NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Wat doet de Fed?

03 nov 2021

De goudprijs slaagt er voorlopig niet in om het niveau van 1800 dollar per troy ounce meer dan enkele dagen vast te houden. Er waren de voorbije weken een aantal vergeefse uitbraakpogingen maar de taaie technische weerstand is vooralsnog niet gesneuveld. Maar zoals in de vorige nieuwsbrief uitgelegd, kan de langverwachte start van een monetaire verkrapping het signaal zijn voor een aantrekkende goudprijs.

Ondanks een positief rendement voor de maand oktober (+1,5%) noteert goud sinds de start van 2021 met een negatief rendement van 6%. In euro is dat trouwens maar 1% door het effect van de stijgende dollar. Zilver deed het vorige maand beter dan goud met een klim van 6% maar blijft tegenover het jaarbegin nog achter op het gele metaal met een verlies van 9% (4,5% in euro).

Ontwikkeling goudprijs (klik op afbeelding om te vergroten)

 

Ontwikkeling zilverprijs (klik op afbeelding om te vergroten)

 

De komende dagen staan een aantal belangrijke macro-economische cijfers op de agenda met voorop de monetaire vergaderingen van een aantal centrale banken. Woensdagavond 3 november weten we of de Federal Reserve van start zal gaan met zijn taper-programma.

De speelruimte van de Amerikaanse centrale bank is daarbij bijzonder klein. De aanhoudend hoge inflatie smeekt in normale omstandigheden om het afbouwen van het omvangrijke stimulusprogramma. Maar met een economie die nog aan het bekomen is van de coronapandemie is een snelle afbouw van de stimuli niet wenselijk. Tegelijk willen de centrale bankiers ook Wall Street niet choqueren want voor het welvaartseffect zijn stijgende beurskoersen erg belangrijk.

De kans op snelle renteverhogingen is daarom erg klein. Een geleidelijke afbouw van de obligatieaankopen is aannemelijker maar zelfs dat dat zal met de nodige omzichtigheid moeten gebeuren. Door de hoge schuldpositie is een forse rentestijging namelijk allesbehalve wenselijk. De rentecurve wordt nu al vlakker waarbij kortere looptijden sneller stijgen dan langere. Dit is historisch gezien geen positief signaal voor de economie. Jerome Powell zal in elk geval een signaal moeten geven want de Fed-baas gaf al toe dat de hoge inflatie langer blijft aanhouden dan verwacht. Investeerders onthouden best dat de reële rente nog steeds ruim negatief blijft en dat daar op korte termijn geen verandering in komt.

Langetermijn rente US (klik op afbeelding om te vergroten)

Ontwikkeling US Dollar (klik op afbeelding om te vergroten)

Volgens de CME FedWatch-tool verwacht 46% van de investeerders tegen juni 2022 een eerste renteverhoging met 25 basispunten tot 0,5%. Bijna 34% verwacht dat de beleidsrente tegen november 2022 0,75% zal bedragen. De Europese Centrale Bank (ECB) maakte vorige week alvast duidelijk dat er van renteverhogingen op korte termijn geen sprake is. Op donderdag is het de beurt aan de Bank of England. Ook het Verenigd Koninkrijk kampt met oplopende inflatie. Een dag later kan ook het Amerikaanse banenrapport (5 december) voor de nodige volatiliteit zorgen bij goud.

Bron: CME FedWatch Tool

 World Gold Council: ETF-uitstroom maskeert sterke vraagtrends

Uit het Quarterly Gold Demand Trends Report, dat de World Gold Council (WGC) elke 3 maanden publiceert, blijkt dat de globale vraag naar goud tussen juli en september op 831 ton uitkwam. Dat is 7% minder dan in hetzelfde kwartaal in 2020. Na 9 maanden in 2021 ligt de vraag 9% lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Opmerkelijk is dat ondanks de daling alle vraagcomponenten, op één uitzondering na, juist een stijging lieten optekenen. Die ene uitzondering betreft de investeringsvraag naar Exchange Traded Funds (ETF) die in het fysieke metaal investeren. Deze categorie domineerde de rest en zorgde voor een scheeftrekking omwille van de lastige vergelijkingsbasis met dezelfde periode een jaar eerder.

In het derde kwartaal van 2020 kochten investeerders gezamenlijk 274 ton fysieke goud ETF’s. Tijdens  de 9 eerste maanden van vorig jaar ging het in totaal om meer dan 1000 ton. Maar 2021 laat een ander beeld zien. De oplopende langetermijnrente en de duurdere dollar zorgen ervoor dat investeerders de goud ETF’s voorlopig de rug toekeren. In het derde kwartaal was er een uitstroom van 26,7 ton. Dit brengt het totaal na 3 kwartalen in 2021 op 156 ton.

Toch was de investeringsvraag per saldo positief want de vraag naar gouden munten en staven klom tussen juli en september met 18% op jaarbasis naar 262 ton. Het was het vijfde opeenvolgende kwartaal met een toename op jaarbasis.

Ook de juwelenindustrie zette het herstel van de voorbije kwartalen verder met een stijging van de vraag met 33% tot 442,6 ton. Met name in China en India steeg de vraag naar juwelen. Toch is de juwelensector nog niet helemaal hersteld van de coronapandemie. Het cijfer van het derde kwartaal ligt nog 12% onder het vijfjaars gemiddelde. Na 3 kwartalen in 2021 ligt de vraag de helft hoger dan in dezelfde periode van 2021.

De centrale banken kochten in het derde kwartaal gezamenlijk 69,3 ton goud tegenover een netto verkoop van 10,6 ton vorig jaar. Sinds begin 2021 bedragen de netto geregistreerde goudaankopen door de centrale banken 393 ton tegenover 250 ton in dezelfde periode van 2020. Door het globale economische herstel nam de industriële sector met 84 ton 9% meer goud af. Na 9 maanden ligt de totale vraag in 2021 met 245 ton weer op het niveau van voor de pandemie.

Aan de aanbodzijde steeg de mijnproductie in het derde kwartaal met 4% naar 960 ton omdat er in vergelijking met vorig jaar minder corona-gerelateerde productieonderbrekingen waren. Maar die klim werd teniet gedaan door een scherpe daling van de hoeveelheid gerecycleerd goud met 22%. Daardoor daalde het totale aanbod met 3% naar 1239 ton.

Bron: World Gold Council