NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Hollande wil eurokoers ‘controleren’

08 feb 2013

De Franse president François Hollande roept op tot het controleren van de koers van de euro. Daarmee zijn we weer een stap verder op weg naar een valutaoorlog tussen de drie grote valuta blokken: de dollar, de euro en de yen. Tot nu toe kwam de oorlogstaal vooral uit Japan, maar nu is er ook een vooraanstaande Europese politicus die meedoet met het wapengekletter. De Duitsers proberen deze politiek-gedreven ingrepen in de vrije markt tegen te houden, maar de druk wordt steeds groter. Zelfs Mario Draghi president van de Europese Centrale Bank (ECB) houdt rekening met monetaire strijd, zo bleek bij een persconferentie afgelopen donderdag.

Japanners strijdlustig

Het is met name Abe Shinzo de Japanse premier die de spanningen laat oplopen. Met uitlatingen over de noodzakelijkheid van een 2% inflatie heeft hij de directeur van de Japanse centrale bank (BoJ) Masaaki Shirakawa behoorlijk onder druk gezet. Woensdag kondigde Shirakawa zelfs aan dat hij drie weken eerder dan gepland zal aftreden. Dat klinkt niet zo spannend, maar het aftreden van Shirakawa valt daardoor samen met de benoeming van twee nieuwe bestuursleden door Abe Shinzo. Het is dus wel duidelijk dat de huidige bankdirecteur op dat moment muiterij verwacht en zich niet bij machte voelt om tegengas te geven. Daarmee heeft de premier feitelijk het gezag over de BoJ opgeëist.

We hebben inmiddels jaren van economische rampen en wanbestuur achter de rug, daarom lijkt het een kleinigheid, maar feitelijk is er in Japan sprake van een coup. Het is voor een leidende economie zoals Japan ongehoord dat de politiek openlijk ingrijpt in het monetair beleid. Zoals we al eerder berichtte hebben inmiddels een aantal landen hun zorgen uitgesproken over de gang van zaken, maar met de opmerkingen van François Hollande wordt er behalve kritiek ook een tegenoffensief aangekondigd. Vooralsnog lijkt het erop dat Abe zich noch van kritiek noch van dreigementen weinig aantrekt, de Japanse economie lijkt namelijk te profiteren van zijn aanslag op de vrije markt.

Verontrustende stijging van de euro

Ten opzichte van de dollar is de euro dit jaar al 4% gestegen en ten opzichte van de yen 11%. De euro kwam vorige week op het hoogste punt in 15 maanden. Voor mensen die buiten Europa op vakantie willen is het goed nieuws, maar diegene die hun producten buiten de eurozone willen verkopen krijgen te maken met een dalende vraag. Het is daarom niet verwonderlijk dat François Hollande zich zo strijdlustig uitlaat. Als de euro op deze snelheid blijft stijgen, komt een eventueel herstel van de Europese economie nooit van de grond. Een probleem dat al eerder door Jean-Claude Juncker (de door Jeroen Dijsselbloem opgevolgde voorzitter van de Eurogroep) werd aangekaart.

Duitsers tegen interventie

De Duitse regering is duidelijk een andere mening toegedaan dan François Hollande. Zij zijn fel tegen interventie en hebben de afgelopen tijd de Japanners meermalen kritisch aangesproken op de nieuwe monetaire koers. Philipp Rösler, de Duitse Minister van Economische Zaken, reageerde daarom ook snel op de woorden van Hollande.  Hij zei woensdag dat ‘het versterken van het Europees concurrentievermogen prioriteit had, niet het verzwakken van de euro’. Mario Draghi bracht donderdag op zijn bekende subtiele wijze de gemoederen tot bedaren. Toch liet hij blijken dat de Duitsers op dit punt niet almachtig zijn.

ECB sluit niks uit

In reactie op de oorlogstaal van Hollande kwam Mario Draghi donderdag met twee opmerkingen. In de eerste instantie deed hij een goed verborgen duit in het zakje. Hij gaf aan dat de ECB niet zich niet bemoeit met de wisselkoers, ‘maar’ zei hij vervolgen ‘We kijken of de waardestijging doorzet en eventueel onze beoordeling van prijsstabiliteit veranderd’. Het klinkt nietszeggend, maar tussen de regels door zegt hij hiermee dat de ECB zal ingrijpen als de euro teveel stijgt. Tot slot had hij nog een bestraffende opmerking voor Hollande die zich in strikte zin over deze zaken niet had mogen uitlaten. Na een vraag over Hollande zei Draghi: ‘Hollande. Tsja, we moeten nooit vergeten dat de ECB onafhankelijk is’.

 

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.