NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Renminbi, waardevol maar onberekenbaar

07 dec 2012

Na een pauze deze week een nieuwe aflevering van de rubriek ‘Waar is de nooduitgang?’. Deze week de meest ingewikkelde vluchtvaluta uit de reeks: de Chinese renminbi. De renminbi wordt uitgedrukt in yuan en is in strikte zin nog geen vluchtvaluta. Maar zoals alles in China heeft de munt groot potentieel. De communistische partij houdt vooralsnog vrije handel in de renminbi tegen, maar via allerlei omwegen wordt er al in de munt gehandeld en de aantrekkingskracht is duidelijk.

Aantrekkingskracht die deels valt af te lezen uit het vermogen in vreemde valuta dat de Chinezen de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Zo hebben ze 3 biljard in dollars opgepot en dat bedrag stijgt met 14.000 dollar per seconde. Deze accumulatie van vermogen onderschrijft tegelijk de economische kracht van China als de onnatuurlijke monetaire verhouding met de rest van de wereld. Dat er zoveel geld binnenkomt is een natuurlijk gevolg van de Chinese productie, maar dat het niet wordt uitgegeven is een teken van restricties.

Waarde wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid zaken die met een munt (of een edelmetaal) kunnen worden gekocht. China is ’s werelds grootste producent van goederen en als zodanig is de Chinese munt natuurlijk erg aantrekkelijk. Niet alleen de productie van exportgoederen is belangrijk. De historische stabiliteit van een munt is belangrijk, evenals de betrouwbaarheid van het gezag. Het gezag kan immers besluiten tot handelsbelemmeringen of het buitensporig drukken van geld, waar vervolgens niet meer tegenop geproduceerd kan worden. En de geschiedenis van de koers kan een beeld geven van hoe robuust de economie is.

Zowel de betrouwbaarheid van het Chinees gezag als de historische stabiliteit van de renminbi zijn feitelijk onbekende variabelen. Het gezag in China is zoals iedereen bekend is in handen van de Communistische Partij van China (CCP) en die is geen toonbeeld van openheid. Dat men in China niet huiverig is om in te grijpen in de vrije markt is welbekend. De renminbi heeft daardoor nooit een vrije wisselkoers gekend en of dat ooit zal komen is onzeker. De waarde van de renminbi wordt daarom vooral bepaald op basis van inschattingen van het beleid dat de CCP gaat voeren.

Dim sum bonds

De grote potentie maakt dat institutionele en niet-institutionele beleggers ondanks de onzekere factoren graag geld onderbrengen in renminbi-obligaties. Omdat de Chinese munt zo strak wordt gecontroleerd en niet zomaar buiten China kan worden verhandeld is er een exotische constructie bedacht. Via dim sum bonds is het voor niet Chinese investeerders toch mogelijk om posities aan te houden in de renminbi. Hierbij wordt er een schakel geplaatst tussen de Chinese centrale bank (PBoC), meestal zorgt een bancaire instelling in Hong Kong voor de link naar de renminbi’s.

Deze dim sum handel wordt sinds 2010 toegestaan en groeit in populariteit. Toch is slecht 1% van de totale wereldvalutahandel in renminbi (86% in dollars). Een laag percentage tegenover de feitelijke rol die China in de wereldhandel speelt. Stap voor stap wordt daarom de handel in dim sum bonds uitgebreid en wordt het aantal partijen dat ze mag aanbieden groter. Een komisch gegeven is dat het eerste bedrijf dat een dim sum obligatie mocht uitgeven McDonalds was. Op het moment proberen financiële instelling in Londen de Bank of England (BoE) zover te krijgen dat ze via PBoC toegang zoeken tot de renminbi.

Er moeten nog een hoop praktische hobbels genomen worden voordat een vlucht in renminbi mogelijk is. In de eerste plaats zal De Chinese economie moet blijven draaien, waarbij de ontwikkeling van een gezonde interne markt de grootste uitdaging vormt. Naarmate de Chinezen zelf meer gaan verdienen zullen ze meer inspraak willen en dan is daar de tweede hobbel: de bestuurlijke stabiliteit. Verder maakt dat het web van regels en constructies dat tot op heden de handel in renminbi kenmerkt het onaantrekkelijk maakt voor met name de kleinere investeerder. Voorlopig hebben de edelmetalen nog weinig te duchten van de renminbi. Er liggen zelfs kansen voor edelmetaal zodra de renminbi de dollar gaat inhalen, maar daar zullen we later verder op ingaan.

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.