NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

‘Let’s twist again, like we did last summer’

14 dec 2012

Het Federal open Market Committee (FOMC) heeft afgelopen woensdag weer de beleidslijnen uitgezet voor het komende kwartaal. Het meeste dat het comité openbaar maakte was conform de verwachtingen van de markt, maar het was alles bij elkaar toch weer een drastisch pakket. In het kort is de uitkomst dat er iedere maand 85 miljard dollar de economie ingepompt zal worden en dat de Fed pas stopt als de werkloosheid onder de 6,5% zakt. Opvallend is de directe koppeling aan het werkloosheidspercentage.

Nog nooit heeft een centrale bank van een toonaangevende economie het monetair beleid direct gekoppeld aan een macro-economische indicator. Ze hebben in zekere zin de beslissing uit handen gegeven, alsof ze een baksteen op het gaspedaal hebben gelegd en zelf op de achterbank zijn gaan zitten. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze een ontsnappingsclausule hebben ingebouwd. Als de inflatie boven de verwachting van de Fed uitkomt, zullen ze ingrijpen. Dus als de auto van de weg afraakt kruipen ze weer achter het stuur.

Hierboven is te zien hoe de leden van het comité denken over het moment dat de geldpersen uitgezet mogen worden. Slechts 2 van de 19 stemgerechtigde leden denken dat het in 2013 tijd wordt de geldkraan dicht te draaien. De overgrote meerderheid, 13 van de 19 leden (68%), verwacht pas in 2015 te kunnen stoppen met de monetaire verruiming. Dat betekent: minstens 24 maanden, keer 85 miljard, is $2.040.000.000.000,-  (2,04 biljoen) aan nieuwe dollars. Dollars die door niets anders worden gedekt dan een belofte van de Fed, die al bijna 17 biljoen schuld heeft openstaan. Inflatie is op deze manier niet uit te sluiten.

De 85 miljard aan ‘steunaankopen’ bestaan uit twee delen. Eén deel liep al een paar maanden en wordt in de markt QE Infinity genoemd. Het gaat hier om 40 miljard die maandelijks wordt besteed aan ‘mortgage backed securities’, dat zijn samengevoegde hypotheken die in gelijke eenvoudig verhandelbare delen zijn opgeknipt. Het tweede deel is de woensdag ingestelde vervanging van ‘Operation twist’. Daarbij verkocht de Fed kortlopende staatsobligaties en kocht langlopende. Nu gaan ze zonder het verkopen verder en kopen ze iedere maand voor 45 miljard aan langlopende (Amerikaanse) staatsobligaties.

Amerika is inmiddels op het punt dat het moeilijk is voor te stellen wat ze zonder al die steunaankopen moeten. Als de Fed anders had besloten had de markt wel eens massaal de stekker uit de Dow Jones index en de Amerikaanse obligaties kunnen trekken. Investeerders zijn inmiddels gewend geraakt aan de door de Fed gegarandeerde prijzen, zij lijken de lange termijn risico’s voor lief te nemen. Voor investeerders is het begrijpelijk, als je nu winst kunt nemen moet je het vooral niet laten. De Fed zou daarentegen iets dieper moeten nadenken. Wordt het niet eens tijd om door de zure appel heen te bijten?

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.