Wie de edelmetalen van nabij opvolgt, werd er de voorbije tien dagen nog eens aan herinnerd dat het heel snel kan gaan in dit segment. Op 8 maart kostte een troy ounce goud nog minder dan 1810 dollar. Anderhalve week later was daar al 150 dollar bijgekomen. Dit brengt het rendement voor 2023 op bijna 9% in dollar en in euro. In sommige munten, zoals de Australische dollar, bereikte de goudprijs zelfs een nieuw hoogtepunt.
Zilver blijft achter en noteert nog steeds meer dan 6% in het rood. Een deel van de achterstand is wel goedgemaakt want de goud/zilver ratio is iets teruggevallen van een top van 92 op 13 maart naar 88.
Ik schreef in de nieuwsbrief van twee weken geleden dat een ommekeer van de dalende prijstrend er pas ging komen indien de reële rente weer daalde. Dit is gebeurd, en hoe! In de Verenigde Staten daalde de tienjaarsrente naar minder dan 3,4% tegenover nog 4,1% twee weken geleden. De tweejaarsrente dook zelfs meer dan 100 basispunten lager van 4,9% naar 3,8%! Eenzelfde beweging in Europa, waar de Duitse tienjaarsrente kelderde van 2,7% naar 2,1%. Gezien de inflatie niet in dezelfde mate is gedaald, viel de reële rente dus sterk terug.
De forse bewegingen op de financiële markten hebben uiteraard alles te maken met de bankencrisis in de Verenigde Staten en de mogelijke vrees voor besmettingsgevaar naar andere regio’s. Dat komt omdat het niet meteen duidelijk is in hoeverre andere Amerikaanse banken hetzelfde risicomodel als de gefaalde Silicon Valley Bank gebruikten.
Voorlopig blijft verder onheil vermeden door het optrekken van de depositogarantie en de kapitaalinjectie van enkele grootbanken. Dit laatste is uiteraard uit eigenbelang, laat dit duidelijk zijn. Verder creëerde de Federal Reserve een nieuwe kredietfaciliteit (Bank Term Funding Program) waarbij banken in liquiditeitsnood nagenoeg onbeperkt geld kunnen lenen zonder dat ze hun obligaties hoeven te verkopen.
De eerste stap in de richting van QE of nieuwe monetaire versoepeling is daarmee gezet. Mocht een en ander in de banksector toch verder uit de hand lopen, dan is het weer alle remmen los bij de centraal bankiers, inflatie of niet.
De Europese Centrale Bank verhoogde zoals vorige maand al aangekondigd de rente met 50 basispunten. Deze beslissing kreeg uit verschillende hoeken kritiek maar die was onterecht. Minder of zelfs helemaal niet verhogen ging door de markt geïnterpreteerd worden als een teken van paniek. Net dat moet op dit moment te allen prijze worden vermeden.
President Christine Lagarde koos voor de elegante oplossing om ondanks de turbulentie op de financiële markten toch de geplande verhoging door te voeren maar er tegelijk aan toe te voegen dat er op korte termijn geen nieuwe verhogingen meer gepland staan.
De Federal Reserve is komende woensdag 22 maart aan de beurt. Intussen gaat niemand meer uit van een renteverhoging met 50 basispunten. Ongeveer 70% verwacht een rentestap met 25 basispunten terwijl 30% er van overtuigd is dat de Fed de rente ongewijzigd zal laten.
Op korte termijn kan het alle kanten op schieten met rente, goud en andere activa. Het besmettingsgevaar, met name dan in de hoofden van de investeerders, is nog altijd niet geweken en met name de uitspraken en de daadkracht van de Federal Reserve komende woensdag kunnen marktbepalend zijn voor de prijsevolutie de komende tijd.
Bron: CME FedWatch Tool
Twee trends uit 2022 zetten zich tijdens de eerste maanden van dit jaar door. Vorig jaar kochten de centrale banken wereldwijd een recordhoeveelheid goud. In januari kwam er weer 31 ton bij waarbij de centrale bank van Turkije het grootste aandeel had met 23,3 ton. Turkije was ook in 2022 al de grootste goudkoper met 147 ton. Ook de Chinese centrale bank breidde zijn officiële goudvoorraad uit met 14,9 ton en Kazachstan kocht 4 ton. Oezbekistan stond aan de verkoopzijde en verminderde zijn goudhoeveelheid met 12 ton. De Europese Centrale Bank kreeg er 2 ton bij door de intrede van Kroatië in de eurozone op 1 januari.
De World Gold Council publiceerde nog geen cijfers van februari maar we leerden wel al dat Singapore zijn goudvoorraad met 30% heeft uitgebreid naar bijna 200 ton. De hoeveelheid fysiek goud onder beheer van ETF’s en fondsen verminderde in februari met 1% of 34 ton, goed voor een nominale tegenwaarde van 1,7 miljard dollar. Per saldo daalden de posities voor de tiende maand op rij naar 3412 ton. In januari was er ook al een uitstroom van 27 ton.
De achteruitgang was vorige maand het grootst in Europa met 25 ton. Het Verenigd Koninkrijk stond in voor iets meer dan de helft (13 ton). Ook in de Verenigde Staten was er een uitstroom van 10 ton. Azië en het Midden-Oosten zorgden per saldo voor een instroom van 1 ton. Gezien de evolutie van de goudprijs tijdens de voorbije weken is de kans groot dat er in maart voor het eerst in elf maanden weer een netto instroom zal komen.
Bron: World Gold Council
Perfecte service
CMA
10 uur geleden
heel vriendelijk en helpsam
reza
3 weken geleden
Heel fijn zaken doen met deze mensen.
Rob
3 weken geleden
Zeker een aanrader!
Arienne
1 maand geleden
Alles altijd tiptop.
Adam
1 maand geleden
Goede communicatie
Zz
1 maand geleden
Fysieke bestelling
Frank
1 maand geleden
Zeer betrouwbaar , kundig en vriendelijk
Aben
1 maand geleden
Fijne persoonlijke service met…
Klant
1 maand geleden
top bedrijf
klant
1 maand geleden
Soepele service
erik
3 maanden geleden
Uitstekende dienstverlening en expertise
H.
3 maanden geleden
Wij zijn beschikbaar en heten u welkom in onze showroom op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur. Maak online een afspraak.
Voor uw privacy en veiligheid is bezoek alleen mogelijk op afspraak. Wij vragen u om een geldig identiteitsbewijs bij binnenkomst.
Nieuwsbrief
Meld u zich aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws