NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Taper-angst drukt de goudkoers

25 nov 2013

We hebben het al eerder gezien, een daling van de goudkoers op een signaal dat de Federal Reserve zijn steunaankopen in de obligatiemarkt gaat afbouwen (‘tapering’). In de notulen van de bestuursvergadering (oktober) van de FOMC die afgelopen woensdag uitkwamen bevatten suggesties dat de Federal Reserve in oktober wil beginnen met het afbouwen van Quantative Easing (QE). Goud, zilver en in mindere mate platina kwamen onder druk.

Zowel goud als zilver zakten in de tweede helft van de week af naar het laagste punt sinds juni. Voor de Europese edelmetaal beleggers hielp het daarbij niet dat over diezelfde periode de euro terrein heeft gewonnen ten opzichte van de dollar. Het begint een irritant patroon aan te nemen. Als QE doorgaat pakken aandelen winst, als QE dreigt af te nemen betalen edelmetaalbezitters/beleggers de rekening. Deze vreemde verstandhouding heeft twee oorzaken.

Waarom goud alleen maar slecht reageert op de Fed.

De reden dat goud niet heel positief reageert als de Fed doorgaat met steunaankopen. Nu de aandelenkoersen flink opgepompt worden door lage rentes en steunaankopen is via koersstijging en dividend. Dus onder de huidige ‘kunstmatige’ situatie waarin geld voor sommigen ruim voorradig is prefereren partijen niet de veiligheid goud, dat keert immers geen dividend uit. Het moment dat de bubbel barst zullen ze wel worden gered of is het in ieder geval niet hun privé vermogen dat kopje onder gaat.

De reden dat goud wel slecht reageert als de Fed signalen uitzendt dat de steunaankopen worden afgebouwd is de afname van de kans op inflatie. Hoe meer geld er in het systeem wordt gepompt hoe meer kans op inflatie. Als de Fed minder geld in omloop brengt met obligatie aankopen, neemt het risico op inflatie af volgens veel beleggers, die mede getrokken door de reeds genoemde rendementen hun inflatiebescherming omzetten in aandelen.

Wat er niet klopt aan deze reactie

Bovenstaande reactie gaat uit van de resultaten van het beleid van de Federal Reserve zoals we die nu kunnen waarnemen. Op het moment stijgen aandelen in de VS en Europa en is er ook nog geen inflatie te bekennen. Het punt is dat er vertraging zit in de effecten van het beleid dat door de Fed wordt gevoerd. De Fed hevelt het geld over aan banken en institutionele beleggers die het als , door de crisis verdroogde, sponsen opzuigen. Buiten de spons blijft alles droog.

Als de spons verzadigd is, met andere woorden als de beurskoersen niet verder willen of kunnen stijgen, zal de nattigheid zich vanzelf verspreiden. Dan komt het geld in omloop via goeie en slechte leningen en zullen de effecten van teveel dollars pas duidelijk worden. Dit proces kan versneld optreden wanneer er twijfel in de markt sluipt over de realiteitszin van de huidige beurskoersen. Een flinke daling van de koersen zou het effect hebben als een goudbaar op de spreekwoordelijke spons. Twee cruciale dreigingen, die de markt zich momenteel niet lijkt te realiseren.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.