NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Quantative Easing krijgt een politieke dimensie

16 aug 2013

Voor zover Quantative Easing al niet politiek gedreven was, komt er nu een politieke overweging voor de Federal Reserve bij. Er wordt nu al een paar maanden bij iedere opmerking van het besluitvormend orgaan van de Fed (het FOMC) gereageerd door de markten. Banken en beleggers zijn bang dat de geldkraan vanaf september langzaam dichtgedraaid zal worden. De Amerikaanse senaat is zich al aan het warmdraaien voor een stevige ruzie over het budget, waardoor de Fed mogelijk gedwongen door moet gaan met de geldpers.

Fiscaal slootje springen

Eind 2012 was er sprake van een ‘fiscal cliff’. Deze ‘cliff’ bestond uit een reeks aan maatregelen die tezamen de kredietsituatie voor Amerikanen zo krap zou maken dat de economie er op zou vastlopen. Nu hebben de Amerikanen te maken met een vergelijkbare situatie. Het overheidsbudget plafond zit er weer aan te komen. De republikeinen proberen altijd uit alle macht overheidsuitgaven aan banden te leggen en niet in de laatste plaats Obama het leven zuur te maken. Ook deze keer worden de stellingen ingenomen. Obama liet afgelopen week echter weten niet bang te zijn.

“The idea that you would shut down the government at a time when the recovery is getting some traction …,” Obama said, “I’m assuming that they will not take that path. I have confidence that common sense, in the end, will prevail.” Barrack Obama 9-8-2013

Misschien heeft Obama wel gelijk dat hij niet onder de indruk is van het republikeins wapengekletter, maar we moeten niet vergeten dat vorige keer Amerika zijn triple-A kredietstatus mocht inleveren. Als de senaat een verhoging van het budgetplafond niet goedkeurt dreigt een failliet van de Amerikaanse overheid als rechtspersoon (werkgever/zakenpartner). Een faillissement straalt niet het vertrouwen uit dat de Amerikaanse overheid ten koste van zo velen miljarden dollars wil overbrengen op de financiële wereld.

De verwachting is niet dat het misgaat. Tot nu toe werden er iedere keer (letterlijk) op het laatste moment deals gesloten. De verwachting is daarom dat het wederom op het nippertje wordt geregeld. De vraag is dus hoe hard er wordt gebluft en wat dan de kwaliteit is van de uiteindelijke deal. Daar gaat het namelijk om iedere keer als democraten en republikeinen het laatste weekend voor de deadline nog ruziënd over straat gaan wordt het vertrouwen geschaad. Iets dat zich zonder uitzondering op de financiële markten wreekt.

Onrust betekent geld printen

Dat is de reden dat de Fed weleens gedwongen kon worden om de geldpers nog iets langer te laten draaien. Op 1 oktober is de deadline voor een nieuw schuldenplafond. Komende 17 en 18 september is de bijeenkomst van het FOMC om te besluiten of de geldkraan dichtgaat. Ze zitten dan 10 dagen voor een potentiële politiek/economische crisis. Ongetwijfeld hebben de Fed bankiers dit in hun achterhoofd als zij de financiële broekriem aantrekken dat de markten minder bestand zijn tegen de spanning van ’s wereld belangrijkste potje (bluf)poker.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.