NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Oproep aan Spanje: zwijgen is zilver, maar spreken is goud

12 okt 2012

Als de euro stijgt, daalt de dollar en als de dollar daalt, stijgt de prijs van edelmetaal. Het zijn geen wetten, maar wel waarschijnlijkheden. Een andere waarschijnlijkheid is dat wanneer Spanje een steunaanvraag doet de koers van de euro stijgt. Het is nu al weken onzeker of en hoe Spanje een beroep gaat doen op financiële noodhulp uit Europa, deze onzekerheid trekt een zware wissel op het vertrouwen in de euro. Spanje wikt en weegt en probeert bovendien een goede onderhandelingspositie te krijgen bij een eventuele steunaanvraag. Deze politieke dans drukt dus via drie schakels de koers van de edelmetalen. Het is waarschijnlijk geen gebeurtenis met lange termijn consequenties voor de edelmetaalkoersen, maar het kan goed zijn rekening te houden met de ontwikkelingen in Spanje bij het bepalen van een aan- of verkoopmoment.

De Spaanse minister van financiën, Luis de Guindos, meldde dinsdag dat de Spaanse regering met zorg de gevolgen van een steunaanvraag afweegt. Niet geheel verwonderlijk verklaarde hij dat ze daarbij rekening hielden met wat het beste was voor de eigen economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was overigens somber gestemd over de toestand van de Spaanse economie. Zij meldde dinsdag te verwachten dat deze dit jaar met 1,5% zou krimpen. Bovendien voorspelde ze een daling van het Spaans bruto binnenlands product (bbp) met 1,3% voor volgend jaar. De Spaanse minister van Financiën gaf aan deze voorspellingen te respecteren, maar niet te erkennen. De Spanjaarden blijven bij hun eigen positievere ramingen ( 0,5% krimp), de reden daarvoor is ongetwijfeld dat ze bang zijn dat hun onderhandelingspositie bij een steunaanvraag anders verslechtert. De Guindos benadrukte verder dat zijn Europese collega-ministers tevreden waren over de begrotingsmaatregelen die Spanje in 2013 wil nemen.

Als het niet zo tragisch was, zou het een komisch schouwspel zijn. Een drenkeling die tegen de schipper van een passerende schip beweert dat het prima gaat en dat hij desgewenst zo naar de wal kan zwemmen. De drenkeling (Spanje) is namelijk bang dat de schipper hem een hoge prijs zal rekenen voor de overtocht. De schipper (de ECB) denkt ondertussen: laat maar spartelen, die heeft binnenkort geen keuze meer. Een amusant stukje theater dat leuk zou zijn als er niet ondertussen bijzonder slecht weer op komst was. Als we deze beeldspraak terug naar de realiteit te brengen kunnen we zeggen dat de noordelijke eurolanden aan boord zitten en denken ‘kom snel aan boord anders gaan we allemaal ten onder aan de eurocrisis’. Het gekke van deze beeldspraak is verder dat het waarschijnlijk de passagiers met zakken vol goud zijn die bij schipbreuk blijven drijven.

Goud als financiële reddingsboei is echter een lange termijn kwestie. Op de korte termijn kunnen we rekening houden met een spurtje in de goud- en zilverkoersen. Iets waar de edelmetaalbezitter rekening mee kan houden bij het timen van een aankoop of verkoop. Op de lange termijn gaat het natuurlijk om de gezondheid van de euro in het algemeen. Een coöperatieve houding van de Spanjaarden helpt daar zeker bij, maar is niet allesbepalend. Afgelopen woensdag was de Spaanse premier Rajoy in Parijs om steun te zoeken bij de Franse president Hollande voor het vestigen van een Europese bankenunie. Ongetwijfeld is daarbij ook strategisch overleg geweest over de timing en voorwaarden van een eventuele steunaanvraag.

Vragen van journalisten over de steunaanvraag werden woensdag tactisch omzeild. Tot nu toe hullen Europese en Spaanse gezagdragers zich over dit onderwerp in stilzwijgen. Misschien om de markt niet onnodig te beïnvloeden, maar zeker ook een plek aan de onderhandelingstafel niet te verspelen. Als we tussen de regels door lezen zou het weleens tot zondag 21 oktober kunnen duren tot Spanje met een steunaanvraag over de brug komt. Op die datum zijn er in Spanje zeer belangrijke regionale verkiezingen en om deze niet te laten domineren door separatistisch sentiment hoopt de Spaanse regering waarschijnlijk tot dan de schijn van zelfstandigheid hoog te houden. Over de vraag of het überhaupt gaat gebeuren lijkt niemand te twijfelen. Dus maandag 22 oktober is het goed mogelijk dat we de waarschijnlijkheden uit de eerste regel van dit stuk in werking zullen zien.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.