NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Orkaan Sandy, de schade, de goudprijs en Obama

02 nov 2012

‘Goud roest niet’. Deze exceptionele kwaliteit, die belangrijk is voor de rol van goud als opslagmedium voor kapitaal, heeft zichzelf afgelopen week maar weer eens bewezen. Het financiële hart van Amerika en een van de belangrijkste verzamelplaatsen van rijkdom ter wereld werd afgelopen maandag door orkaan Sandy bijna volledig onder water gezet. In de granieten bodem van het eiland Manhattan in New York zijn de kluizen van de Amerikaanse centrale bank (FED) gevestigd en de archieven van de New Yorkse beurs. Deze locaties, waar normaal alleen criminele genieën uit films met Bruce Willis tot doordringen, bleken niet bestand tegen het water uit de Hudson. Met de stroom uitgeschakeld waren ze zelfs vrijdag nog niet bereikbaar voor de eigenaren, maar twijfel was er niet: ze stonden onder water.

De FED zal zich niet zo’n zorgen maken. In het ergste geval moeten ze wat elektronica vervangen en een grote schoonmaak houden; de goudbaren zullen ongestoord zijn blijven liggen. De Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) daarentegen heeft grotere problemen. Ook zij beheren een kluis vol met waarde-dragende voorwerpen, in dit geval betreft het echter papier. De DTCC beheert aandelen die worden verhandeld op Wall Street. Om de handel in aandelen te vergemakkelijken worden de papieren stukken niet meer overgedragen als ze van eigenaar wisselen. Als een aandeel wordt verkocht registreert de DTCC dat voor de betreffende koper terwijl zij de stukken in de kluis houden. Een handig systeem, maar wat als de aandelen zijn veranderd in papier-maché?

Dit is de vraag waar het registratiekantoor van Wall Street de komende weken een antwoord op moet vinden. Zij beheren 1,3 miljoen papieren aandelen, obligaties en andere waardepapieren waaronder ook veel buitenlandse stukken. Hoewel ze er nog niet bij kunnen zolang er geen stroom is, hebben ze al wel kunnen vaststellen dat het archief volledig onder water staat. Een deel van de documenten mag opnieuw worden aangemaakt als het eigendom onomstreden is, maar een deel ook niet. Aandelen aan toonder zijn lastig. Er staat wel in de database wie eigenaar is van een dergelijk aandeel, maar de waarde wordt toch echt vertegenwoordigd door het papier zelf. Als de kluizen over een paar dagen geopend kunnen worden en deze nog slechts gevuld blijken te zijn met pulp kon er weleens een flinke juridische strijd losbarsten. Van dergelijke problemen heeft de edelmetaalbezitter geen last.

 

Deze herbevestiging van de fysieke waarde van goud wilde ik u niet onthouden, maar er zijn natuurlijk meer gevolgen van de orkaan Sandy. Om te beginnen waren er 90 dodelijke slachtoffers in de VS te betreuren, een aantal dat dit weekend mogelijk verder oploopt. Daarnaast wordt de economische schade van de orkaan geraamd op ongeveer 50 miljard dollar. Hoewel het een astronomisch bedrag is steekt het pover af tegen een staatsschuld van ruim 16 triljoen. Toch wekt het zorgen onder beleggers omdat het herstel, dat zich lijkt af te tekenen gezien de goede banencijfers in de VS van vrijdag, nog zeer kwetsbaar en pril is. Een klein duwtje kan dit herstel weer onder water zetten.

Het is goed mogelijk dat de orkaan meer invloed op de Amerikaanse economie krijgt via de media dan door de fysieke schade. Zo vlak voor de verkiezingen was de ramp een uitgelezen kans voor Obama om zich van zijn meest presidentiele kant te laten zien. Aangezien Obama en Romney nog steeds zeer dicht bij elkaar staan in de peilingen kan dit net het verschil maken. De beelden van Obama die standvastig en betrokken slachtoffers bezoekt en de schade opneemt deden het erg goed. Hij lijkt samen met de gouverneur van New Jersey Chris Christie een goede beurt in de media te hebben gemaakt. Bovendien heeft Obama mede naar aanleiding van Sandy positieve stemadviezen ontvangen van de populaire Christie en de burgemeester van New York Bloomberg, beide Republikeinen.

Er is bij volgers van de politiek in de VS zelfs een term bedacht voor de kleding die gezagdrager op momenten van rampspoed aantrekken: ‘disaster casual’. Een goed optreden bij een ramp kan veel betekenen voor Amerikaanse politici. We hebben dit effect kunnen zien bij George W. Bush die met zijn arm om een brandweerman geslagen op de smeulende puinhopen van het WTC de Amerikaanse harten won. Als Obama inderdaad wint op basis van daadkrachtig optreden of presidentiele plaatjes dan kunnen we stellen dat de kansen op ruim monetair beleid zijn toegenomen door Orkaan Sandy. Bovendien zijn de kansen op strengere regels voor Wall Street ermee toegenomen en de kans op ruzie met China er minder door. Financiële tegenspoed is altijd goed voor de prijs van edelmetalen, maar Sandy lijkt op de korte termijn niet op te kunnen tegen de aantrekkende banencijfers en toegenomen fabrieksorders in de VS.

 

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.