NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Soros en het papieren goud

22 feb 2013

Het turbulente ritje dat goud even onder de 38.000 euro per kilo door joeg en zilver langs de onderkant van de 700 euro per kilo begon eigenlijk vorige week vrijdag toen bekend werd dat de beleggingsgoeroe George Soros de goudpositie van zijn beleggingsfonds had gehalveerd. Het belegd vermogen van het fonds wordt geschat op 8,5 miljard dollar en daarvan was 227 miljoen belegd in goud ETF’s (‘papiergoud’), deze positie bleek afgelopen vrijdag te zijn afgebouwd naar 97 miljoen. De berichtgeving die naar aanleiding van deze verkoop opgang kwam droeg bij aan het negatief sentiment rondom goud afgelopen week.

De positie van Soros

Onderstaande grafiek (met dank aan de Financial Times) verheldert de betekenis van de verkoop van het Soros hedgefund. Allereerst is het belangrijk vast te stellen dat de verkopen plaats vonden in het vierde kwart van 2012 en niet vorige week. Een tweede punt is misschien nog wel interessanter. Een fonds hoeft niet direct zijn aan- of verkopen te publiceren en kan deze publiceren binnen een bepaalde termijn op een moment naar keuze. De momenten dat Soros zijn aan- en later verkopen bekend maakte zijn aangegeven met de verticale pijlen, de periodes waarin ze plaatsvonden met de horizontale pijlen.

aan- en verkoop

We zien op de grafiek dat Soros alweer aan het verkopen was toen hij bekend maakte dat hij flink had aangekocht. Het bericht dat Soros goud ETF’s had gekocht stuwde de waarde van zijn positie (winst) verder op. Het is natuurlijk mogelijk dat het trucje is bevallen en Soros weer positie inneemt terwijl de prijzen onder druk staan. De hele constructie is volkomen legaal en best slim te noemen, maar het maakt wel weer eens duidelijk dat de prijs van fysiek goud te gevoelig is voor papieren speculatie. Soros is namelijk wel bekend in de beleggingswereld, maar hij is bij lange na niet de grootste partij in de ETF’s.

Een matig technisch plaatje

Een tweede aanleiding voor het stormachtig begin van de week was het zogeheten technisch plaatje. Handelaren en analisten gebruiken een hoop cijfermatige data bij het maken van hun beleggingsbeslissingen. Koersgeschiedenis, handelsvolumes en de snelheid waarmee schommelingen in een prijs optreden worden in een verhouding geplaatst en verwerkt tot grafieken. Deze grafieken vormen een technisch plaatje waaruit volgens sommigen een beleggingsbeslissing valt af te leiden. Afgelopen week zag het technisch plaatje van goud en zilver er niet fraai uit, ook dit droeg bij aan de dip die de goud- en zilverprijs begin deze week kregen te verwerken.

Het ‘Death cross’ en een lage VIX

Wonderlijke termen die op papier weinig goeds voorspellen voor edelmetaal. Het zogeheten ‘Death Cross’ is een indicator van een daling: de gemiddelde koers van de afgelopen 50 dagen daalt harder dan de gemiddelde koers van de afgelopen 200 dagen. Veel media haalde dit ‘Death Cross’ aan als reden voor de dalende goudkoers. Interessant is dat goud (zoals wel vaker) het omgekeerde doet dan andere commodities. Historisch heeft goud altijd goed gepresteerd na het optreden van een ‘Death Cross’. De afgelopen 40 jaar zijn er 22 geweest en gemiddeld genomen luidde deze een stijging in. Het ‘Golden cross’ (de omgekeerde figuur) wat een goed voorteken hoort te zijn is historisch slecht voor goud.

Death Cross

De meningen over de waarde van technische analyse lopen uiteen en daarom zijn er ook analisten met andere verklaringen gekomen. Zo wordt er gesproken over de lage stand van de VIX (de volatiliteitsindex). Deze index is een weerspiegeling van de bewegelijkheid van beurskoersen, zoals bijvoorbeeld de AEX de Nederlandse economie weerspiegelt. Het idee is dat bij een hoge bewegelijkheid paniek in de markten is en bij een lage bewegelijkheid juist vertrouwen. Uit dat idee volgt dat een hoge VIX goed is voor goud en een lage slecht (bij paniek kopen mensen immers goud).

VIX

De VIX is inderdaad behoorlijk gedaald sinds 2008 en zeker de laatste maanden. Wat daarbij moet worden meegenomen is dat met name de bewegelijkheid van Amerikaanse indices zoals de S & P 500 wordt gemeten. Deze index is de laatste maanden stabiel aan het stijgen dus de VIX daalt. Veel van die regelmatige stijging wordt echter veroorzaakt door de 85 miljard die de Fed maandelijks de Amerikaanse financiële sector in pompt. Dat een comapatiënt aan de beademing rustig ademt is nog geen teken dat deze in goede gezondheid verkeert. Toch droeg ook dit bij aan de negatieve stemming over goud.

Wat nu?

Nu gaan we zien hoe met name centrale banken het spel spelen. Mede dankzij bovenstaande fenomenen zijn de goud- en zilverprijzen nu flink onder druk gezet en zijn er kansen voor grote partijen zoals de Chinese en Russische centrale banken om goedkoop in te kopen. Of en wanneer ze het doen zal pas over een tijd bekend worden, maar als ze het doen zullen ze het voorzichtig doen om de prijzen niet te snel op te drijven. Dergelijke bulkactiviteit zal zich kenbaar maken door een licht en langzaam herstel over de komende weken. Fundamenteel is er geen aanleiding om de veiligheid van goud te schuwen, geld wordt nog gedrukt en de reële economie hapert nog.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.