NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Schokkende ontwikkelingen op de goudmarkt

07 dec 2012

Afgelopen twee weken verliep de wereldhandel in goud en zilver met horten en stoten. De speculatie over de oorzaak hiervan laaide op via het internet, maar éénduidige verklaringen zijn ver te zoeken. Traditionele nieuwsrubrieken als Wall Street Journal en Financial Times komen telkens met analyses over de hoop en vrees rondom de ‘fiscal cliff’, terwijl men op vele internetfora moord en brand schreeuwt over marktmanipulatie. Een interessant punt waar velen het over eens lijken is dat met name de verkopen plaatsvinden op papier en de aankopen gedaan worden in fysiek goud.

Papier versus fysiek

De grootste inkopers op de goudmarkt zijn al een tijdje de centrale banken van de wereld. Centrale banken willen met name fysiek goud dat ze in eigen kluizen plaatsen. De verkopen zijn moeilijker te achterhalen, maar de grote tikken zoals die van 28-11 bestaan voornamelijk uit termijncontracten. De indruk die ontstaat is dat grote financiële instellingen er alles aan doen uitlevering van de door hun aangegane goudverplichtingen uit te stellen. Goudbezit staat namelijk op het punt om zeer waardevol te worden voor banken.

Onder de nieuwe bankregels van het Basel III akkoord wordt goud opgewaardeerd naar Tier 1 kapitaal. Dat betekend dat goud voor de volledige waarde op de balans van een bank gezet kan worden, waar dat voorheen in de meeste gevallen de helft was (Tier 3). Bezit op de balans betekent dat er geld uitgeleend mag worden. Geld uitlenen betekent geld verdienen. Bovendien zijn de eisen voor bankbalansen een stuk strenger geworden sinds de crisis. Banken hebben dus in ieder geval meer Tier 1 kapitaal nodig dan voorheen. Recht op goud is geen goud, vandaar de het duwen en trekken tussen fysiek en papier.

Goldman Sachs en Amerikaanse macrocijfers.

Een tweede mogelijke reden voor de heftigheid van de koersfluctuaties de laatste tijd is een rapport van Goldman Sachs. Refererend aan het ogenschijnlijk herstel van de Amerikaanse economie stelde Goldman vorige week dat goud weleens dicht tegen z’n top kon zitten. Het door Goldman Sachs afgegeven koersdoel werd bijgesteld van 1940 $/oz naar 1750 $/oz. Momenteel wordt er heftig bewogen rond de 1700 $/oz. Een voorspelling van Goldman legt (een beetje onbegrijpelijk) kennelijk nog steeds gewicht in de schaal. Als u de datum van publicatie 28-11 naast de bovenstaande grafiek legt kunt u uw eigen conclusies trekken.

Er valt wel het nodige op het rapport aan te merken. In de eerste plaats heeft Goldman in het verleden adviezen uitgebracht over zaken waarbij ze zelf tegenovergesteld handelde en daar flink mee verdiende. Dat had toen te maken met verpakte hypotheken die ten grondslag aan de crisis lagen. Een tweede punt is dat het rapport verbetering in de Amerikaanse situatie ziet op basis van de vermindering van de private schulden. Wat ze hiermee over het hoofd zien is dat het grootste deel van de persoonlijke schulden in hypotheken zat.

De meerderheid van alle slecht af te lossen hypotheken staat momenteel op de balans van de Fed en is dus nu onderdeel van de staatsschuld geworden. En hoewel ze de Amerikaanse staatsschuld voor het gemak, grotendeels buiten beschouwing laten is dat juist een evidente reden om je zorgen te maken over de Amerikaanse economie. Er werd dan ook vanuit verschillende kanten wat spottend op het Goldman rapport gereageerd. Maar als we nog het onderwerp papier versus fysiek in herinnering brengen kunnen we ons een voorstelling maken van de gedachte achter het rapport van Goldman Sachs.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.