NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Rollercoaster blijft duren

17 sep 2021

Na het tegenvallende banenrapport van begin deze maand (3/9) knoopte goud snel weer aan met een stijgende prijstrend. Het optimisme over de groei kreeg een flinke knauw en renteverhogingen leken weer even ver weg. Maar de opwaartse golf was van korte duur. De goudprijs bleef steken onder het weerstandsniveau van 1835 dollar en het stijgingsmomentum doofde snel uit waarna het gele metaal rond 1800 dollar bleef schommelen.

Minder dan 2 weken later (16/9) schetsten de kleinhandelsverkopen een tegengesteld beeld. Terwijl de consensusverwachting uitging van een daling tegenover de vorige maand stegen de kleinhandelsverkopen met 0,7%. Gevolg: de dollar schoot naar het hoogste niveau in 3 weken, de langetermijnrente steeg en goud werd fors lager gezet. Het was de grootste daling op dagbasis sinds 6 augustus. Goud noteert nu 7% lager dan bij de start van 2021 (-4% in euro). Zilver doet het een stuk slechter met een negatief rendement van 13% (-10% in euro). Daardoor liep de goud/zilver ratio verder op naar 77.


Ontwikkeling goudprijs (klik op afbeelding om te vergroten)


Ontwikkeling zilverprijs (klik op de afbeelding om te vergroten)

Door de aanhoudend sterke prestatie van de aandelenbeurzen is er met name bij institutionele investeerders weinig nood aan diversificatie naar goud. Dit werd geïllustreerd door een daling van het aantal long posities op de termijnmarkten met 16%. De aanhoudend negatieve reële rente zorgde wel voor een stijging van de kleinhandelsverkopen (munten en staven), met name in Azië. De World Gold Council gaf nog mee dat de centrale banken tijdens de 7 eerste maanden van 2021 gezamenlijk 347 ton goud kochten. Dat is meer dan de 263 ton die over heel 2020 werden aangekocht.

Op korte termijn zijn alle ogen gericht op de monetaire vergadering van de Federal Reserve op 21 en 22 september. De bijeenkomst van de Europese Centrale Bank vorige week zorgde alvast voor weinig inspiratie. Centrale banken lijken geen haast te maken met programma’s om de monetaire stimuli af te bouwen.

Dit heeft niet zozeer te maken met de verwachte economische groei of het al dan niet tijdelijke karakter van de inflatie. Waar het om gaat, is dat snelle rentestijgingen de wankele financiële stabiliteit in gevaar zouden brengen en het is net dat wat de centrale bankiers te allen prijze willen vermijden. Van de Federal Reserve wordt wel een soort van tijdlijn verwacht met concrete doelstellingen en stappen. Voor een eigenlijke renteverhoging of een grootschalige vermindering van de obligatie-aankopen (momenteel  120 miljard dollar per maand) is het volgende week wellicht nog te vroeg.

Ontwikkeling US Dollar (klik op afbeelding om te vergroten)

 

Digitaal goud: geen alternatief voor fysiek goud

In de investeerdersgemeenschap worden cryptovaluta vaak als ‘digitaal goud’ of ‘Goud 2.0’ omschreven. Maar de vergelijking met fysiek edelmetaal gaat om verschillende redenen niet helemaal op. Zo is de prijsvolatiliteit bij crypto’s in regel veel groter dan bij goud. Een tweet van een met het verkeerde been uit bed gestapte Elon Musk of een zoveelste hack van een cryptoplatform kan de prijzen fors doen uitslaan.

Vandaar dat al vrij snel zogenaamde ‘stablecoins’ werden gelanceerd. Dit zijn cryptomunten waarvan de waarde gekoppeld is aan die van fiat valuta zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. Voorbeelden van dergelijke stablecoins zijn de Tethercoin en de USDcoin. Bedoeling van de uitgevers is dat speculanten of traders die tijdelijk uit crypto’s wensen te stappen deze kunnen omzetten in stablecoins in plaats van fiat valuta.

Als snel kwamen sommigen op het idee om crypto’s in de markt te zetten waarvan de waarde werd gekoppeld aan de goudprijs. Intussen zijn er al verschillende van dergelijke ‘gold backed crypto’s’ in omloop. De digitale tokens van Tether Gold en PaxGold  zijn gekoppeld aan de prijs van 1 troy ounce goud (31,1 gram). Bij de Aureus en AABB Gold tokens is dat 0,1 gram. Volgens de uitgevers zijn er alleen maar voordelen aan dit type digitale munten. Ze zijn praktischer, eenvoudig overdraagbaar, kunnen ongelimiteerd worden opgesplitst en in tegenstelling tot gouden munten en kleinere staven is er geen sprake geen fysieke premies.

In de praktijk liggen de zaken anders. De liquiditeit van de meeste gold backed crypto’s ligt heel laag omdat deze slechts op een beperkt aantal cryptoplatformen verhandelbaar zijn.  Bij fysiek goud stelt dit probleem zich niet. Courante gouden munten en staven worden universeel erkend en aanvaard en kunnen wereldwijd tegen om het even welke valuta worden ingewisseld. Dit gebrek aan liquiditeit van digitaal goud kan een probleem zijn voor beleggers die snel in- en uit willen stappen.

Het belangrijkste nadeel zit bij het gebrek aan bewijs dat de deze crypto’s effectief gedekt zijn door fysiek goud. Bij gebrek aan een onafhankelijke audit is dit dus een vertrouwenskwestie. Wie deze crypto’s koopt moet dus maar geloven dat de goud dekking er effectief is. Dit geldt nota bene ook voor verschillende ETF’s  die beweren in fysiek goud te beleggen. Een eventuele audit zou overigens haaks staan op de decentrale karakter digitaal goud. De kans is daarom erg klein dat de uitgevers dit effectief zullen doen. Bij fysiek goud in eigen bezit is een gebrek aan vertrouwen niet aan de orde want er is geen tegenpartij. Net als klassieke stablecoins gekoppeld aan fiat valuta kunnen ook gold backed crypto’s met een premie noteren. Dat verschilt dus niet van fysieke munten en staven.

Samengevat verschilt digitaal goud in niets van papiergoud onder de vorm van financiële producten die de goudprijs schaduwen. ETF’s die niet inwisselbaar zijn in fysiek goud en hefboomproducten met goud termijncontracten als onderpand zitten in hetzelfde schuitje als digitaal goud. Er is dus geen enkele reden om digitaal goud te verkiezen boven fysiek goud.

Auteur: Koen Lauwers
Koen Lauwers is Master in de Handels- en Consulaire Wetenschappen (KU Leuven Campus Brussel) en behaalde een aanvullende Master in de Bedrijfsinformatica (Vrije Universiteit Brussel). Na een carrièrestart als IT-specialist bij Volvo Group (1997) werd de lokroep van de financiële markten te groot en besloot Koen zijn beide opleidingen te combineren en in 1999 als onafhankelijk analist aan de slag te gaan. Aanvankelijk volgde Koen de technologiesector maar na het barsten van de dotcom-zeepbel en een diepgaande studie van de monetaire geschiedenis (Mises Institute) verlegde hij zijn focus naar grondstoffen met een voorliefde voor edelmetalen en gerelateerde aandelen. Net op tijd voor de supercyclus in grondstoffen die de rest van het decennium duurde. Koen bouwde die specialisatie verder uit en doet sindsdien aan onafhankelijke beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen (family offices). Daarnaast schrijft hij voor diverse financiële titels in Nederland en België. Dankzij meer dan 20 jaar ervaring beschikt Koen over een groot netwerk in zowel de mijnbouwsector, fysieke goudhandel als asset management.