NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Indiase regering bezorgd over goudimport

25 jan 2013

Afgelopen maandag maakte een hooggeplaatste ambtenaar van het ministerie van financiën van India bekend dat het belastingtarief bij de  invoer van goud verhoogd wordt van 4% naar 6%. India is ’s werelds grootste goudimporteur en het importeert dusdanig veel goud dat het grote invloed heeft op hun handelsbalans. De Indiase regering probeert dat nu te remmen, door de accijnzen te verhogen. Er gaat naar het idee van de regering in New Delhi teveel geld India uit, waardoor de waarde van de roepie afneemt. De regering probeert dus de inflatie te beperken door goud bij te grens te stoppen, terwijl burgers zich tegen inflatie willen beschermen door goud te kopen.

Ongeveer een vijfde van de wereldwijde vraag naar goud is afkomstig uit India. Een groot deel van die goudbehoefte komt voort uit traditionele sieraden. Voortbordurend op die traditie drijft de hoge inflatie in India de vraag naar goud op, gouden sieraden vormen namelijk een soort spaarpot of bruidsschat. Hieronder ziet u de goudvraag uit India, deze vraag is begrijpelijk als u daarnaast het rendement van goud ziet. Het probleem voor de Indiase overheid is dat het massaal importeren van goud de inflatie vergroot. Als een land meer importeert dan exporteert dan neemt de waarde van de valuta van dat land af, in een notendop omdat er relatief steeds minder voor die valuta te kopen is.

Veel goud betekent weinig controle

Een ander probleem voor de Indiase bestuurders is gebrek aan controle. Wanneer grote delen van spaartegoeden in goud worden aangehouden heeft de Indiase centrale bank weinig middelen om geld in omloop te brengen door de rente te verlagen, of inflatie tegen te gaan door de rente te verhogen. Goudbezitters zijn veel minder afhankelijk van de rente op geld, goud is eigenlijk een soort internationale valuta. Inflatie en controle zijn dus de redenen waarom de Indiase overheid de belasting op de invoer van goud gaat verhogen. ‘Gaat de vraag naar goud daardoor afnemen?’, is de belangrijke, maar lastige vraag die overblijft.

Gaat India dan minder goud kopen?

Er kan wel een kleine afname in de vraag worden verwacht, want goud zal ontegenzeggelijk duurder worden. Toch verwachten kenners van de Indiase goudmarkt geen grote veranderingen. In de eerste plaats wordt er al veel goud India in gesmokkeld sinds eerdere accijnsverhogingen, de kans is groot dat er nu nog meer gesmokkeld gaat worden. Met name via Nepal komen grote hoeveelheden goud illegaal India binnen. In de tweede plaats is een groot deel van de vraag naar goud in India afkomstig van de armere burgers die transacties in zeer kleine hoeveelheden doen. Op kleine hoeveelheden zijn de accijnspercentages relatief onopvallend en zullen zodoende de vraag niet zo sterk drukken.

Wat betekent dit voor de goudprijs?

Het zal waarschijnlijk geen drama voor de goudprijs worden. In de eerste plaats reageerde de goudmarkt tamelijk onbewogen op het nieuws: de afgelopen week was een stabiele week voor goud. Het kan zijn dat Indiase goudhandelaren alvast een voorraad opbouwen en dat het slechte nieuws daardoor is opgevangen, maar waarschijnlijker is dat spelers op de goudmarkt zich niet heel veel zorgen maken. In 2012 was India al behoorlijk aan minderen in hun goudaankopen, in tegenstelling tot de jaren daarvoor en dat had met name met dalende koopkracht van de roepie te maken. Die dalende koopkracht heeft meer invloed dan de accijnsverhoging. De focus ligt op China, waarvan verwacht wordt dat het in 2013 de grootste goudimporteur word.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.