NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Is Amerika stabieler dan Europa?

04 okt 2013

Amerika kan de overheid stilleggen en nog lijkt er geen man overboord. De 85 miljard aan steunaankopen houden de beurskoersen overeind en zowel de goudprijs als de zilverprijs dalen, iets wat normaal gebeurt als investeerders weer wat meer vertrouwen in de toekomst krijgen. Het verschil tussen Europa en de Verenigde Staten is opvallend. Terwijl Amerika onaangedaan doormoddert, brengt onrust op een relatief insignificant eilandje als Cyprus de economie van Europa tot de rand van de afgrond.

In de Verenigde Staten hebben 37 lagere overheden sinds 2010 faillissement aangevraagd. De meest spectaculaire was het recente faillissement van de stad Detroit. Ondertussen hangt de financiële gezondheid van de staat Californië (1½ keer zo groot als Italië) al jaren aan een zijden draadje. Toch houdt dit de financiële markten nauwelijks bezig. Waarom is de Eurozone, die in verhouding minder schulden heeft, dan zo kwetsbaar?

Europa, 28 lidstaten, 29 ongelukken

Er valt wat voor te zeggen dat Europa kwetsbaar is omdat de unie zo recent tot stand is gekomen. De economieën van de lidstaten zijn weinig geïntegreerd en de middelen van de Europese Centrale Bank zijn beperkter dan die van de Federal Reserve. Beide zouden in de loop der tijd kunnen veranderen. Het is echter maar de vraag of een bankenunie en meer macht voor Brussel de kwetsbaarheid van de Eurozone zal verhelpen. De kern zit in de economische verschillen tussen lidstaten.

We hebben al gezien dat de noordelijke lidstaten niet zaten te wachten op de renteverlaging die is doorgevoerd om de zuidelijke landen op de been te houden. Dat is nog niks vergeleken met de verschillen in economische activiteit en problemen van lidstaten. Spanje zit met hele steden waardeloos vastgoed, Italië zit met onberekenbare politici, Griekenland heeft last van teveel ambtenaren en een slechte belastingmoraal? IJsland (een kandidaat lidstaat) en Cyprus hadden teveel vreemd kapitaal in banken staan en Portugal te weinig.

‘North and South’

De Verenigde Staten hebben ook groeistuipen gekend. De burgeroorlog tussen de noordelijke staten van de VS en de zuidelijke staten bijvoorbeeld. Deze was te herleiden tot een verschil in economische activiteit. Politiek ideologisch was er een conflict over de afschaffing van slavernij, maar in de kern had het zuiden een plantage-economie die dreef op slavernij en het noorden een productie- en diensteneconomie die dreef op de koopkracht van consumenten, waaronder bevrijde slaven.

Los van het historisch cynisme van bovenstaande is het als voorbode voor Europese eenwording slecht nieuws. Europa heeft namelijk nog meer economische smaken binnen de gelederen dan de VS in de 19e eeuw had. Het onderscheid is niet simpelweg een agrarische of een stedelijke economie. Het zijn Ierse veehouders tegenover Scandinavische toeristen en Duitse milieulobby’s. Het zijn Nederlandse bankiers versus Franse ambtenaren en Duitse ondernemers tegen Bretonse vissers of Poolse stukadoors en Sloveense kaasmakers. Om van Turkse yoghurt nog maar te zwijgen.

De zwakste schakel

Zolang Europa volledig afhankelijk is van de zwakste schakel is, zal het instabieler zijn dan de Verenigde Staten en dat is geen goed nieuws. Dit wetende is het ongelofelijk dat Europa bezig blijft met het binnenhalen van zwakke schakels. Roemenië, Slovenië of Turkije het zijn allemaal landen met buitengewoon hoge schulden ten opzichte het Bruto Binnenlands Product. Daarom zou ik zeggen: stroomlijnen en stoppen met uitbreiden, of afblazen. Anders kan het experiment Europa weleens slecht aflopen.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.