NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Van miljard naar biljard

10 jan 2018

Het startsein voor de ineenstorting van ons economisch systeem is niet vast te stellen. Enerzijds komt dit omdat het een sluipend proces is, waar achter de schermen weliswaar een heleboel gaande is, maar voor de onoplettende burger nog niet zo heel veel verandert. Anderzijds kan er zich ook een gebeurtenis voordoen wat de trigger gaat vormen. Als de boel echter eenmaal gaat schuiven, zal het zich hoogstwaarschijnlijk in een snel tempo gaan ontvouwen, omdat alle economische en financiële actoren zeer nauw met elkaar verbonden zijn en een sneeuwbaleffect gaat optreden.

Bovendien zal ook geen signaal klinken wanneer het zich voltrokken heeft. Het hangt er immers maar net van af waar je naar kijkt, en bovendien zal pas na afloop blijken wat het dieptepunt was. Wellicht zal voor ons continent de ineenstorting van de euro en de installatie van lokale munten, ieder met zijn eigen koopkracht, een ijkpunt blijken.

De grootste kwetsbaarheid ligt echter in de veronderstelling dat alles hetzelfde blijft, dat wil zeggen record-hoge waarderingen voor aandelen, gebrek aan volatiliteit, het uitblijven van reacties op negatief nieuws en risico’s en tenslotte het lage volume van de markthandel.

Met deze onzekerheid qua tijdspad in gedachte lijkt het verstandig om voorbereid te zijn op de grote veranderingen die op ons af komen. Voor de lezers die al vroeg zijn ingestapt in edelmetalen ( waaronder ikzelf) en nu al jaren wachten op rendement het volgende citaat van Rudiger Dornbusch: “ in de economie hebben dingen vaak langer tijd nodig dan je vooraf zou denken, maar als het gebeurt gaat het sneller dan verwacht”. Ofwel, beter 10 dagen te vroeg dan een minuut te laat.

In dit en het volgend artikel vindt u uitspraken en wetenswaardigheden welke een steun in de rug kunnen zijn wanneer de twijfel toeslaat met betrekking tot uw investering in edelmetaal. Hierbij is de Amerikaanse notering gevolgd wat betreft de hoeveelheden, volgens onderstaand overzicht:

 

 • In de VS zijn de drie rijkste mensen rijker dan de onderste 50 % van de bevolking gezamenlijk.

 

 • Ondanks alle steunmaatregelen van de centrale banken is het Bruto Nationaal Product ( BNP) van de VS 8 % lager dan in 2006 en 3 % lager dan in 2000.

 

 • De Ponzi methodiek leek vanaf zijn oprichting in 1920 een succesvolle regeling waar in totaal $65 miljard in werd gestoken, en welke 20 jaar lang 12 % rente opbracht. Tot bleek dat het oplichterij was en iedereen zijn geld kwijt was. Nu bedraagt eenzelfde Ponzi regeling gevoed door de centrale banken al $ 2000 trillion ( 2 quadrilion).

 

 • Op wereldschaal bekeken bestaan er 2 quadrilion dollar aan schulden en verplichtingen, Dit bedrag is 29 keer groter dan het BNP ( 73 trillion) van de hele wereld.

 

 • Hiervan maken de derivaten deel uit met een totale omvang van 1,4 quadrillion dollar. In theorie kunnen deze financiële producten bij koop en verkoop tegen elkaar weggestreept worden, maar bij het uitbreken van een crisis zal de bruto waarde niet weggestreept kunnen worden omdat de tegenpartijen onderuit gaan en er dus geen uitruil plaats zal vinden.

( volgens de BIS is de derivatenmarkt ‘slechts’ 0,5 quadrllion markt; dan nog is deze 7 keer groter dan de BNP van de hele wereld).

 

 • De VS heeft 70 triljard dollar aan schulden, en 130 triljard aan ongedekte verplichtingen. Deze 200 triljard dollar is tien maal het Bruto Nationaal Product ( BNP) van de VS.

 

 • De dollar verliest haar functie als reserve currency. Dit proces wordt versneld door de komst van de petro-yuan, dat wil zeggen de koppeling van de olieprijs aan de yuan.

 

 • Schuld is iemand anders bezit. Kan de schuld niet afbetaald worden, is het bezit nul.

 

 • De opkoopprogramma’s van de centrale banken vormen de verdediging tegen het ineenstorten van de markten.

 

 • Als de centrale banken daadwerkelijk de opkoopprogramma’s stoppen ontstaat een collaps, waardoor dezelfde centrale banken gedwongen zullen worden eerst tientallen, daarna honderden en later duizenden trillion dollars in het systeem te pompen.

 

 • Na de eerste geldinjectie zal een korte opleving plaats vinden; doch deze zal een beperkte levensduur hebben.

 

 • 1929 was kinderspel vergeleken met wat nu gaande is ( toen verloor de S&P uiteindelijk op 8 juli 1932 90 % van haar waarde).

 

 • U moet zelf logisch nadenken. De media vertellen onzin, tegen elke logica in.

 

 • Alles is een bubbel, behalve de mijnaandelen en goud en zilver zelf.

 

 • De huidige sentiment ten opzichte van aandelen is overmatig bullish.

 

 • Vanaf 1913 heeft de dollar 98,3 % van haar waarde verloren ten opzichte van goud.

 

 • De 1980 top van goud van $850 vertaalt zich naar $14.463 , rekening houdend met de echte inflatie.

 

 • Er is geen markt; alleen manipulatie.

 

 • We schrijven nu historie, te vergelijken met het ineenstorten van het Romeinse rijk.

 

 • We naderen het eind van een cyclus. De toekomst zal uitwijzen of dit een cyclus van100 jaar (oprichting FED in 1913) is, van 300 jaar ( industrië revolutie) of 2000 jaar ( Romeinse rijk).

 

 • De VS en Europa staan op de rand van ineenstorting, zowel economisch, financieel, moreel en politiek.

 

door: De Nieuwsbriefredactie

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek goud en zilver.