NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Nederlandse goudvoorraad als vertrouwensanker?

14 dec 2012

Vorige week namen we al kort in de nieuwsbrief door dat er weer Kamervragen waren gesteld over de Nederlandse goudvoorraad. Het goud van De Nederlandse Bank (DNB) ligt voor 90% in het buitenland. Dit is een kwestie die we een paar maanden geleden hebben behandeld, maar er is eindelijk na een jaar stilte weer aandacht voor in de politiek. Nederland bezit 612,5 ton goud (of dat zegt DNB), een kleine 62 ton daarvan ligt in de kelders onder het Frederiksplein te Amsterdam en de rest in Londen, New York en Ottawa. Er is geen vertegenwoordiger van DNB of de Nederlandse staat die dit de afgelopen jaren heeft gecontroleerd.

Afgelopen woensdag kon Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ons wel mededelen dat we ieder jaar een keurig rapport ontvangen van de verschillende banken dat alles er nog ligt. Vorig jaar heeft Tweede Kamerlid Ewoud Irrgang van de SP de kwestie voor het eerst aangekaart. Hij stelde oktober 2011 vragen aan Jan Kees de Jager over de huisvesting van Nederlands goud. We kunnen gezien de antwoorden , zeggen dat hij door De Jager met een kluitje in het riet is gestuurd. Het leverde ook in de media weinig respons op. Niets behalve een uitzending van Nieuwsuur waarbij Klaas Knot, directeur van De Nederlandse Bank (DNB) bereid was te verklaren dat het om 90% van het Nederlands goud ging.

Nu is daar sinds woensdag de wetenschap bijgekomen dat 18% van ons goud in Londen ligt, 20% in Ottawa en 51% in New York. Dit maakte minister Dijsselbloem bekend naar aanleiding van nieuwe Kamervragen. Eerst was er het CDA Kamerlid Eddy Van Hijum die een reeks vragen over de huisvesting van de Nederlandse goudvoorraad stelde en een week later (23-11’12), het SP Kamerlid Arnold Merkies die de vragenlijst uitbreide. De Kamer wilde specifiek weten waar en in welke hoeveelheden het Nederlands goud is ondergebracht. Bovendien is, mede naar aanleiding van de toestand in Duitsland, ook het punt van de echtheid van het goud aangekaart.

‘Een aanspraak op de goudvoorraad als ultieme reserve kan bijvoorbeeld in extreme crisissituaties gedaan worden waarin liquiditeit nodig is om aan de financiële verplichtingen te voldoen. Het goud zou dan als onderpand gebruikt kunnen worden.’ Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem

Het ‘vertrouwensanker’ heet de goudvoorraad in de jaarverslagen van DNB of ‘appeltje voor de dorst’ volgens een woordvoerder van DNB. Minister De Jager gebruikte ook de term ‘vertrouwensanker’, naar aanleiding van de Kamervragen van vorig jaar. Terwijl de respectievelijke ministers grote waarde zeggen te hechten aan de nationale goudvoorraad zien ze het niet als een probleem dat ze in de geval van nood er niet direct bij kunnen. Het enige goede nieuws is dat DNB na 2008  lijkt te zijn gestopt met het verkopen van Nederlands goud.

‘Gezien de jaarlijkse controles en het feit dat de verkoop van goud in de praktijk altijd vlekkeloos is verlopen, zie ik voor Nederland geen aanleiding om de goudvoorraad fysiek te controleren of deels te repatriëren.’ Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem

Nederland bezit 612,5 ton, meer dan India het Verenigd Koninkrijk of Saoedi-Arabië. Zoals het nu is ondergebracht hebben we er waarschijnlijk weinig aan. Als de goudvoorraad nodig is, dan is het goed mis. Dan zullen de Verenigde Staten of Engeland ook met grote financiële problemen zitten. De minister baseert zijn vertrouwen op de tijd dat de verschillende banken zelf ook hun goud aan het verkopen waren en de waarde ervan beduidend lager was dan goede betrekkingen met Nederland en een betrouwbare staat van dienst. Als goud nodig is dan ligt de internationale handel stil en is alle betrouwbaarheid van banken al weg. Op dat moment is goud ineens oneindig veel meer waard dan voornoemde zaken en zal de afweging waarschijnlijk anders uitpakken. Zeer naïef en weinig economisch gedacht dus!

 

 

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.