NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Nepnieuws

10 jan 2019

Afgelopen vrijdag kwam de stijgende lijn van de goud- en zilverprijs tijdelijk tot stilstand, vanwege zeer goede cijfers vanuit de Amerikaanse economie. Er bleken namelijk 312 duizend banen te zijn gecreëerd in december, terwijl bovendien het gemiddelde uurloon met 3,2% steeg. Beursanalisten waren lyrisch, waarbij men echter zoals gebruikelijk een paar kleine details over het hoofd zag.

Het eerste is dat deze cijfers zijn ontstaan door positieve gegevens van voorgaande maanden naar december te verschuiven, zonder de eerder verstrekte cijfers over voorgaande maanden te hoeven verlagen. Maar nog fraaier wordt het als gekeken wordt naar de leeftijdsopbouw van de nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Bijna de gehele groei wordt veroorzaakt door 55 –plussers, terwijl de 20 tot 54- jarigen juist werkgelegenheid verliezen.  Als u dan weet dat een paar uur werk per week al voldoende is om als volledig mee te tellen, komt het beeld naar boven van opa die op donderdagochtend de post rondbrengt om zijn karig pensioen nog enigszins op te vijzelen.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/old%20dec%202018.jpg?itok=5454ifdJ

Bron: Zerohedge

Ziehier hoe de burger door overheid en pers worden gemanipuleerd. Een pers, welke zonder noemenswaardige kritische houding de gegevens van de FED klakkeloos overneemt en een overheid die net doet alsof het gek is. Een mooi voorbeeld daarvan kwam afgelopen dinsdag, waar enkele uren nadat de Duitse minister van Financiën had verklaart dat de economie blijft groeien, de Duitse industriële productie op jaarbasis met 4, 9% bleek te zijn gekrompen. Misschien bedoelde hij dit toen hij kort daarvoor verklaarde dat de vette jaren voorbij zijn.

Goud

Sinds een aantal maanden komt de goudprijs weer enigszins tot leven, al is het nog te vroeg om vanuit technisch oogpunt al te positief te worden. Zoals op onderstaande grafiek zichtbaar is de goudprijs de afgelopen vijf jaar een aantal keren afgeketst op het 1400 dollar niveau, en moet dus eerst deze barrière overwonnen worden voordat er werkelijk lucht in komt.

Bron: Kitco

Een goudprijs overigens, welke in Australische dollars gemeten al 20  jaar zonder grote dalen aan één stuk gestaag stijgt en de 1800 gepasseerd is. En ook in Canada, Noorwegen en Zweden loopt de goudprijs in de lokale munt richting recordhoogte. Allemaal landen die zich in de periferie van het Westers machtsblok bevinden, maar ook landen met een normaal functionerende economie. Een klassiek gegeven in voorspellende zin voor die Westerse landen waar de goudprijsontwikkeling nu nog op die van de VS lijkt.

https://goldprice.org/charts/history/gold_20_year_o_x_aud.png?0.6938206727682845

Bron: Goldprice.org

Toch vertellen grafieken niet het hele verhaal. Hét grote verschil met de afgelopen jaren laten beide grafieken niet zien, en dit is dat nu het jaren lange geld-bijdrukken door de centrale banken is beëindigd en de rente in de VS een aantal keren is verhoogd. Naast de onophoudelijke prijsonderdrukking van beide edelmetalen door de centrale banken was het immers de minimale rente en de enorme geldcreatie welke het schip drijvende hielden, en de illusie creëerden dat alles in orde is. Dit laatste beeld is nu echter in snel tempo aan het veranderen, goed zichtbaar in de bedrijfscijfers welke de afgelopen periode naar buiten kwamen.

Haperende economie

Zo kwam Apple met teleurstellende verkoopcijfers, maar wellicht schokkender was het bericht dat het bedrijf stopt met het publiceren van de verkoopcijfers van de iPhone, iPad en Mac. Ook een manier om met de werkelijkheid om te gaan. De koersdaling welke het aandeel de afgelopen drie maanden meemaakte heeft de Zwitserse centrale bank met haar 15,8 miljoen aandelen Apple zo’n $1,4 miljard gekost. Zij bevindt zich overigens in goed gezelschap van Warren Buffet, wiens Berkshire Hathaway fonds vijf procent van de 5 miljard uitstaande Apple aandelen in haar bezit heeft welk vanaf augustus zo’n 37% in prijs gedaald is. En wat te denken van de vele hedgefunds en ETF’s welke een flinke positie hebben in dit bedrijf. Apple is overigens in goed gezelschap van Ford, welke na een daling van 9% in de verkoopcijfers van december haar maandelijkse cijfers voortaan per kwartaal gaat uitbrengen. Slim hoor; doet het maar vier keer pijn per jaar in plaats van twaalf keer.

Aardig detail hierbij is dat vanuit het Witte Huis econoom Kevin Hassett verklaarde dat meer Amerikaanse bedrijven last konden krijgen ten gevolge van het inzakken van de Chinese economie. Wat hij echter vergat te vermelden dat de Apple verkopen in China al twee jaar dalen ten gevolge van opkomende concurrentie van meer innovatieve en goedkopere producenten. Overigens is ook de Chinese economie in zwaar weer aan het geraken door een inzakkende groei, en zal kapitaal nodig hebben in de vorm van het bijdrukken van geld om de eigen bevolking tevreden te houden

De toekomst in 80 woorden

Dit alles vindt plaats in een markt waar de liquiditeit opdroogt, en de volatiliteit toeneemt. Hierdoor krijgen de kredietmarkten het steeds zwaarder, wat op een bepaald moment zal uitmonden in een paniek op de aandelenmarkten. Een crash zal het gevolg zijn, gevolgd door een periode van hyperinflatie veroorzaakt door centrale banken welke zullen proberen het schip nog even drijvende te houden. Goud en zilver zullen hierbij de enige bezittingen zijn die, mits in fysieke vorm, de komende storm zullen overleven.

door: De Nieuwsbriefredactie
De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud