NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Stress in Europa doet de goudprijs zweten

19 okt 2012

De euro stookt de dollar op tegen goud. Afgelopen dinsdag zagen we een kleine illustratie van het effect dat wat goed is voor de euro, goed is voor goud. Op basis van het gerucht dat Spanje een verzoek tot financiële hulp zou indienen bij de ECB maakte de euro een flinke sprong ten opzichte van de dollar, waarop de goudprijs ruim een procent mee liftte. Afgelopen vrijdag zagen we hetzelfde effect, maar met een omgekeerd resultaat. De euro kwam onder druk te staan door een gebrek aan heldere berichten vanuit een bijeenkomst van Europese leiders en de goud- en zilverprijzen zakten mee. Vorige week ging de nieuwsbrief over de waarschijnlijkheid en de timing van zo’n Spaanse steunaanvraag. Deze week een bredere beschouwing van de overlevingskansen van de euro. Maar eerst nog maar eens een korte uiteenzetting van de ménage-a-trois  tussen goud, de dollar en de euro.

 

“Het is een vermoeiende markt – een hoop mensen hebben afgelopen zomer vrij genomen, in het bijzonder de optimisten-” Fred Boillereau, hoofd valutahandel bij HSBC in de Financial Times.

 

Dat de internationale valutahandel moeilijk te peilen is blijkt uit het feit dat professionele valuta handelaren vorig jaar gemiddeld 6% verlies hebben gedraaid. De professionals hebben vorig jaar massaal tegen de euro gewed, die vervolgens tegen de verwachting in sterk bleef. De euro/dollar verhouding is echter ingewikkelder dan die van de euro met goud. De verhouding tussen goud en de euro is indirect, maar vrij overzichtelijk. De dollar is de munt waarin goud wordt verhandeld en partijen met veel dollars vluchten in grote getale in het edelmetaal als de Amerikaanse munt onder druk komt te staan. De euro op zijn beurt drukt zwaar op de weging van de waarde van de dollar, dus als de euro stijgt daalt de dollar en die duwt goud en zilver dan weer omhoog.

 


In de bovenstaande grafiek zijn de dollar-/eurokoers en de goudkoers geplaatst. De tegenstrijdigheid tussen deze twee koersen sinds een paar maanden, is hierin goed te zien. Een bijwerking van hiervan is wel dat edelmetaalbezitters in eurolanden relatief minder waardestijging meekrijgen. Dat is omdat edelmetaalprijzen in dollars worden gerekend en die leveren bij verkoop minder op in euro’s, als die ten opzichte van de dollar zijn gestegen. 

 

Dat gezegd hebbende wordt het tijd om te kijken naar de ontwikkelingen in de eurozone. Vorige week ging de nieuwsbrief over de schermutselingen rond een Spaanse steunaanvraag, deze week kijken we naar de langetermijnplannen in Europa om het evenwicht in de gedeelde munt te houden. De sterke eurolanden, onder aanvoering van Duitsland, zijn niet erg happig op kostbare noodgrepen, zij zijn op zoek naar garanties en manieren om de steunpakketten zo klein mogelijk te houden. De standpunten van wat we globaal Noord- en Zuid-Europa kunnen noemen, liggen wat dat betreft ver uit elkaar. Zo willen de noordelijke landen maatregelen om eventuele steun te verbinden aan meer centraal Europees toezicht. De landen in zwaar weer zijn hiertegen. Zij voeren aan dat het uitonderhandelen van die voorwaarden vertraging zou opleveren, vertraging die de kosten van steun doet oplopen.

Als we de vriendelijke gezichten van Merkel (Duitsland), Monti (Italie), Rajoy (Spanje) en Hollande (Frankrijk) hierboven zien zou je zeggen dat een akkoord nabij is, maar er is grotere verdeeldheid dan de foto doet vermoeden. De informele inzet van de Eurotop de afgelopen dagen was een bankenunie. Een bankenunie zou het mogelijk moeten maken om noodlijdende financiële instellingen direct te steunen vanuit het Europees Noodfonds. Onder aanvoering van Frankrijk zijn de landen met een te grote schuldenlast uit op het snel tot stand komen van een dergelijke unie.  Maar afgelopen vrijdagmiddag benadrukte Merkel nog eens dat financiële instellingen die al in de problemen zijn wat haar betreft buiten deze constructie zullen vallen. Een opmerking die voor Spanje ongeveer 40 miljard extra kosten betekent. Kosten die bovenop een zware staatsschuld komen en die ze graag hadden overgedragen aan Europa.

De hoop op een snelle oplossing voor onder schulden bezwijkende Eurolanden is afgelopen dagen afgenomen. Er werden plannen gelanceerd en berichten naar buiten gebracht die allemaal erop duidden dat er niet lichtvaardig wordt gedacht over het creëren van een bankenunie. Herman van Rompuy, de voorzitter van de Raad van Europa, kwam met een idee voor een ‘Europese fiscale unie’.  De bedoeling daarvan is om naast een grotere samenwerking van de centrale banken, een gezamenlijke begroting te maken met de lidstaten, gezamenlijk leningen aan te gaan op financiële markten en dat alles samen te brengen onder de regie van Brussel. Bovendien lekte er een rapport uit van het juridisch adviesorgaan van de Raad van Europa dat verdragswijziging noodzakelijk waren voor de totstandkoming van de bankenunie. Allemaal zaken die Duitsland, en niet te vergeten Nederland, goed uitkomen in de onderhandelingen. Het proces wordt langer, ingewikkelder en er kunnen meer eisen gesteld worden.

De afgelopen Eurotop heeft de hoop op een snelle oplossing voor de euro doen afnemen. Dat was gisteren terug te zien in de koersdaling van de euro, een daling die wederom door de edelmetaalprijzen werd gevolgd. Een troost voor bezitters van edelmetaal is dat het effect van de euro-/dollarkoers zoals hierboven beschreven dempend werkt. Bovendien horen de vertragende manoeuvres van Merkel cs. bij onderhandelingen met zulke grote belangen. Nog even los van het feit dat de eisen voor een deel realistisch zijn en gewoon ingewilligd moeten worden. Volgens analisten en volgers van de Europese politiek is het alleen de vraag hoelang het duurt voordat de uitwisseling van financiële steun voor financieel toezicht rond is. Voor mensen met een positie in edelmetaal, een belang bij een hogere koers van de euro, of woonachtig in een van de noodlijdende eurolanden, zou het wel prettig zijn als het snel gebeurde.

 

 

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.

.