NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Goud, zilver en platina koersen

Huidige koers: € 57.077,22
 

Goudkoers

Huidige koers: € 699,44
 

Zilverkoers

Huidige koers: € 30.225,84
 

Platinakoers

 • Goud

 • €/kilo€ 57.077,22
 • €/troy ounce€ 1.775,30
 • $/kilo$ 61.993,39
 • $/troy ounce$ 1.928,21
 • Zilver

 • €/kilo€ 699,44
 • €/troy ounce€ 21,76
 • $/kilo$ 759,10
 • $/troy ounce$ 23,61
 • Platina

 • €/kilo€ 30.225,84
 • €/troy ounce€ 940,13
 • $/kilo$ 32.855,49
 • $/troy ounce$ 1.021,92

 

 

 

Goudprijs en zilverprijs

Wie geïnteresseerd is in de prijs van goud of de zilverprijs wordt vaak doorverwezen naar de koers. Op websites van edelmetaalbedrijven zoals AmsterdamGold zijn grafieken te zien waarop de koersen van edelmetalen zoals goud, zilver en platina te volgen zijn. Het is op het eerste gezicht erg eenvoudig; er is een verspringend getal en dat bepaalt de waarde van uw gouden munt of baar. Hoe deze koersen tot stand komen en wat dat betekent voor de uiteindelijke prijs van uw baar of munt is minder goed bekend.

Goudkoers en zilverkoers

Allereerst bedoelen mensen wanneer ze het over de goudkoers of de zilverkoers hebben in beginsel de ‘spotprice’. Het principe van de ‘spotprice’ geldt voor alle edelmetalen hetzelfde. Het omvat de prijs waarvoor aan- en verkopers bereid zijn direct (‘on the spot’) het eigendom van edelmetaal contractueel over te dragen. Of die overdracht daadwerkelijk plaatsvindt en waar, wanneer en in welke vorm dat gebeurt kan sterk verschillen. Er zijn namelijk eigenlijk heel veel koersen over de hele wereld, die veel verschillende vormen van goud of zilver omvatten.

Hoe komt de goudkoers tot stand?

U moet zich voorstellen dat wanneer u bij een juwelier staat en met de verkoper onderhandelt over een gouden ring u een eigen koers maakt. De juwelier gaat vervolgers naar een groothandel en maakt daar een prijsafspraak (beïnvloed door de eerdere onderhandeling met u). De groothandel gaat (beïnvloed door eerdere onderhandelingen) naar een ander tussenhandelaar of naar de beurs om goud of zilver te kopen. Bij de beurzen worden de grote transacties in goud en zilver met velen tegelijk gedaan. De grote beurzen zijn in Sydney, Shanghai, Hong Kong, Zurich, Londen en New York.

De tussenhandelaren, de juweliers en u volgen de prijzen op die beurzen om te weten hoe ze in de onderhandeling met elkaar hun prijs moeten bepalen. Om die reden is op websites met de goud- en de zilverprijs de koers te zien van de beurs waar het meeste edelmetaal wordt verhandeld. Dat is namelijk de beste indicatie voor een redelijke zilver- of goudprijs op dat moment. De goudprijs wordt daarom ’s nachts in Sydney, Shanghai en Hong Kong, ’s ochtends in Zürich en Londen en in de loop van de middag in New York bepaald.

Het is zo dat u (denkbeeldige koper van een gouden ring) net als een bankier (verkoper van financiële producten) kijkt naar dezelfde goudkoers om te bepalen hoeveel de transactie moet gaan kosten. De uiteindelijk prijs verschilt waarschijnlijk flink. Voor de gouden ring zijn mijnwerkers, tussenhandelaren, transportbedrijven, een edelsmid en een juwelier bezig geweest. Voor de financiële producten van de bankier heeft een boekhouder en een printer gewerkt. Toch heeft u beiden invloed uitgeoefend op de wereldwijd bekeken en gehanteerde goudkoers.

Standaardisering van de goud- en zilverkoers

Om te zorgen dat iedereen zo snel en eenvoudig mogelijk de wereldgoudkoers kan volgen is deze gestandaardiseerd en versimpeld. Alle transacties worden uitgedrukt in dollar per troy ounce (31,103 gram), dan kan er nooit een misverstand ontstaan. Dat betekent dat bij transacties in andere valuta of ander gewichten teruggerekend moet worden naar troy ounce in dollar. Bij de koersgrafieken van AmsterdamGold kunt u aanklikken in welk gewicht en welke valuta u de koers wil volgen, deze zijn allemaal terug te voeren op de ‘spotprice’ van dollars per troy ounce.

De goudkoers of de zilverkoers zijn versimpeld omdat bij de prijzen van de transacties die de koers vormen geen rekening wordt gehouden met de uiteindelijke prijs die de verkoper ontvangt of die de koper moet betalen. De werkelijke kosten voor de koper zullen altijd hoger dan de afgesproken ‘spotprice’ liggen omdat er altijd nog handelingen moeten plaatsvinden nadat de afspraak is gemaakt. Al zijn dat alleen maar de printkosten van het contract. Dat al deze verschillende transacties samen één koers vormen leidt tot veel kritiek in de edelmetaalwereld.