NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Vooruitblik 2022

07 jan 2022

 

2021 was geen goed jaar voor de edelmetalen. Bij goud bleef de schade nog beperkt met een verlies van 3,5% in dollar. Dit was de slechtste prestatie sinds 2015. In dat jaar werd het gele metaal 10,4% goedkoper. Andere valuta geven een iets ander beeld. Uitgedrukt in euro werd goud vorig jaar bijna 3% duurder.


Goudprijs (klik op afbeelding om te vergroten)

Dit is niet veel in vergelijking met de prestatie van de meeste beursindexen maar tegenover het huidige rendement op vastrentende beleggingen toch ook niet zo slecht. In Japanse yen bereikte de goudprijs in de loop van de maand november zelfs een nieuw recordniveau.

Zilver verging het een stuk minder goed met in dollar een verlies van 11,5%, een evenaring van het verliescijfer in 2015. In euro was het negatieve rendement met 6% iets minder groot. Om de prestatie van vorig jaar in perspectief te plaatsten, moeten we er wel bij vermelden dat de zilverprijs in 2020 wel met bijna de helft is gestegen.


Zilverprijs (klik op afbeelding om te vergroten)

Hoe dan ook heeft de slechtere prestatie van zilver tegenover goud ervoor gezorgd dat de goud/zilver ratio weer is opgelopen naar bijna 80 tegenover 71 een jaar geleden. Platina zat tussen goud en zilver in met een verlies van 10%. Het slechtst presterende edelmetaal was palladium dat 17% moest inleveren.

Goud kon in 2021 niet profiteren van de negatieve reële rente. Er waren periodes waar goud het vrij goed deed maar deze werden afgewisseld met brutale correcties. De reële rente (nominale rente min inflatie) bedraagt momenteel ongeveer -5% in de Verenigde Staten en bijna -6% in de eurozone. Een vaak gehoorde verklaring is dat de goudprijs al in 2019 en 2020 anticipeerde op een aantrekkende inflatie met prijsstijgingen van respectievelijk 19% en 25%.

De markt gaat er ook van uit dat de rente binnenkort weer zal stijgen en dat de piek van de inflatie voorbij is. Beide elementen zijn lang niet zeker, maar het is op dit moment wel de consensus.

Een andere verklaring is dat cryptovaluta de rol van goud als inflatiehedge hebben overgenomen. Deze activaklasse is gegroeid van nul 12 jaar geleden naar bijna 3 biljoen dollar vorig jaar. Een stukje daarvan zal ongetwijfeld ten koste zijn gegaan van goud. Maar omdat crypto’s in hoofdzaak een retail-markt zijn, is het lastig om deze impact juist te becijferen.

De voornaamste reden is dat de financiële markten momenteel in risk-on modus zijn met aandelenmarkten in de buurt van een recordniveau. De financiële markten maken zich voorlopig weinig zorgen over omikron, de hoge waarderingen of de politiek van de centrale banken. Terecht of onterecht, dit zal moeten blijken.

Feit is dat goud door institutionele beleggers als hedge-instrument (afdekken van marktrisico’s) wordt gebruikt en er was in 2021 nu eenmaal weinig nood aan hedging. Zolang het grote geld niet meespeelt zal er van een substantiële prijsstijging geen sprake zijn.

Ik denk dat deze situatie in 2022 kan veranderen. De ruimte om de rente te verhogen is beperkt terwijl er bij een vertragende economie en vertragende winstgroei ook weinig potentieel is voor nog hogere waarderingen. Daardoor kan het sentiment keren naar een defensieve risk-off modus, wat goud wel weer aantrekkelijk maakt als hedge.

Analisten (bijna) in capitulatiemodus

Goud maakt geen goede beurt in de eindejaarslijstjes waarbij grootbanken en beurshuizen wordt gevraagd naar voorspellingen voor 2022. Dit is eigenlijk heel goed nieuws vanuit het standpunt van een contraire investeerder. Wanneer grootbanken over iets in consensus zijn, dan zitten ze er meestal grandioos naast.

