te verdienen en daarmee de schulden af te lossen. Een einde aan de oorlog in Oekraïne, een einde aan de handelsoorlog tussen Amerika en China, een einde aan de vertragende bureaucratie in de Europese Unie kunnen allemaal helpen om het vertrouwen in het financiële systeem terug te winnen. In zo’n scenario komt het argument dat goud geen dividend betaalt weer om de hoek kijken en kan de goudprijs zeker naar beneden.

Het AmsterdamGold Symposium op 11 mei

Op dinsdag 11 mei ben ik een van de gastsprekers op het AmsterdamGold Symposium in Theater Amsterdam. Onder de titel “Zou goud het niet beter hebben moeten doen?” zal ik mijn visie op de markt voor edelmetalen verder toelichten. Ik zie er naar uit om u daar te ontmoeten.


 

May 15, 2024

Marktoverzicht mei 2024 Consolidatiefase maakt de weg vrij voor verdere prijsstijgingen

+
Apr 10, 2024

Marktoverzicht april 2024 - Goud gaat parabolisch - Koen Lauwers

+
Mar 13, 2024

Marktoverzicht maart 2024 - Sentiment gedraaid

+
Feb 16, 2024

Marktoverzicht februari 2024 – Jaarstart in mineur

+
Jan 11, 2024

Marktoverzicht: Wat gaat 2024 voor edelmetalen brengen? En wat doet goudprijs in een verkiezingsjaar?

+
Dec 7, 2023

Marktoverzicht november 2023 – De technische koersdoorbraak voor nieuwe records

+
Dec 6, 2023

Goud op weg naar een nieuw record in 2024

+
Nov 17, 2023

De serie 'Een Goud Gesprek' nu ook te beluisteren als podcast

+
Nov 13, 2023

Ontmoeting tussen Biden en Xi allesbepalend voor goud

+
Nov 9, 2023

Marktoverzicht oktober 2023 – records in zicht voor goud

+
Nov 3, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Leiden perverse systeemprikkels tot een big reset?

+
Oct 12, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: is de big reset al begonnen?

+
Oct 12, 2023

Marktoverzicht september 2023 – gaat goud naar 14.000 dollar per troy ounce?

+
Sep 29, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: blijven edelmetalen schaars?

+
Sep 13, 2023

Centrale banken diversifiëren deviezenvoorraad met goud vanwege onzekerheid

+
Sep 11, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Winnen de BRICS landen het van het Westen?

+
Sep 11, 2023

Marktoverzicht zomer 2023: weinig prijsbewegingen, centrale banken blijven goud kopen

+
Aug 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: Mist Europa de boot met grondstoffen?

+
Jul 6, 2023

Het spel voor edelmetalen komt op de wagen

+
Jun 27, 2023

Komt de recessie er echt aan? Een Goud Gesprek met Han de Jong

+
Jun 19, 2023

Iedereen wil een goudmijn ontdekken. Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden

+
Jun 8, 2023

Marktoverzicht edelmetaal mei 2023

+
Jun 8, 2023

Centrale banken verklaren de liefde aan goud

+
Jun 6, 2023

Een Goud gesprek met Han de Jong: worden we in het westen armer?

+
May 23, 2023

Terugblik Symposium AmsterdamGold 11 mei 2023

+
May 16, 2023

sfeerimpressie AmsterdamGold Symposium 11 mei 2023

+
May 12, 2023

Komt de recessie?

+
May 8, 2023

Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: papier versus fysiek goud en prijselasticiteit

+
May 2, 2023

Waarom het tijd is voor goud

+
May 1, 2023

Marktoverzicht april 2023: nog geen technische uitbraak goud

+
Apr 21, 2023

Een Goud Gesprek met Han de Jong: Inflatie, opkomende economieën en edelmetaal

+
Apr 18, 2023

Gebruikt zon-energie de zilvervoorraden op?

+
Apr 13, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Jean-Paul van Oudheusden: vraag naar edelmetalen blijft stijgen

+
Apr 12, 2023

Goud slecht grens van 2.000 dollar

+
Mar 24, 2023

<Video> Een Goud Gesprek met Han de Jong: Gaan we een crisis in?

