NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Macrocijfers uit China

09 aug 2013

Amerikaanse economische cijfers zijn al tijden erg moeilijk te duiden. Door de grote hoeveelheden kapitaal die de Fed maandelijks beschikbaar stelt zijn de reacties op financiële data soms regelrecht het omgekeerde van wat logica zou dicteren. De eurozone is te gefragmenteerd om eenduidige macrodata te hebben waar de markt een eenduidige reactie op kan hebben. Zo stonden de kranten afgelopen week vol van het einde van de crisis omdat in drie verschillende landen losse macrocijfers bij elkaar waren te leggen die positief te noemen waren.

Neem dan China, een bron van heldere en betrouwbare data. Natuurlijk niet, alle economische cijfers die uit China gaan eerst langs alle bestuurslagen, die hun eigen agenda’s ernaast leggen, voordat ze de buitenwereld bereiken. Deze bestuurslagen zouden de komende tijd weleens extra aanleiding kunnen zien om de cijfers wat bij te kleuren. Daarnaast zijn er zoveel kapitaalrestricties voor Chinese bedrijven dat deze zelf ook trucs gebruiken om hun cijfers zo aan te passen dat ze de nodige renminbi verdienen zonder dat het staatsapparaat ertussen komt.

De cijfers uit China

De dubbelcijferige groeipercentages zijn uit het zicht verdwenen. Recentelijk moesten de exportcijfers naar beneden bijgesteld worden, omdat bleek dat Chinese fabrikanten hun facturatie overdreven teneinde zoveel mogelijk dollars te mogen ruilen voor Renminbi. Het is niet verwonderlijk dat China wat vertraagt nu de rest van de wereld op zwart zaad zit. Wat wel verwonderlijk is dat investeerders nog steeds één-op-één reageren op Chinese economische macrocijfers. Cijfers die, bijvoorbeeld, rondom zowel regionale als nationale machtswisselingen altijd positief zijn.

Afgelopen maandag maakte de Chinese douane bekend dat China in juli recordhoeveelheden goederen heeft geïmporteerd. Onmiddellijk schoten de beurzen van Australië de VS en zelfs Nederland omhoog. Er zijn klaarblijkelijk zoveel dollars gedrukt dat er wel een paar geïnvesteerd kunnen worden op basis van informatie van de Chinese douane. Vrijdag bracht het nationaal statistiek bureau van China naar buiten dat de industriële productie met 9,7% groeit op jaarbasis. Het gevolg was hetzelfde, terwijl we niks weten over de bijbehorende export en de voorraden.

Hoe gaat het dan met China?

Waarschijnlijk niet zo goed als de cijfers suggereren. Los van het feit dat de cijfers zeer waarschijnlijk aan manipulatie onderhevig zijn zit China met een aantal problemen die ‘nog’ niet op papier te zien zijn. Bubbels zijn hierbij het sleutelbegrip. China heeft de laatste veel op interne consumptie gedraaid, interne consumptie die werd gedreven door extreme overheidsuitgaven op het gebied van infrastructuur. Investeringen die onder andere hebben geleid tot de buitensporige overheidskantoren, die recentelijk zijn verboden.

De Chinese premier is het mega investeringsprogramma nu aan het afronden, maar dat laat een hele groep bouwers en producenten werkeloos achter. Bovendien zijn er veel landen die door de werkloosheid en de hoge olieprijzen weer goedkoper zelf goedkope elektronica kunnen produceren, laat dat nou de Chinese specialiteit zijn. Hoe dat afloopt is moeilijk te zeggen. Wat in ieder geval wel duidelijk zou moeten zijn is dat investeren op basis van Chinese cijferinformatie net zo verstandig is als je matras vullen met dollars.

 

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.