NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Platina duurder door schaarste

08 feb 2013

Amplats is de naam van ’s werelds grootste platinaproducent, verantwoordelijk voor 40% van de totale wereldproductie. Het is een afkorting van Anglo American Platinum, een onderdeel van Anglo American; ‘s werelds grootste producent van edelmetalen. Amplats rapporteerde een flinke productiedaling in het vierde kwart van 2012, waardoor de platinaprijs flink steeg. De productie van Amplats daalde 6% de afgelopen maanden, hetgeen een daling van 2,5% van de totale wereldproductie betekent. De belangrijkste redenen hiervoor waren de mijnwerkersstakingen in Zuid-Afrika.

Productieproblemen

Zuid-Afrika is verantwoordelijk voor 75% van de platinaproductie en Amplats is niet de enige producent die lijdt onder de gestegen productiekosten. We hebben al een paar maanden geleden bericht over de mijnwerkers problematiek in Zuid-Afrika die begon bij de op twee na grootste producent; Lonmin. Ook zij hebben tijden stilgelegen afgelopen jaar en uiteindelijk moeten instemmen met fikse loonstijgingen. Platina delven is een buitengewoon arbeidsintensief proces, waarbij stijgende loonkosten een enorme invloed hebben op de rendabiliteit van de mijnen. Nu de lonen van mijnwerkers zo’n 20 tot 30 procent zijn gestegen hebben de mijnbouwers andere investeringen afgeblazen.

Al maanden bekend

Het is wonderlijk dat de prijzen nu pas sterk stijgen, terwijl al maanden bekend was dat de productie zou gaan lijden onder de stakingen. AmsterdamGold heeft daar in september en oktober al uitgebreid over bericht. Speculanten en platinakopers hielden echter een paar maanden de hand op de knip omdat de er aan de vraagkant ook de nodige onzekerheid bestond. Platina wordt namelijk behalve als investering ook gebruikt als industrieel productiegoed. Zo wordt 46% van het platina gebruikt in de auto-industrie, met name in de katalysatoren van dieselauto’s. Als de vraag naar auto’s daalt neemt de vraag naar platina ook af. Pas nu blijkt dat de autoverkopen beter standhouden dan verwacht reageert de markt op de groeiende platinatekorten.

Voor de toekomst

Bij de toekomstige koersontwikkelingen van platina zullen twee zaken een belangrijke rol spelen. Aan de ene kant is dat de vraag of de productie weer gaat toenemen. De tweede factor is de ontwikkeling van de vraag naar auto’s van belang. Wat betreft de productie kunnen we vrij duidelijk zijn: die gaat voorlopig niet omhoog. Zuid-Afrika is het land met de grootste inkomensongelijkheid en de mijnwerkers zullen daar niet meer voor minder onder de grond gaan. De investeringen die nodig zijn om de platinamijnbouw minder arbeidsintensief te maken kunnen de mijnbouwers op het moment moeilijk bekostigen en die hebben bovendien een vrij lange aanloopfase.

De platinaproductie zal ook niet zo gauw naar andere regio’s verplaatsen omdat de kosten oplopen zoals dat met goud de afgelopen decennia wel is gebeurd. Het is namelijk niet alleen zo dat 75% van de platinaproductie in Zuid-Afrika plaatsvindt, maar ook dat 80% van de platinareserves daar liggen. De sleutel van de toekomstige platinakoersen lijkt dus te liggen bij de verkoop van auto’s. Het is duidelijk dat de autobranche het in Europa moeilijk heeft, maar daar staat een sterk toenemende vraag in Azië en China in het bijzonder tegenover. In januari maakte de Chinese Vereniging van Autoproducenten bekend een groei van 7% in de vraag naar auto’s te verwachten voor 2013.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.