NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

‘Taperen’ tot de bodem in 2014

20 dec 2013

Afgelopen woensdag kwam het lang verwachte en enigszins gevreesde bericht; de Fed gaat afbouwen. In januari zal de Amerikaanse ‘centrale’ bank 10 miljard minder aan staatsleningen en hypothecaire leningen opkopen. Bovendien sprak Bernanke de verwachting uit dat het FOMC bij iedere bijeenkomst komend jaar 10 miljard gaat minderen, waarmee het Quantitative Easing (QE) programma eind 2014 zou zijn afgerond.

Edelmetaal verder onder druk

Met deze mededeling kwamen de koersen van goud, zilver en platina verder onder druk te staan. 2013 was al geen topjaar voor de edelmetaalbezitters en die krijgen nu nog een tik in de richting van volgend jaar. De redenering van de markt is dat afbouwen van het QE programma het risico op inflatie doet afnemen, waardoor het belang van edelmetaalbezit als bescherming tegen inflatie afneemt. Over deze redenering hebben we al eerder geschreven, dus die doen we hierbij maar af met het gegeven dat de markt altijd gelijk heeft.

Belangrijker is de vraag hoe het nu verder gaat. Is het fundamentele belang van edelmetaal met het langzaam dichtdraaien van de geldkraan ook echt afgenomen? Zeker, met iedere 10 miljard minder neemt het risico op inflatie af. Maar het is opvallend hoeveel invloed de afbouw van 10 miljard op de koers heeft ten opzichte van de 3.000 miljard die inmiddels wel ongedekt in het systeem zijn gestopt. De prijs die daarvoor betaald zal moeten worden is vooralsnog niet duidelijk.

De kater komt later

En dan was er nog de kater van de hype. Als een bepaald fenomeen plotseling heel populair wordt kan dat zich ook tegen datzelfde fenomeen keren. In beleggingstermen wordt dat ook wel ‘hot money’ genoemd. U kent het wel op de voetbalclub, bij een verjaardag of een rondje golf zijn er een paar mensen die de heilige graal van beleggen kennen. Het waren internet bedrijven, toen werd het China of goud en zilver. Geld dat op die manier wordt geïnvesteerd is vaak ook snel weer vertrokken.

Het verschil met een bubbel is dat de strategie potentieel kan kloppen en niet noodzakelijkerwijs tot overdrijven hoeft te leiden. Het punt is alleen wel dat een groot deel van de investeerders niet is ingelezen en uit angst voor het missen van de bus onvoorzichtig opereert. Deze groep is bij relatief weinig tegenwind alweer vertrokken, omdat blindvaren onzeker maakt. Deze manier van investeren leidt tot groeistuipen, het gaat hierbij bovendien niet alleen om particuliere investeerders.

De bodem

‘Hot money’ is dus vertrokken, tapering is ingezet en Cyprus en Griekenland zijn net niet failliet. Zijn we dan nu op de bodem van de goud en de zilverprijs beland? Het lijkt er wel op. Interessant is het punt dat mijnbouwers het niet voor veel minder uit de grond krijgen. De wetten van vraag en aanbod suggereren dat de prijs alleen maar omhoog kan in die situatie. Maar in het verleden is gebleken dat dit voor edelmetaal niet altijd opgaat. Tussen 2000 en 2005 werd het gat bijvoorbeeld gevuld met papiergoud. Iets waar we nog steeds niet vanaf zijn.

Het is daarom opletten wat er gebeurt met de prijs van edelmetaal en de manier waarop het verhandeld wordt. Wat dat betreft heeft de crisis wel een nieuw licht op de zaken geworpen, bankiers en financiers worden niet langer vertrouwd en de mogelijkheden om op krediet en mooi praatjes papiergoud te scheppen zijn beperkter dan 10 jaar geleden. Ik zou daarom willen zeggen dat tussen de 1100 en 1200 $/oz de bodem ligt zolang deze door kritische investeerders en toezichthouders wordt bewaakt. In dat geval belooft 2014 een interessant jaar te worden.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.