+
Mar 20, 2023

Amerikaanse bankencrisis zorgt voor vuurwerk op goudmarkt

+
Mar 6, 2023

Nieuwe website AmsterdamGold gelanceerd

+
Mar 6, 2023

Energietransitie gunstig voor de vraag naar zilver

+
Feb 17, 2023

Op zoek naar een steunniveau

+
Feb 7, 2023

Daar is de voorspelde correctie

+
Jan 20, 2023

Goud zet opmars voort

+
Jan 11, 2023

Terugblik & vooruitblik

+
Dec 23, 2022

Goud naar 3000 dollar in 2023?

+
Dec 6, 2022

November breekt de ban

+
Nov 9, 2022

Recordkwartaal voor goudaankopen centrale banken

+
Sep 20, 2022

Flirten met technische steunniveaus & Moskou de nieuwe goudhub van de wereld?

+
Aug 22, 2022

51 jaar na Bretton Woods

+
Aug 8, 2022

Technische steun goud & zilver houden stand

+
Jul 19, 2022

Alle ogen gericht op de centrale bankiers

+
Jun 20, 2022

Goud als rustpunt op turbulente markten

+
Jun 3, 2022

Bescheiden herstel

+
May 20, 2022

Komt er een nieuwe schuldencrisis in de eurozone?

+
May 9, 2022

Dollar en rente nekken uitbraakpoging

+
Apr 19, 2022

Flirten met uitbraakniveaus

+
Apr 5, 2022

Wachten op nieuwe trigger

+
Mar 26, 2022

Aanhoudende hoge volatiliteit

+
Mar 3, 2022

Goud in oorlogstijden

+
Feb 17, 2022

Voorzichtig optimisme

+
Feb 4, 2022

Prijsvolatiliteit en het belang van ”good delivery” goud

+
Sep 2, 2021

Stagflatie-scenario gunstig voor goud

+
Actuele reviews

Altijd professioneel en vriendelijk de…

Altijd professioneel en vriendelijk de omgang met Amsterdam Gold.

Willem

5 dagen geleden

Snelle en correcte afhandeling van de…

Snelle en correcte afhandeling van de bestelling.

N.

2 weken geleden

Ik had een bestelling gedaan ik werd…

Ik had een bestelling gedaan ik werd netjes 30 min van te voren gebeld, zodat ik er voor kon zorgen dat ik op tijd thuis aanwezig kon zijn. Nertjes op tijd ook bij mij aan de stoep. Vriendelijke meneer die me groette en me om me ID vroeg ter controle voor de veiligheid dat het in goede handen komt. Tevreden met de service van Amsterdam Gold.

Levi

2 weken geleden

Goede communicatie bij de aankoop en…

Goede communicatie bij de aankoop en bij de levering idem.

Johanna

2 weken geleden

Top service en voelt heel vertrouwd..

Top service en voelt heel vertrouwd..

Atilla

2 weken geleden

Een voorbeeld voor anderen

Keurig netjes, gastvrij, efficiënt en betrouwbaar. Top

dr

3 weken geleden

Proces was duidelijk en eenvoudig

Proces was duidelijk en eenvoudig. Communicatie mbt bezorging effectief en precies zoals afgesproken.

Claske

4 weken geleden

De webiste is heel overzichtelijk en…

De webiste is heel overzichtelijk en makkelijk. De omgang met de heren is ook heel fijn, zijn flexiebel en altijd op tijd!

Samar

1 maand geleden

Duidelijke afspraken

Duidelijke afspraken. Flexibel

Lieuwe

1 maand geleden

Snelle levering en alles keurig netjes…

Snelle levering en alles keurig netjes zoals besteld ontvangen. Graag tot een volgende keer

Cornelis

1 maand geleden

AmsterdamGold is een professioneel…

AmsterdamGold is een professioneel leverancier van edelmetalen. De klant kan geen betere service worden geboden dan door AmsterdamGold. Zeer aan te bevelen ! Willem

Willem

2 maanden geleden

Goed vlot en duidelijk.

Goed vlot en duidelijk.

Eric

2 maanden geleden

Beoordeeld met 4.9 van de 5 gebaseerd op 2,069 reviews op
logo
Adres

Danzigerkade 2
1013 AP, Amsterdam

+31 (0)20 65 89 555
info@amsterdamgold.com

Openingstijden

Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.

Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.

Nieuwsbrief

Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws

Copyright © 2024 AmsterdamGold. Alle rechten voorbehouden.