NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Waar is de nooduitgang? Afl. 2: De Zwitserse frank

16 nov 2012

De vluchtvaluta van deze week is de Zwitserse frank. Als er ooit een vluchtvaluta was dan is het de frank wel. En niet alleen de Zwitserse munt leek veiligheid en stabiliteit te bieden, het hele land vormt al eeuwen een vluchthaven voor verschillende vormen van kapitaal. Arm aan grondstoffen, rijk aan ondoordringbare bergpassen, het is kortom een buitengewoon onaantrekkelijk land voor invasielegers, afgezien van de jaarlijkse hordes wintersporters. De conclusie die door velen daaraan verbonden wordt is dat geld in Zwitserland veilig is. Deze rol op het wereldtoneel heeft Zwitserland een buitengewoon actieve en vooral lucratieve bankensector opgeleverd. Zwitserland heeft als laatste land de goudstandaard losgelaten (in 1999) en bovendien besloten zich niet direct te verbinden aan de euro. Van een land dat alles deed om investeerders te trekken naar een land dat speculanten afschrikt; hier volgt de korte geschiedenis van de Zwitserse frank als vluchtvaluta.

Niet in de EU of de euro, wel in de buurt en zowel economisch als politiek uitzonderlijk stabiel; dat maakt de  Zwitserse frank een aantrekkelijke vluchtvaluta. De Zwitsers zelf hadden daar lange tijd weinig problemen mee, maar de afgelopen jaren is de instroom van buitenlands kapitaal zo groot geworden dat de Zwitserse economie eronder leed. Sindsdien heeft de Zwitserse Centrale Bank (SNB) actief een rol gespeeld op de internationale valutamarkten teneinde de prijs van de frank te drukken. In de grafiek hieronder ziet u het effect van de ingrepen de SNB: de euro zakte in augustus helemaal weg tot 1,04 CHF. Augustus 2011 kondigden de Zwitsers aan in te grijpen waarna de koers een tijdlang bijna vlak noteert op de door de Zwitsers gestelde grens van 1,20 CHF.

Dat de Zwitserse economie op een gegeven moment is gaan lijden onder een sterke frank komt met name door een afname in de export. In eerste instantie is een hoog gewaardeerde munt prettig voor een overheid om gemakkelijk geld te lenen op de obligatiemarkt, of om grondstoffen zoals olie te importeren voor een relatief lage prijs. Als de waardestijging van de valuta te ver doorschiet wordt deze echter na verloop van tijd zo duur dat internationale handel eronder lijdt. Als importeurs van horloges en medicijnen steeds meer euro´s of dollars moeten inwisselen voor Zwitserse franken dan worden de Swatches en andere Zwitserse producten zo duur dat niemand ze meer wil exporteren. Met bedrijven als Nestlé, Roche, Swatch, Rolex en vele andere prominente multinationals, zou een exportafname de Zwitserse economie grote schade kunnen toebrengen.

De acties van de Zwitserse bank hebben effect, want de vlucht in de frank is effectief geblokkeerd. Omdat SNB door massaal euro’s te kopen de koers van de frank op 1,20 houdt, maken speculanten in de frank geen kans op koerswinst. Daarnaast keren de Zwitsers nauwelijks rente uit op hun obligaties, wat alles bij elkaar betekent dat een positie in de Zwitserse frank geen enkel rendement oplevert. Dat speculanten het toch wilden proberen blijkt uit de vlakke streep in de bovenstaande grafiek, in die periode werd de vastberadenheid van de Zwitserse bank getest. Dit duurde tot afgelopen september toen de directeur, Thomas Jordan, van SNB onomwonden verklaarde de frank niet onder de 1,20 te laten komen. Op dat moment is te zien (ook in bovenstaande grafiek) dat de euro zelfs iets stijgt ten opzichte van de frank. De valutavluchtelingen bonzen sinds september niet langer meer op de deur van deze nooduitgang.

In de woorden van Thomas Jordan: ‘In de huidige situatie , zou een hogere waardering van de Zwitserse frank een grote bedreiging vormen voor de Zwitserse economie en risico’s van deflatie met zich meebrengen. […] Met dat in gedachten zullen wij blijvend de minimale wisselkoers afdwingen met de grootst mogelijke vastberadenheid

 

 

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.