NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Valutaoorlog en goudreserves

18 jan 2013

De euro, de dollar en de yen willen allemaal goedkoop zijn. Het klinkt misschien wonderlijk, maar een goedkope munt is goed voor de export. Met name Japan lijdt al lange tijd onder een hoge yen, iets waar ze sinds een paar weken wat aan proberen te doen. Afgelopen dinsdag gaf vertrekkend voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker aan zich zorgen te maken over de snelheid waarmee de euro steeg ten opzichte van de twee naaste concurrenten. Het afgelopen halfjaar is de euro 8% gestegen ten opzichte van de dollar en 25% tegenover de yen. Deze publieke uiting van bezorgdheid kon weleens het startschot zijn van een monetaire wapenwedloop. Misschien is dat één van de redenen dat de Duitsers hun goud terughalen naar Frankfurt.

De Japanse houding

In Japan hebben ze al ruim twintig jaar last van een (te) hoge yen. Dat komt door deflatie die is ontstaan bij het knappen van een vastgoed- en aandelenbubbel. De hoogte van de yen remt al die tijd al de Japanse export en dus hun economische groei. Shinzo Abe, sinds december de nieuwe premier van Japan, is van plan 420 miljard beschikbaar te stellen voor het drukken van de koers van de yen. Dit bedrag kan worden ingezet om buitenlandse staatsobligaties te kopen, of om meer yen in omloop te brengen. De opmerkingen van Abe leidde onder andere in Rusland tot de nodige onrust. Alexei Ulyukayev directeur van de Russische centrale bank deelde mee bezorgd te zijn over een eventuele valuta oorlog.

De Europese houding  

Met de aankondiging van vorige week door Mario Draghi dat er geen plannen waren de geldhoeveelheid te vergroten is de euro sterk gaan stijgen. Zelfs de Zwitserse frank ging ten opzichte van de euro omlaag, iets dat sinds het begin van de eurocrisis niet meer op natuurlijke wijze was gebeurd. Martin Feldstein, een hoogleraar bij de universiteit Harvard, deed de Europese bestuurders de suggestie een gecoördineerde poging te doen de koers van de euro te drukken en zo de concurrentiepositie van de eurolanden te verbeteren. De opmerkingen van Juncker afgelopen dinsdag bevestigen eigenlijk dat de ministers van financiën in de euro-zone hetzelfde hebben bedacht.

De Amerikaanse houding

De dollar als wereldreservemunt reageert niet zo sterk als de euro op de yen. Toch zijn de Amerikanen die met hun Quantative Easing (QE) de monetaire concurrentie hebben aangewakkerd. Het idee achter QE is het afsluiten van veilige havens voor geld. Zij jagen daarmee investeerders de hele wereld over om rendementen te halen. De Braziliaanse reaal, de Russische roebel en Poolse zloty hebben allemaal te maken gekregen met koers-opdrijvende kapitaalvlucht. Amerika is ook nog niet van plan te stoppen met QE en pompen 85 miljard per maand in de economie. Hierdoor zijn er steeds meer investeerders die de wereld afstruinen naar landen met groei potentieel.

De rol van goud

Ten tijde van valutaoorlog is goud in trek. Particuliere investeerders kunnen zich ermee beschermen tegen de grillen van grootmachten. De strijdende partijen zelf kunnen een grote goudvoorraad gebruiken als wapen in de strijd. Wie beschikt over een grote goudvoorraad kan op een geschikt moment dat omzetten in een valuta waarvan de prijs moet worden opgedreven. Ook kan een centrale bank het hanteren als vertrouwensanker als de eigen munt kopje onder dreigt te gaan. China dat zich voorbereidt om met de renminbi de strijd met de dollar aan te gaan, is niet voor niets de grootste goudconsument ter wereld.

Duitsland haalt goudvoorraad terug

In deze context van nadere monetaire onrust is het niet zo gek dat Duitsland gekozen heeft een groot deel van zijn goudvoorraad naar Frankfurt terug te halen. Zij gaan hun goud repatriëren uit Parijs en een flink deel uit New York. Zij creëren daarmee een goudvoorraad van ruim 1600 ton in Frankfurt, de helft van hun totale voorraad die de tweede is ter wereld. Het lijkt overigens meer op een lange termijn operatie dan dat zij zich direct wapent voor een monetaire strijd. Maar in onzekere tijden is de trend dat centrale banken massaal goud inslaan en dat er veel stemmen opgaan om dat goud zo dicht mogelijk bij huis op te slaan.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.