NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Ook in Europa lonkt de geldpers

26 apr 2013

Europa blijft economisch achter bij de rest van de wereld. De groeicijfers in de VS zijn beter dan in de eurozone (al komt dat door een financiële steroïdenkuur). Azië genereert al jaren meer groei en zeker nu worden de Aziatische landen met sprongen economisch dominanter. De druk op de Europese Centrale Bank (ECB) neemt hierdoor toe. Met name in het zuiden van Europa en in Frankrijk zwelt de roep om monetaire verruiming aan.

‘De ECB zit duidelijk in een moeilijke positie’ aldus Angela Merkel afgelopen week in Dresden. ‘Voor Duitsland, zouden de rentestanden iets omhoog moeten, maar voor andere landen zouden ze zelfs meer moeten doen om liquiditeit [geld/krediet] beschikbaar te maken zeker in de sfeer van zakelijke kredieten.’

Het is niet voor niets dat Merkel afgelopen week zich zo begripvol uitliet over de behoeftes van de zwakke eurobroeders. In zowel Spanje als Frankrijk werden afgelopen week werkloosheidsrecords gemeld, Spanje telt een schrikbarende 6 miljoen werklozen en in Frankrijk staat de teller inmiddels op 3,2 miljoen. Beide landen zouden graag aan het geldinfuus gelegd worden, ook al ondergraaft dat op termijn de waarde van de Europese munt. De animo voor bezuinigingen is in ieder geval weg.

Volgende week donderdag staat het rentebesluit van de ECB voor de komende maand op de agenda en de verwachting is nu dat de rente verder omlaag gaat worden bijgesteld naar 0,5%. Voor analisten en lobbyisten is de discussie eigenlijk al een stap verder. Het Europese beleid van bezuinigen en tranches van noodsteun steekt op het moment pover af tegen het Japanse, Britse en vooral Amerikaanse beleid van geld in omloop brengen met miljarden tegelijk. Zeker nu dat beleid op korte termijn lijkt te werken zwelt de roep aan om vergelijkbare acties.

Met stijgende werkloosheidscijfers in heel Europa en afnemende groei zelfs in Duitsland raakt steeds verder op de achtergrond dat monetaire verruiming op termijn wel eens heel schadelijk kon zijn. Een lage rentestand heeft namelijk in het zuiden van Europa weinig effect terwijl in het noorden lenen al extreem goedkoop is. Eigenlijk is de Bundesbank de enige krachtige tegenstander van ‘onorthodoxe’ maatregelen zoals de variaties van gelddrukken heten in financiële kringen.

 

Zeker is dat komende donderdag weer met extreem veel aandacht zal worden gekeken naar de speech van Mario Draghi die die dag (2-5’13) gepland staat voor 13:30. Waarschijnlijk zal ‘super mario’ weer excelleren in vaagheid, maar nu de kritiek vanuit Duitsland op zijn Outright Monetary Transaction aanzwelt is er een kans dat hij een stevige uitspraak wil doen. Zeker is dat de bijeenkomst spannender is dan die van de afgelopen maanden, mogelijk dat de euro nog wat verder op de tocht gezet gaat worden.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.