NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Technische steun goud & zilver houden stand

08 aug 2022

Het risico op een liquiditeitscrisis is nog niet helemaal geweken maar het extreem negatieve sentiment tegenover de edelmetalen is de voorbije weken wel wat gekeerd. De technische steun bij goud op het niveau van 1670-1680 hield weer stand en ook zilver koerste van 18 dollar op korte tijd weer richting 20 dollar.

Goud staat sinds begin dit jaar op een verlies van 2,9% in dollar. In euro bedraagt het rendement wel +8,4%. Voor zilver bedragen deze cijfers respectievelijk -14,6% en -4,7%.

De evolutie van de goud- en zilverprijs wordt de voorbije maanden vooral bepaald door de marktverwachtingen rond de toekomstige monetaire politiek. De centrale bankiers zelf blazen warm en koud door straffe taal rond inflatiebestrijding af te wisselen met uitspraken dat de rente toch niet zo hoog zal oplopen.

De centrale bankiers moeten balanceren tussen het naar omlaag brengen van de inflatie, die in meer dan veertig jaar niet meer zo hoog was, en het vermijden van een economische recessie. De rente mag dus niet te hoog oplopen dat ze de economie helemaal versmacht maar moet tegelijk hoog genoeg zijn om de inflatie te doen dalen. Een lastige evenwichtsoefening.

De Federal Reserve verhoogde de rente zoals verwacht met 75 basispunten. Er wordt nu een pauze ingelast want pas op 21 september komen de centrale bankiers van de Verenigde Staten weer samen. Dit betekent niet dat het anderhalve maand rustig zal blijven op het monetaire front want later deze maand staat het Jackson Hole Economic Symposium op de agenda. Op deze bijeenkomst van centrale bankiers uit verschillende windstreken vallen traditioneel ook uitspraken te rapen die de markt in beweging zetten.

De Europese Centrale Bank verhoogde voor het eerst sinds 2011 de beleidsrente en wel met 50 basispunten ineens terwijl op 25 werd gerekend. De Bank of England zit intussen al aan zijn zesde renteverhoging maar de recente stap met 50 basispunten was de grootste sinds 1995. Opmerkelijk is wel dat de Bank of England in zijn kwartaalrapport een recessie voorspelt die in het vierde kwartaal zou beginnen en gedurende het volledige jaar 2023 zal blijven aanslepen. Het zou daarmee de langste recessie zijn sinds de financiële crisis van 2008-2009.

In de Verenigde Staten zijn de analisten er ondanks twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei nog niet uit of de Amerikaanse economie zich al dan niet al in een recessie bevindt…

De markt is alvast maar weinig onder de indruk van de hogere beleidsrentes. Technologiebeurs Nasdaq noteert al weer 20% boven de bodem van half juni en de Amerikaanse langetermijnrente is sinds de top met bijna een vol procentpunt gedaald. Eenzelfde beeld, zij het op sommige markten iets minder uitgesproken, zien we ook in Europa.

De financiële markten gaan er dus van uit dat de economische recessie zwaar genoeg zal zijn om de inflatie vanzelf te laten dalen. Daaruit volgt dat de ruimte van de centrale bankiers om de rente nog veel verder te verhogen heel beperkt is. Daar profiteerde ook goud van met een sprint richting 1800 dollar. Een beter dan verwacht banenrapport zorgde even voor een terugval maar cijfers over de arbeidsmarkt zijn traditioneel geen betrouwbare indicator.

Ik blijf intussen uitgaan van een stagflatiescenario met een aanhoudend hoge inflatie (geen nieuwe records maar wel een cijfer dat flink boven het gemiddelde van het voorbije decennium ligt) en een negatieve reële groei van de economie. Dit scenario moet gunstig uitdraaien voor goud.

Voor de monetaire vergadering van 21 september gaat op basis van de CME FedWatch Tool 68% uit van een verhoging met 75 basispunten. Een minderheid verwacht dat deze beperkt zal blijven tot 50 basispunten.

Bronnen:  CME FedWatch Tool


Een blik op de Krugerrand

De Krugerrand is één van de meest verhandelde gouden beleggingsmunten in de kleinhandel. De munt werd voor het eerst geslagen op 3 juli 1967 door de Rand Refinery en de Zuid-Afrikaanse Mint. In die tijd was Zuid-Afrika nog de grootste goudproducent ter wereld en de Krugerrand was bedoeld om het land ook op de kleinhandelsmarkt op de kaart te zetten.

De Krugerrand was de eerste munt van 1 troy ounce (31,1045 gram) die op de markt kwam en had onder de gouden beleggingsmunten tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw het grootste marktaandeel. Nadien werd het door verschillende internationale sancties tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime een tijd erg lastig om Krugerrands in te voeren waardoor het marktaandeel daalde. Ondanks de concurrentie van verschillende andere munten van 1 troy ounce is de Krugerrand ook in 2022 nog steeds één van de meest verhandelde gouden beleggingsmunten.

De gouden Krugerrand heeft nettogewicht van 31,1034 gram of 1 troy ounce. Het bruto gewicht bedraagt 33,93 gram wat de Krugerrand een zuiverheid van 916,7 op 1000 bezorgt. Het verschil zit in 2,83 gram koper (83,3 op duizend), waardoor de munt een iets andere kleur heeft dan andere munten van 1 troy ounce met een zuiverheid van 999,9 op duizend. De legering met koper zorgt er voor dat een Krugerrand minder snel beschadigd kan raken. Een Krugerrand is in regel niet duurder dan andere beleggingsmunten. Het gedeelte koper krijgt u er dus ‘gratis’ bij.

In tegenstelling tot wat u vaak leest, is de Krugerrand in Zuid-Afrika nooit als betaalmiddel in omloop geweest. Er staat namelijk geen nominale waarde op de munt vermeld. Een Krugerrand kan wel overal ter wereld worden ingeruild tegen lokale valuta, dus uiteraard ook in Zuid-Afrika. De Rand is de nationale munt van Zuid-Afrika die de ISO-valutacode ZAR draagt. De Kruger verwijst naar Paul Kruger die op het einde van de 19de eeuw drie keer president was van de toenmalige Zuid-Afrikaanse Republiek. Op de voorzijde staat zijn beeltenis. Op de achterzijde van de Krugerrand staat een springbok, het nationale symbool van Zuid-Afrika.

Sinds 1967 werden al meer dan 50 miljoen stuks van verschillende formaten geslagen.  Naast de klassieke 1 troy ounce Kruger zitten er in het gamma van de Zuid-Afrikaanse Mint ook varianten gaande van 1/50 van een troy ounce tot 2 troy ounce. In de kleinhandel zijn niet alle varianten voorradig. De variant van 1 troy ounce is in regel wel meestal beschikbaar.

Veruit de meest exclusieve (en ook duurste) Krugerrand is de variant van 50 troy ounce. Die werd door de Zuid-Afrikaanse Mint in 2017 op de markt gebracht naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de Krugerrand.

Van de 50 troy ounce variant werden slechts 50 exemplaren verkocht. Bij een dergelijke gelimiteerde editie is de prijs nagenoeg altijd groter dan de goudwaarde. Dit was nu niet anders en munt werd verkocht voor 2,2 miljoen Zuid-Afrikaanse Rand of omgerekend 129800 euro. De prijs voor 50 individuele Krugerrands van 1 troy ounce bedraagt op dit moment 91450 euro. Naast de goudwaarde is er dus ook een verzamelwaarde die stijgt naarmate de munt schaarser is.

 

 

Auteur: Koen Lauwers