NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Shanghai wacht op goud

20 mei 2013

Wij kunnen helaas niet de volledige presentatie van Willem Middelkoop in een nieuwsbrief overbrengen. De meeste onderwerpen beschreven ontwikkelingen over een lange termijn, maar één van de actualiteiten uit de seminar van zaterdag verdient hier direct aandacht. Het is al veel in het nieuws geweest dat de vraag naar fysiek goud in Azië enorm is gestegen. Nu is gebleken dat de Shanghai Gold Exchange (SGE), de grootste goudbeurs van Azië, momenteel met lege kluizen zit.

SGE_leveringen

De bovenstaande afbeelding is ontleend aan de presentatie van Willem en verdient enige toelichting. De blauwe lijnen staan voor de hoeveelheid fysiek goud dat door de SGE wordt uitgeleverd aan haar klanten. De gouden lijnen staan voor de wereldgoudproductie. Op de onderste balk kunt u deze getallen aflezen in tonnen per maand. Als we de afgelopen drie jaar van onder naar boven doorlopen zien we dat een groot deel van de wereldgoudproductie in China wordt uitgeleverd en dat er de afgelopen maanden steeds vaker meer wordt geleverd dan er wordt geproduceerd.

 

Dat er meer goud wordt geleverd dan er wordt geproduceerd is op zichzelf een opvallend feit, dit betekent dat we snel door voorraden heen raken. Wat de seminarbezoekers echt rechtop deed zitten is de laatste maand uit de diagram. Daar ziet u geen blauwe lijn, wat betekent dat er in mei tot op heden niks is uitgeleverd. Aan vraag naar goud is zoals we weten geen gebrek dus wat is er aan de hand? De kluizen zijn simpelweg leeg.

De leveringsverzoeken lopen ondertussen door, zoals is te vinden in de gegevens van de SGE. Willem becijferde aan de hand van de statistieken dat er momenteel 250 tot 450 ton aan goud nog moet worden uitgeleverd. Waarschijnlijk wordt er op scheepladingen uit Zurich en Londen gewacht, maar of die geleverd kunnen worden is niet zeker. Als we naar de gouden lijnen in de grafiek kijken zien we dat we het hebben over meer dan de wereldproductie in een maand.

gold-demand-blog

Het ontstaan van dit extreme tekort is het soort gebeurtenis dat kan leiden tot een scheiding van de papieren goudkoers en de prijs van fysiek goud. Een contract is immers niets waard als er niet geleverd kan worden. Of deze leveringsmoeilijkheden in Shanghai direct gaan leiden tot een scheiding van de prijzen is de vraag. Het is in ieder geval wel een kwestie die we bij AmsterdamGold met grote interesse gaan volgen.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.