NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Negatieve rente en helikoptergeld

03 mei 2013

Mario Draghi gaf bij een persconferentie afgelopen donderdag in Bratislava aan dat de Europese Centrale Bank (ECB) openstaat voor een negatief rentepercentage. Met andere woorden: spaargeld van Europese spaarders kan worden ingezet om geld in de economie te pompen. Vooralsnog bleef het bij een renteverlaging naar 0,5%, maar de mogelijkheid voor een daling onder 0 werd expliciet open gehouden. Daarnaast gaf Draghi indirect toe op zoek te zijn naar andere manieren om geld in roulatie te brengen.

Gefrustreerd

De ECB voorzitter zei ‘gefrustreerd’ te zijn over het gebrek aan economische groei ondanks de ‘impulsen’ die zijn centrale bank aan de markt had gegeven. Draghi gaf dit ongebruikelijk openhartig prijs naar aanleiding van een vraag over een tweet van de paus. Die tweette tijdens de persconferentie dat het hem tegenstond dat er mensen in de financiële sector winsten maken dankzij de ECB maatregelen terwijl de werkloosheid in Europa oploopt. Hoewel de paus niet direct een financiële autoriteit is legde hij wel de vinger op de zere plek.

Europees rentebeleid werkt niet

Banken kunnen min of meer gratis krediet krijgen in de eurozone, maar het geld komt niet bij ondernemingen terecht die de motor van het herstel zouden moeten vormen. In het noorden van Europa druppelde nog een beetje krediet door naar de reële economie, terwijl in het zuiden alles bleef steken op de balansen van banken die daarmee uitsluitend hun eigen voortbestaan veilig stellen. Nu de noordelijke economieën gezien tegenvallende Duitse macrocijfers ook haperen is het blijkbaar weer tijd om het de banken iets makkelijker te maken zodat ze in beweging komen.

Gelddrukken Amerikaanse stijl

Omdat het onwaarschijnlijk is dat de banken meewerken suggereerde Draghi dat de ECB eigenlijk op zoek is naar alternatieven om geld in omloop te brengen. Meerdere keren gaf hij aan dat de Europese financiële sector anders werkt dan de Amerikaanse. In Amerika zijn er ontwikkelde kapitaalmarkten, die ontbreken in Europa. In bedekte termen bedoelde hij dat het geld niet in omloop komt, omdat de banken het allemaal vasthouden. In Amerika pompt de FED het geld rechtstreeks in kapitaalmarkten met het Quantative Easing programma, nu blijkt dat ‘super mario’ dat eigenlijk ook wel zou willen.

‘The ECB doesn’t go around with helicopter money’

‘De ECB strooit het geld niet uit een helikopter’ was een opmerking die de machteloosheid van Draghi tekent.  De frustratie droop van die opmerking af. Het verschil is technisch, maar wat Draghi wil bekijken is of hij zoals dat in de VS gebeurt investeerders, in plaats van banken, direct financieel kan stimuleren om risico’s te nemen. Investeerders hebben namelijk niks beters te doen dan investeren, terwijl banken momenteel vooral denken aan de eigen balans en salarissen.

In Europa bestaat niet het type handel in financiële producten dat ze in Amerika kennen. Via de handel in deze ‘Asset Backed Securities’ duwt de FED geld langs de investeringsvoedselketen omlaag, iets dat in Europa niet kan. In de eurozone bestaat er immers geen gezamenlijke kapitaalmarkt. Voor hem is dus de keuze om het aan banken over te laten of het geld letterlijk uit een helikopter te kiepen. Dat deze ‘Asset Backed Securities’ ooit de oorzaak waren van de crisis is schijnbaar niet erg. Ik stel voor dat Mario de helikopteroptie nog eens overweegt, ik heb mijn adres vast doorgemaild naar mario@ecb.eu.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.