NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Tijdelijke correctie?

12 aug 2020

Achter de schermen van het bankwezen wat zich bezig houdt met de manipulatie van de goud- en zilverprijs is na tientallen jaren van ongestoorde beïnvloeding eindelijk de kentering gaande. Ging hiervoor een stijging van de goudprijs altijd gepaard met een opbouw van de shortposities van de banken waardoor men na het onderdrukken van de goudprijs flink kon cashen, is nu het tegenovergestelde gaande. Zo steeg afgelopen periode van 7 juli tot 4 augustus de goudprijs van $1810 naar $2021, maar dààlde de netto shortpositie van de 34 banken tezamen die zich hier mee bezig houden met 26.400 contracten, wat gelijk staat met een daling van 17 %. Een duidelijk teken dat de banken ( of een of meer van de grotere broeders hiertussen) zich aan het terugtrekken zijn uit een markt die men niet meer onder controle heeft. Maar ook dat dit nog het nodige aan vuurwerk belooft, aangezien de resterende 83 % goed is voor 131.761 contracten die nog moeten worden weggestreken, wat goed zal zijn voor een forse stijging in de goudprijs omdat al dit goud zal moeten worden aangekocht.

Volgens Andrew Maguire is het hierbij Goldman Sachs die zich heeft aangesloten bij de centrale banken die goud aankopen in plaats van te verkopen. Dat afgelopen dinsdag de goudprijs dan ook plotseling fors onder de $2000 werd gedrukt zal dan ook een tijdelijk fenomeen blijken.

Zilver knalt omhoog en omlaag

Een zelfde gebeuren doet zich voor bij het zilver, wat eind vorige week bijna de 30 dollar bereikte. Dat de zilverprijs afgelopen vrijdag overigens weer wat zakte was al de twee voorgaande dagen merkbaar aan de goud- en zilvermijnaandelen, welke in tegensteling tot hun producten niet meestegen en zelfs ietwat daalden. Een situatie wat een typische voorbode is van een daaropvolgend  ingrijpen van het bankkartel in de goud- en zilverprijs, wat afgelopen vrijdag echter maar een zeer beperkt effect had. Ook dit geldt als teken aan de wand van hun sterk afvlakkende invloed, wat daarmee het nodige belooft voor de prijs van de edelmetalen voor de komende maanden. Nadat zilver afgelopen vrijdag steun vond op $27,50 het maandag weer steeg boven de $29 werd dinsdag echter volop de aanval ingezet en daalde zilver tot onder de $25.

Tot eind vorige week geteld is zilver echter bijna 60 % in prijs gestegen zoals in onderstaande grafiek zichtbaar is, wat de grootte van de daling relativeert. Ook valt de HUI op, de index van de grotere goud- en zilvermijnbedrijven, welke qua prestatie bivakkeert tussen de goud- en zilverstijging. Hiermee bewijzend dat de hefboomwerking van de mijnaandelen altijd later optreedt in een opwaartse trend van goud en zilver.

Krapte in zilver

De prijsstijging van zilver is overigens geen wonder ook, aangezien de 1000 ounce staven zilver bestemd voor de grote spelers niet meer direct leverbaar zijn en pas vanaf januari volgend jaar beschikbaar worden. Ook opmerkelijk is verder dat kleinere zilverstaven van 100 ounce welke via JPMorgan Chase werden geleverd zijn vergezeld van serienummers welke niet overeen komen met de bijgeleverde serielijst, wat aangeeft dat deze zilverstaven uit een andere bron komen. Als u daarbij bedenkt dat JP Morgan ook de uitbater is van de SLV, het fonds wat in naam zilver aankoopt voor investeerders, krijgt meteen een goede indruk van de zekerheid van het edelmetaal wat via dit soort fondsen wordt aangekocht. Dat JPMorgan een lange historie heeft dat het eigen belang zwaarder weegt dan dat van haar investeerders bevestigd het beeld alleen maar. Voor een goed artikel over de SLV en GLD, fondsen waarin u als investeerder geen enkele aanspraak kunt doen op fysiek edelmetaal  klik hier.

Bedenk hierbij ook dat het 1000 ounce zilver de grondstof is voor de industriële zijde die dit edelmetaal in haar producten verwerkt. Een situatie die Ted Butler beschrijft als een mogelijke aankomende zilverstorm, versterkt door een dalende productie vanuit de mijnen ten gevolge van de Corona maatregelen. En dat het tot slot alleen al op grond van huidige productiecijfers de nodige tijd kan duren eer de tekorten zijn aangevuld onderstaande grafiek, waarbij zilver pas na 150 dagen haar tekorten bij de 8 grootste banken heeft aangevuld, en voor goud dit ongeveer 75 dagen zal duren.

Geen wonder

Kortom, de huidige forse correctie van de goud- en zilverprijs zal dan ook een kortlevend fenomeen blijken. En dat in een (Westerse) wereld waar de vijf grootste Tech/IT bedrijven afgelopen kwartaal 2 % meer winst lieten zien door verhoogde uitgaven aan E-commerce en cloud-activiteiten, maar de 495 overige bedrijven uit de S&P500 gemiddeld 39 % inleverden. Is het een wonder dat goud en zilver zullen overleven?