NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Italie: grootste gevaar voor Europa

21 dec 2012

Griekenland is afgeschreven, Spanje is betaalbaar, maar als Italië gaat is de euro niet te redden. Als we het met de Nederlandse situatie vergelijken was Griekenland zo groot als DSB, Spanje als ABN-AMRO en Italië vergelijkbaar met ING. De val van DSB was vervelend maar te dragen, het wankelen van ABN was tegen hoge kosten ook te redden, maar als ING omvalt zou de Nederlandse economie in grote problemen komen. De bankencrisis is inmiddels bijna bezworen maar de Eurocrisis nog niet. Mario Draghi heeft een vangnet opgezet voor Spanje, maar de Italiaanse economie (die ruim 25% groter is dan de Spaanse) zal weleens teveel van de ‘sterke’ Eurolanden kunnen vragen.

Berlusconi Vs Monti

Italië is er minder slecht aan toe dan Spanje en is bovendien tamelijk professioneel de goede kant op geloodst door het strenge zakenkabinet van Mario Monti. De eerste stappen zijn gezet, maar de 7e economie van de wereld is nog lang niet veilig of stabiel te noemen. Daarom wordt er in de rest van Europa met argusogen gekeken naar de toeren van Berlusconi. De partij van Berlusconi heeft effectief de stekker uit het zakenkabinet van Monti getrokken waarna de excentrieke miljardair zichzelf weer kandidaat heeft gesteld.

Een voorzichtige balans van bezuinigingen en stimuleringsmaatregelen wordt noodzakelijk geacht, niet het testosterone populisme van de 76 jaar oude snoeper Silvio. Er wordt daarom niet alleen vanuit Europa, maar ook vanuit het Italiaanse zakenleven een dringend beroep gedaan op Monti om zich met het Italiaans beleid te blijven bemoeien. Miljardairs als de vastgoedmagnaat Francesco Gaetano Caltagirone en de industrieel Luca Cordero di Montezemolo zijn bezig een centrumpartij op te tuigen die onder leiding van Mario Monti mee kan doen aan de komende Italiaanse verkiezingen. Monti zelf houdt nog een slag om de arm, maar de druk op hem is groot.

De toekomst van de euro

De druk is groot omdat de campagne van Berlusconi lijkt te gaan draaien om een aanval op de geplande (en zeer noodzakelijke) bezuinigingen. Berlusconi maakt gebruik van het anti-Europees sentiment dat is ontstaan omdat de pijnlijke bezuinigingen worden beschouwd als een straf vanuit Europa. Als de excentrieke mediamagnaat succes heeft met dat standpunt en de zoveelste keer premier wordt is er goede kans dat investeerders massaal de Italiaanse staatsobligaties verlaten. Het gevolg daarvan zou een onbetaalbare staatschuld worden en effectief een faillissement van de derde economie van Europa.

Het lot van de Europese eenheidsmunt is hiermee effectief in handen van twee Italianen en de naar Italiaanse gebruik schimmige collectie van zakenmensen en kerknotabelen die hen omgeven. Iets waar zelfs Super Mario Draghi (voorzitter van de Europese Centrale Bank) met zijn magische geldpersen weinig aan kan veranderen. Twee weken geleden werd duidelijk dat de Italiaanse schuld op 2015 miljard euro is gekomen. Dat is na Griekenland de hoogste staatsschuld van Europa, het komt neer op 126% van het bruto binnenlands product. Met het bezweren, of afkopen, van de Griekse problemen is Europa dus nog lang niet in veilig vaarwater.

 

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.