NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Rand Paul eist audit van de Fed

20 dec 2013

Het eerste relletje rond de benoeming van Janet Yellen als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve is in wording. De republikeinse senator Rand Paul dreigt met stappen. Dat doet hij niet zonder reden, hij probeert namelijk te bereiken dat de Federal Reserve wordt onderworpen aan een audit. Hij wil dus dat een externe (onafhankelijke) partij gaat kijken of de Fed daadwerkelijk bezit wat ze op papier claimen en op basis van welke data zij rentebesluiten nemen. Ogenschijnlijk geen gek verzoek.

Wat heeft Yellen hiermee te maken?

Niet zoveel, maar haar benoeming moet nog altijd worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. Die benoeming geeft senatoren de mogelijkheid zich met de Fed te bemoeien en dat is precies wat Paul van plan is. Hij heeft aangekondigd bij de behandeling van de aanstelling van Yellen zijn spreekrecht zolang als mogelijk te gebruiken. Daarmee kan hij de stemming  met een kleine 30 uur vertragen en behoorlijke media-aandacht genereren.

De benoeming tegenhouden kan hij zeer waarschijnlijk niet omdat de stemmen voor de benoeming er zijn. Hij kan alleen zoals we eerdere senator Cruz bij de ‘shutdown’ zagen doen de stemming rekken door kookboeken voor te lezen of via c-span zijn kinderen goeie nacht te wensen. De reden om dit te doen is daarom vooral gericht op  het aantrekken van media-aandacht. Als hij daar staat voor te lezen zullen er toch een aantal nieuwsrubrieken worden geprikkeld om uit te zoeken waarom hij dat doet.

Wordt de Fed dan nooit ge-audit?

Waarom zou er niet onafhankelijk moeten worden vastgesteld wat de Federal Reserve bezit en op basis van welke gegevens zij beslissingen nemen (zoals het taperbesluit van afgelopen week). Toch is het onwaarschijnlijk dat Rand Paul zijn zin gaat krijgen. Hij heeft de stemmen niet in het, door democraten beheerste, Huis van Afgevaardigden. De democraten zijn tegen omdat zij vinden dat alleen de balansen van de Fed hoeven worden gecontroleerd en dat gebeurt al.

Het is hierbij wel belangrijk om vast te stellen dat het hier niet om de goudvoorraad in de kelders van het Federal Reserve gebouw in New York gaat. Dat goud is namelijk officieel niet van de Fed, dat bewaren ze namens de Amerikaanse en bijvoorbeeld de Nederlandse overheid. Op een betrouwbare audit van die voorraad kunnen we nog lang wachten. Laten we hopen dat de show die senator Rand Paul gaat opvoeren daadwerkelijk wat openheid oplevert, want wie weet komen we dan ooit ook iets te weten over de goudvoorraden.

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.