NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

The perfect storm

27 mrt 2019

Behalve de titel van een boottocht welke verkeerd afloopt slaat de term ‘een perfect storm’ ook op een zeldzame combinatie van omstandigheden of factoren die elk op zich een bepaalde invloed hebben, maar met elkaar gecombineerd enorm uitpakken. Wij bevinden ons nu wat de economie betreft in de aanloop van zo’n situatie, waarbij van allerlei kanten zich donkere wolken opstapelen alleen de ingewijde al weet wat zich in de nabije toekomst gaat afspelen.

 

FED draait 100 %

Dat er een fundamentele verandering op komst is werd afgelopen week het best geïllustreerd door de Amerikaanse FED, die een 100 procent draai maakte in haar rentebeleid. Plotseling was het afgelopen met de eerder aangekondigde renteverhogingen, en werd de weg vrijgemaakt om in de nabije toekomst de rente weer richting de nul te bewegen. En hiermee  samenhangend het einde van de eerder verkondigde sterke economie, opverende inflatie en de verborgen oproep om aandelen te kopen ten koste van staatsleningen.  Dat er iets fundamenteels niet snor zat werd begin dit jaar al duidelijk toen de Amerikaanse aandelen maar bleven oplopen terwijl de FED index welke normaal gesproken met de beurzen oploopt zuidwaarts begon te koersen.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfm7AEC.jpg?itok=5XZoaM8J

 

Met deze ommezwaai bewijst de centrale bank maar weer eens dat men net als alle voorgaande keren achterloopt bij de economische ontwikkelingen en de put probeert te dempen als het spreekwoordelijke kalf al verdronken is.

 

Lange rente, korte rente

Een ander teken van een fundamentele ommekeer is de zogenaamde inverted yield curve, welke aangeeft dat de rente met een korte looptijd hoger is dan die met een lange looptijd. Bijzonder, want normaal gesproken vraagt een langere looptijd juist om een hogere rente. Een negatieve spread houdt tevens in dat leningen met een langere looptijd een stuk minder aantrekkelijk worden, en houders hiervan een aanzienlijk vermogensverlies kunnen lijden.  Deze omgekeerde yieldcurve is tegengesteld aan dat wat men in een normaal draaiende economie zou mogen verwachten, en is daarmee ook een krachtige indicator van een aanstaande recessie.  De hieronder getoonde 3 maands- 10 jaar spread is hierbij de sterkste recessie indicator, en was het laatst negatief in 2007.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/3M10Y%20spread.jpg?itok=B4qE-Viy

Pompen of verzuipen

Het is vanaf datzelfde 2007 dat een begin werd gemaakt met een lange reeks van maatregelen om het schip maar drijvende houden, waarbij elke daling van de S&P500 tot op de steunlijn resulteerde in weer een nieuwe versie van geldcreatie. Het waren overigens niet alleen de in rood aangegeven maatregelen die hierbij een rol speelden. Ook via bijvoorbeeld België en de Kaaiman-eilanden liepen forse programma’s om geld in het schuldoverladen banksysteem te pompen.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/SP500Interventions.png?itok=d7SNZJu5

Het moment wanneer de FED en haar Westerse kompanen hun geldcreatie in de hoogste versnelling gaan zetten zou logischerwijs kunnen samenvallen met een forse daling van de aandelenmarkten tot op de blauwe steunlijn, waarbij om hun systeem van centrale banken nog even in stand te houden enorme geldhoeveelheden zullen worden gecreëerd.

 

Uw toekomst

Dit alles vindt plaats in een periode waarin de uitgaven van de Amerikaanse overheid en haar burgers nog steeds recordniveaus bereiken, bij steeds verder  oplopende schulden en een economie welke steeds meer signalen van krimp vertoont. Het is dan ook geen wonder dat het consumentenvertrouwen in de VS in maart eenzelfde duikeling maakte als het deed in oktober 2008. Maar niet alleen de VS als ‘leider’ van het Westers machtsblok vertoont flinke scheuren; zo bereikte Japan deze week een record aan schuld welke 2,5 keer groter is dan haar BNP! Een verhouding welke ook het voorland zal zijn voor de andere Westerse landen, aangezien de centrale banken tot op de laatste snik hun machtspositie zullen willen blijven behouden. Of beter geformuleerd; tot uw laatste snik. Tot het moment dat uw spaar- en pensioengelden qua koopkracht verdampt zijn, en de aandelenmarkten hun Waterloo zullen hebben gevonden met zeer forse verliezen.

Dit alles in ogenschouw nemend  mag het dan ook geen verbazing wekken dat vanaf het moment van de beleidswijziging  van de FED de edelmetalen in beweging kwamen. Ondanks het feit dat vorige week woensdag nog voor 1 miljard dollar aan papieren goudcontracten op de markt werden gegooid, waarbij de goudprijs onder de $1300 duikelde. De ommedraai van de FED zorgde er echter voor dat goud de lang verdedigde horde van $1300 nam en boven de  $1320 koerste. Dat afgelopen dinsdag de edelmetalen wederom onder druk kwamen bewijst maar weer eens dat de macht van de banken nog steeds niet gebroken is. Tot het moment dat dit wel het geval zal blijken te zijn. Waarbij het verstandig lijkt de veelzeggende kop van een artikel voor de geest te halen, welke luidt: voor de gemiddelde investeerder zal de komende  bearmarkt waarschijnlijk zijn laatste zijn.

 

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud