NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Opvolger Bernanke ter discussie

03 aug 2013

De benoeming van een nieuwe voorzitter van de Federal Reserve staat pas voor begin volgend jaar op de agenda, maar de inleidende beschieten zijn al begonnen. Tot een paar weken geleden was Janet Yellen de gedoodverfde opvolger van Ben Bernanke. Yellen, de huidige vicevoorzitter van de Federal Reserve is een aanhanger van het beleid van Bernanke. Bij spreekbeurten heeft zij wel aangegeven nog verder te willen gaan met de geldpers door deze rechtstreeks te koppelen aan werkeloosheidscijfers.

Andere kandidaat

Afgelopen donderdag bleek er ook een iets gematigder kandidaat te zijn: Larry Summers. Sinds 2009 is Summers economisch adviseur van president Obama. Ook was hij adviseur van Bill Clinton eind vorige eeuw. De Amerikaanse Senaat lijkt niet gediend van deze nieuwe kandidaat, maar Obama houdt hem vol in de race. Summers wordt, met name uit democratische hoek, twee dingen verweten.

Ten eerste is hij in zijn periode onder Clinton medeverantwoordelijk geweest voor de liberalisering van de financiële markten, ten tweede zou hij in 2009 niet genoeg hebben aangedrongen op ruimhartige economische steunmaatregelen. De republikeinen houden hun kritiek nog even voor zich, alhoewel die waarschijnlijk liever Summers hebben dan Yellen, omdat hij ogenschijnlijk terughoudender met ingrijpen is dan mevrouw Yellen.

Discussie komt te vroeg

Dat de race voor de lastige maar prestigieuze functie nu al is begonnen, wordt in de financiële sector niet gewaardeerd. Ieder woord dat Bernanke uitspreekt over de toekomst van het Fed-beleid wordt op een goudschaaltje gewogen. De stress van een strijd voor de troonopvolging zal de stabiliteit niet ten goede komen. De Amerikaanse Senaat lijkt niet te kunnen wachten tot er duidelijkheid is over de toekomst van het Quantative Easing programma, het lobbyen voor de verschillende kanshebbers en de strijd voor invloed is begonnen.

Het lot van de wereldeconomie is nauw verbonden met het opkoopprogramma van de Fed. Aandelenkoersen, hypotheekrente, rente op staatsleningen en de algehele kredietsituatie van bijna de hele wereld reageert op de 85 miljard die in Amerika elke maand extra in omloop wordt gebracht. Door uitspraken over de toekomst van het programma schuiven telkens miljarden aan krediet van A naar B. Om grote schokken te vermijden moet de discussie over de opvolging van Bernanke niet nu al het sentiment gaan bepalen.

 

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.