NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Twee blauwe ogen

18 aug 2020

Klapper van de week was Warren Buffet, waarvan via de kwartaalcijfers bleek dat hij via zijn fonds Berkshire Hathaway in het tweede kwartaal voor ruim 560 miljoen dollar een aandeel van bijna 12 % had gekocht in Barrick Gold, ten koste van een deel van zijn beleggingen in bankaandelen. Een bedrag wat de goede prestatie van het mijnaandeel verklaart terwijl de rest van de sector maar zwakjes presteerde, maar wat vooral belangrijk is zal de signaalfunctie zijn die hier van uitgaat. Al of niet terecht wordt hij immers het Orakel van Omaha genoemd, die vanwege zijn beleggingsresultaten grote reputatie geniet. Hoewel deze belegging nog maar 0,26 % inhoudt van de totale beleggingsportefeuille van het fonds ( per 1 juli) zullen andere grootbeleggers zich ongetwijfeld achter de oren gaan krabben en de enorm ondergewaardeerde mijnbouwsector in edelmetalen nader gaan onderzoeken. Bovenstaand overzicht van de beleggingen geeft overigens ook aan hoe klein in verhouding de mijnbouwsector in edelmetaal is, waar Barrick het grootste bedrijf van is. Of van een andere hoek bekeken; 0,2 % van al de beleggingen van institutionele beleggers is goed voor 264 miljard dollar, wat alleen al een ongekende koerssprong zal gaan betekenen voor de hele mijnsector in edelmetaal.

Superherstel

Edelmetaal overigens wat zich razendsnel aan het herstellen is van de koersval van vorige week, ondanks een tweede koersdip afgelopen dinsdag.  Maakte goud in het begin kleine stapjes; na het nieuws rondom Buffett staat het gele edelmetaal nu weer boven de $2000 en is de dump zo goed als ingelopen. En hetzelfde geldt voor zilver, wat dinsdagavond  eindigde rond $27,50, daarmee haar val van 16 % grotendeels verwerkt hebbend. Een feit des te opmerkelijker aangezien tijdens de actie van de banken vorige week in enkele uren 1,65 miljard ounce zilver verkocht zijn, wat bijna twee keer de jaarlijkse jaarproductie over de hele wereld is!

Vooruitblik

Een heftigheid in koersbewegingen die gaandeweg de rit alleen maar zal toenemen, waarbij het herstel van dit soort dumppraktijken aanmerkelijk korter zal duren dan voorheen gebruikelijk was, maar ook dat de prijs voor fysiek edelmetaal de escapades op de papieren markt steeds minder zal gaan volgen. Een gegeven wat de Comex als uitbater van het papieren systeem ook weet, en druk bezig is de margins op haar contracten te verhogen, waardoor op een bepaald moment geen papieren markt meer aanwezig zal zijn en/of haar invloed op de prijsvorming in de fysieke markt verdwenen zal zijn. Bovenstaande wordt ondersteund door het feit dat vanuit particuliere hoek de vraag naar edelmetaal  fors omhoog ging tijdens en na de prijsval, maar ook dat verkooporders vanuit deze kant zeer beperkt bleef. Maar ook de centrale banken hebben de afgelopen dertig dagen bijna 20 ton goud aangekocht, en dat was zeker niet om dit tijdens de koersval van de hand te doen. En tot slot de volgende overweging; dat nu al, nog maar aan het begin van de opgaande trend van de goud- en zilverprijs, de banken het blijkbaar nodig achten zo fors in te grijpen geeft aan hoe hoog de druk nu al is op hun systeem. De volatiliteit in de opgaande prijstrend in beide edemetalen zal dan ook alleen maar toenemen, tot het moment dat het pleit definitief beslecht zal zijn. Ten nadele van het ongedekte geld wel te verstaan, met goud en zilver op prijsniveaus uitkomend wat nu nog ondenkbaar is. Een beweging die aan kracht toeneemt nu de betalingsachterstanden op schuldpapieren door het Coronabeleid wereldwijd fors oploopt tot wel vier maanden, en het ongedekte geld volop wordt bijgedrukt. Het is immers niet voor niks dat eerdergenoemde Buffet zijn anti-edelmetaalhouding heeft omgedraaid, net als vele centrale banken.

Dat de bevolking ondertussen dom wordt gehouden door een vrolijk doorstijgende aandelenmarkt in de VS doet overigens denken aan het gebeuren bij de Grote Depressie vorige eeuw. Een gewaarschuwd mens telt hierbij voor twee, al reikt het geheugen bij de meeste beleggers daar niet ver genoeg voor.

Vertrouwen en blauwe ogen

En verder blijven overheden en politiek er alles aan doen om het laatste beetje vertrouwen van de bevolking onderuit te halen. Een kleine bloemlezing van afgelopen week:  de Franse overheid welke per 1 september maskers verplicht stelt in kantoren ( pas vanaf die datum blijkbaar van belang), Wisconsin ( VS) waar ook tijdens vergaderingen via internet maskers moeten worden gedragen, Nieuw Zeeland waar een zeer minimale stijging al reden was voor allerlei maatregelen, Melbourne waar zeer grof wordt opgetreden tegen de bevolking en Joe Biden die in de VS iedereen maanden lang verplicht maskers wil laten dragen. Onbetwiste winnaar was echter Rutte, die toen hij werd aangesproken op het weglopen van zijn coalitiepartijen toen gestemd moest worden voor een betere beloning van het zorgpersoneel , antwoordde met de zin dat hij nu sprak als premier, en niet als partijleider, en daarmee dus zijn verantwoordelijkheid ophield.

Dat ga ik thuis ook eens proberen als ik iets verkloot, door te antwoorden dat ik nu alleen aanspreekbaar ben als columnist voor AmsterdamGold. Heb immers altijd al twee blauwe ogen willen hebben.