NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Welkom in 2023

01 jul 2020

Nu het nieuwe jaar net een paar dagen oud is, en de supermarkten zo langzamerhand weer open gaan na de onlusten van afgelopen dagen, is het wellicht een aardig idee een paar jaar terug te gaan om alle veranderingen van de afgelopen jaren eens de revue te laten passeren. Niet dat alles wat verandert is in 750 woorden is te vangen, maar weet u nog, 1 juli 2020, toen onder de terugloop van de Coronacrisis de economie net weer een beetje op gang begon te komen? Niet wetende dat de economische schade in de jaren daarna veel groter bleek te zijn dat vooraf voorspeld, zeker toen in het najaar van 2020 een lichte toename van het aantal geregistreerde gevallen weer reden bleek te zijn om de boel nogmaals deels op slot te gaan doen.

Ach, 2020, toen de Amerikaanse centrale bank nog probeerde na eerder 3000 miljard dollar aan haar balans toe te hebben gevoegd om dit daarna een tweetal weken lichtjes terug te laten lopen, wat meteen merkbaar werd aan de S&P500, wat terstond haar winst van eerder die maand grotendeels mocht inleveren.

Kennis van nu

Met de kennis van nu een duidelijk signaal van de kwetsbaarheid van het hele systeem, ondanks het feit dat het toen afgesloten kwartaal met een winst van 23 % het beste bleek te zijn van de voorgaande 50 jaar. Ook met de kennis van nu overigens onbeduidende getallen, toen niet veel later dat jaar de beurzen wereldwijd een forse crash meemaakten, om nu overigens dankzij al het bijgedrukte geld op veel hogere waarden staat dan iemand in 2020 had kunnen bedenken. Niet overigens dat de eigenaren van deze aandelen hier veel profijt van hebben, aangezien de prijzen in de nog open zijnde winkels aanmerkelijk meer zijn gestegen dan de aandelen, nog los  van het gegeven dat we nu met een gevulde buik al meer dan tevreden zijn.

Ach, we hadden het ook in 2020 al kunnen zien aankomen, al deden de media en overheden nog zo hun best het te verdoezelen. We hoeven nu alleen maar te kijken naar de toenmalige verwachte winst per aandeel van de aandelen, en dit af te zetten tegen de toenmalige koersen, om de onhoudbaarheid van het hele gebeuren al voor ons te zien. Het waren toen al de interventies van de centrale banken die de boel overeind hielden, overigens tegen geldinjecties die in het huidige licht nog kleuterwerk lijken.

Net zoals toentertijd de hoge werkeloosheid die overigens nauwelijks meer is bijgetrokken van oudsher een duidelijke voorbode was voor leningen die nooit meer terug betaald zouden worden, een gegeven dat menig bank in onoverkomelijke problemen bracht.

Slachtoffers en winnaars zonder winst

Maar niet alleen banken die de klos waren; wat te denken  van de toenmalige Blackstone Group, een investeringsbedrijf met toen 470 miljard aan vermogen ( toentertijd een wereldleider met dit bedrag). Al medio 2020 had dit bedrijf een betalingsachterstand van 30 dagen op een schuld van $273,7 miljoen, geïnvesteerd in zakenhotels. Een sector, die in de daarop volgende jaren door virusangst en verlies van koopkracht van haar klanten zo fors is ingekrompen dat dit soort investeringsbedrijven nu verleden tijd zijn.

En weet u nog, toen eind 2020 de verkiezingen in de VS in een boel tumult eindigden, maar waarbij uiteindelijk alle Coronapaniek niet voldoende bleek om Trump van zijn troon te stoten? Een  gebeurtenis overigens wat weinig betekenis had, omdat de ineenstorting van het ongedekte geldsysteem onvermijdelijk was en de vraag vooral was hoe dit zou plaats vinden.

Lieftinck keert terug

Zo maar wat losse voorbeelden van wat toen al in ontwikkeling was en waar we nu als Westerse samenleving de vruchten van plukken. Wrange vruchten overigens, met een laatste restje aan oude machthebbers die proberen (hun) boel te redden. Een fors verarmde Westerse bevolking waar de middenklasse is verdwenen en we op het punt staan ons zwaar gehavende geldsysteem in te ruilen voor een goud gedekte versie, de enige manier om vertrouwen te krijgen nu al het andere mislukt is. De moderne versie van het tientje van Lieftinck zal binnenkort zijn intrede doen, en mag na alle onrust en narigheid van de val van het oude systeem zijn kracht gaan bewijzen. Nu vrijwel alle oude financiële waarde is verdwenen, blijft ook nu het enige over wat in de wereldgeschiedenis al vele malen zijn waarde heeft bewezen als zekere basis: goud en zilver.

Tot over zoveel jaar als de dan aan de macht zijnde leiders weer te veel geld gaan uitgeven, en de gouddekking van de nieuwe munt verloren gaat in de loop der jaren. Maar dat zal nog zo lang duren dat het niet iets is om ons in dit leven zorgen over te maken.