Het basis-scenario van de meeste analisten is een oplopende rente en een afnemende inflatie. Dit zou leiden tot een hogere reële rente, wat geen gunstig scenario zou zijn voor goud. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de meeste prijsprognoses lager liggen dan in 2021.

ABN Amro is zelfs uitgesproken negatief, zowel wat 2022 als 2023 betreft. De bank gaat uit van een strakkere monetaire politiek, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in andere landen. Parallel met de renteverhogingen door de centrale banken ziet ABN Amro ook de langetermijnrentes oplopen. De bank verwacht verder ook een aanhoudend sterke dollar. Daarnaast zien de analisten ook potentieel in de verdere liquidatie van ETF-posities. Per saldo verwacht ABN Amro daarom een goudprijs die tegen het einde van 2022 niet hoger dan 1500 dollar zal uitkomen. Voor eind 2023 voorziet de bank zelfs een verdere prijsdaling naar 1300 dollar.

Verschillende andere banken gebruiken dezelfde argumentatie als ABN Amro maar de prijsprognoses liggen niet zo laag. Ook volgens JP Morgan is het terugdraaien van monetaire stimuli en de geplande renteverhogingen negatief voor goud. JP Morgan verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar een gemiddelde prijs van 1765 dollar. In het vierde kwartaal zou de gemiddelde goudprijs verder afkalven naar 1520 dollar.

UBS verwacht dat de Amerikaanse Federal Reserve sneller dan andere centrale banken de rente zal verhogen en andere stimuli verminderen. Daardoor zou de dollar sterk blijven, wat een rem zet op een mogelijke klim van de goudprijs. Ook UBS gaat uit van een stijgende langetermijnrente en een lagere inflatie. Ook Crédit Suisse gaat uit een oplopende reële rente en acht een terugval richting 1500 dollar niet uitgesloten. Dit zou volgens de bank maar een tijdelijke situatie zijn.

CitiGroup is negatief voor grondstoffen in het algemeen en verwacht dat het onevenwicht tussen vraag en aanbod bij de meeste grondstoffen zal verdwijnen samen met het einde van de coronapandemie. Marktonderzoeker Metals Focus stelt in zijn Precious Metals Investment Report een gemiddelde goudprijs van 1820 dollar voorop. Dit is ongeveer gelijk aan het huidige prijsniveau.

Er zijn daarnaast ook enkele positieve stemmen, maar die zijn in de minderheid.

State Street, uitgever van de populaire SPDR Gold ETF, stelt 3 mogelijke scenario’s voorop. Het meest optimistische scenario gaat uit van een reële rente die zowel in de Verenigde Staten als in de eurozone sterk negatief blijft. Daarbij zouden de centrale banken minder agressief optreden tegen de inflatie waardoor de dollar onder druk zou komen. Dit zou gepaard gaan met een sterkere groei in de emerging markets waardoor de vraag naar fysiek goud (juwelen,  munten en staven) zou toenemen. State Street ziet in dit scenario de goudprijs klimmen naar 2000 tot 2200 dollar en daarbij de vorige nominale recordkoers van augustus 2020 overstijgen. De instelling schat de kans op dit optimistische scenario op 30%. Centrale banken die minder agressief optreden dan verwacht is ook de reden waarom Wells Fargo een prijs van 2000 dollar mogelijk acht.

Los van de institutionele investeerders zijn de kleine beleggers optimistischer. Uit het jaarlijkse onderzoek van de financiële website Kitco News, gespecialiseerd in metalen, blijkt dat 54% van de beleggers in de loop van 2022 een prijsstijging tot boven de grens van 2000 dollar mogelijk acht. De meest positieve stemmen komen uit de goudsector zelf. Dit optimisme wordt geïllustreerd door de groeiende fusie- en overnameactiviteit in de sector.

Bron: Bloomberg, Kitco.com

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.