NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Manipulatie van de goudkoers

16 mrt 2013

In kringen van beleggers in edelmetaal is het een veelbesproken onderwerp; de manipulatie van de goud- en zilverkoers. Hoewel de tranen je soms bijna letterlijk in de ogen springen van de wonderlijke sprongen die edelmetaalkoersen kunnen maken, vooral als de volumes laag zijn, is het vaak moeilijk precies te duiden wat er aan de hand is en wie er achter zitten. Dit maakt het tot een frustrerend en ondankbaar onderwerp voor analyse, maar wellicht niet lang meer.

Afgelopen donderdag doken er ineens in verschillende vooraanstaande media berichten op over koersmanipulatie in edelmetaal en een onderzoek dat daarnaar wordt ingesteld. The Wall Street Journal kwam met de primeur, maar ook Bloomberg wijdde een item aan het onderzoek en het nieuws werd onder andere opgepikt door het Financieel Dagblad. De Financiële Telegraaf bracht het nieuws ook, maar kwam toevallig diezelfde dag met een artikel over het onderwerp vanuit een hele andere hoek.

Wat is er aan de hand?

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) overweegt een onderzoek in te stellen naar de manier waarop de Londen goud- en zilver fixing tot stand komen. Bij deze fixing bepalen vijf banken tweemaal per dag in een telefonische vergadering de handelsprijs voor goud. Drie banken doen hetzelfde eenmaal per dag voor zilver. Dit is wat anders dan de continue goudprijs (spotprijs) zoals die door AmsterdamGold wordt gevolgd, maar het heeft er wel behoorlijke invloed op. Met name mijnbouw exploitatie bedrijven en juweliers doen zaken aan de hand van deze fixings. Deze methodiek bestaat voor goud al sinds 1919 en voor zilver sinds 1897.

De kwestie die de CFTC van plan is aan de kaak te stellen is of de betrokken banken deze fixings gebruiken om de koersen in een voor hun handelstakken voordelige richting te sturen. Het is namelijk de bedoeling dat de banken namens klanten die grote hoeveelheden willen verhandelen, met elkaar een prijs vinden waarop zoveel mogelijk verhandeld kan worden.  De betrokken banken hebben tegenwoordig echter zelf grote posities op papier die soms profijt hebben bij een koersstijging, maar minstens zo vaak bij een daling. Het is daarom niet ondenkbaar dat zij ten koste van hun klanten de koers een duwtje in een voor hun gunstige richting geven.

De verlokking van papiergoud

Zoals eigenlijk bij alles lijkt hier nu papieren bezit de grote risicofactor. Het gaat hier om flinke fysieke transacties (het afgelopen jaar gemiddeld 616.000 kilo goud per dag), maar door het gemak van papieren derivaten kunnen banken vaak sneller verdienen door speculatie op eigen boek. Het genoemde artikel van de Financiële Telegraaf  behandelde manipulatie van de goudprijs door de Amerikaanse Federal Reserve via handel in papiergoud. Hoe dat in elkaar steekt zal worden behandeld in het andere artikel van de nieuwsbrief van deze week.

Waarom nu?

Waarom dit nu ineens gebeurt is heel simpel; bankiers zijn van hun voetstuk gevallen. Men vertrouwt er ‘terecht’ niet meer op dat bankiers zuivere marktwerking als hoogste doel hebben en daarbij nog enig moreel besef hebben. Bovendien is het de CFTC geweest die het Libor schandaal (rente manipulatie) heeft blootgelegd en daar astronomisch hoge boetes voor kunnen opleggen. Dat maakt het ook wel weer cynisch, er wordt pas kritisch naar de rituelen van de financiële markt gekeken als er geld mee verdiend kan worden.

De vraag die daarbij rest is: wat zal er gaan veranderen? De CFTC doet namelijk in theorie al sinds 2008 onderzoek naar misstanden op de zilvermarkt, iets waar we tot op de dag van vandaag nog niks concreets van hebben mogen vernemen. Willem Middelkoop behandelt deze kwesties in zijn boeken en lezingen al geruime tijd en hij is niet de enige, er is een speciale organisatie voor de Gold Anti Trust Action (GATA). Het feit blijft dat fysiek goud iets wezenlijk anders is dan papiergoud; jammer dat dit in de prijs nog niet tot uitdrukking komt.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.