NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

IMF: 10% heffing op spaargeld

10 okt 2013

IMFbelasting

De Franse krant Le Figaro ontdekte bovenstaand ‘pareltje’ in de Belasting monitor van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat is een rapport dat het IMF twee keer per jaar doet uitgaan. Dit rapport geldt als een functioneringsgesprek met de financieel verantwoordelijke van landen die bij het IMF zijn aangesloten. De analisten van het IMF stellen vast dat steeds meer economen en beleidsmakers nadenken over een eenmalige heffing op spaargeld om de schuldencrisis in Europa op te lossen.

Het voorstel

Kort samengevat zeggen de IMF specialisten dat een eenmalige heffing van 10% op het spaargeld van Europeanen het niveau van staatsschulden in Europa kan terugbrengen naar acceptabele niveaus. Het voordeel hiervan is (volgens de IMF-ers vanuit Washington) dat niet-Europeanen op deze manier niet worden getroffen. Die zouden namelijk in het geval van een afwaardering van de schulden (haircut) wel betalen via waardeverlies op obligaties of via inflatie door waardeverlies op investeringen in Euro’s.

Hartelijk dank aan het IMF dat ze meedenken over hoe Europa niemand tot last kan zijn, schijnbaar zijn ze de capriolen van de VS alweer vergeten. Eerst waren er de waardeloze Mortgage Backed Securities, toen was er Lehman en nu draaien de geldpersen zo hard dat de economieën over de hele wereld vol met lucht worden gepompt. In Europa, net als in Cyprus, zijn het dus de burgers die opdraaien voor de ellende die bankiers de afgelopen 20 jaar hebben gecreëerd. De ervaring heeft ons al geleerd Jeroen Dijsselbloem geen bezwaar heeft tegen dergelijke maatregelen.

De nadelen

De zwakke punten van het plan worden ook aangestipt in het IMF-artikel. Als de maatregel vooraf bekend wordt, zullen mensen de maatregel proberen te ontduiken. Waarschijnlijk hebben ze daar gelijk in: je zou wel gek zijn geld op de bank te laten staan als de overheid aankondigt 10% ervan te gaan inpikken. Als het gebeurt wordt het dus een verrassing. Het tweede nadeel is een gedragsverandering na de heffing. Eenmaal geschoren zullen Europese spaarders niet zo geneigd zijn stil te zitten. Ook dat is, zoals we in Cyprus hebben gezien, een realistische inschatting van het IMF.

De oplossing is dus simpel. Dat dit plan nu circuleert moet aan de grote klok worden gehangen. Politici moeten gedwongen worden publiekelijk garanties af te geven dat dit niet zal gebeuren. Als dat niet gebeurt wordt de kans steeds groter dat op een dag de pinautomaten stilliggen en banktegoeden worden bevroren waarna iedereen 10% minder op zijn rekening heeft. AmsterdamGold zou er goede zaken door doen, maar dat wil niet zeggen dat wij horen tot de groep die de maatregel, zoals het IMF omschrijft, zou ‘beschouwen als eerlijk’.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.