NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Hoe sterk is een papieren stier?

19 jul 2013

De goud- en zilverkoersen lijken zich te herpakken na een paar slechte maanden. De bodemvorming is vooral te danken aan grote fysieke interesse uit Azië. Deze vasthoudendheid wekt nu ook de interesse van speculanten over de hele wereld. Maandag werd bekend dat de speculatieve longposities op goud in een week met 4,1% waren gestegen. Goud is duurzamer gebleken dan velen dachten en nu richten ook de speculanten weer hun blik op de goudmarkt. De vraag is nu of de edelmetaalmarkt gediend is met dat soort aandacht.

De afgelopen maanden was het een onstuimig ritje voor de bezitter van goud of zilver. Er waren dagen met stevige dalingen, die nauwelijks te verklaren waren met een fundamenteel herstel van de wereldeconomie. De dalingen waren vooral toe te schrijven aan de verkoop van papieren goud en zilver varianten. We hebben het dan over contracten die worden afgesloten op de waarde van edelmetaal voor een bepaalde periode en die zodoende de mogelijkheid bieden gebruik te maken van een stijgende of dalende koers van het betreffende edelmetaal.

Het belang van derivaten

De waarde van die papieren handel is in de ogen van veel mensen anders dan die van fysiek edelmetaal, het wordt alleen in de prijsvorming op één hoop gegooid met het echte materiaal. Er werd flink geklaagd, ook door ons, dat de prijs zo afhankelijk was van al dat papieren klatergoud. Het is een terechte klacht die op verschillen manieren onderbouwd kan worden, maar ik heb één interessante repliek gehoord op IEXprofs: ‘Waar waren de investeerders in fysiek goud met hun klachten toen de prijs steeg mede dankzij al die papieren speculatie?’

Het is waar, de klachten over de marktvorming die op COMEX plaatsvond klonken een stuk minder hard toen de bullmarkt op stoom kwam, dan nu die een tijdje onder druk staat. Daarom hierbij de vraag wat als straks de papieren tijgers weer op de rug klimmen van de bullmarkt in goud. Ik stel voor dat we dat niet toejuichen. Het streven is een realistische prijs voor goud, zilver en ook platina. Mijn overtuiging is dat trackers, futures en opties daar niet aan bijdragen. Dergelijke financiële producten dienen zeker een doel, maar wel in een ander universum dan zilverbaren en gouden munten.

Het belang van een reële prijs

We hebben al gezien dat de eerste exclusieve fysieke edelmetaalbeurs zijn deuren heeft geopende in Singapore. Een ontwikkeling die wij onder voorbehoud van de betrouwbaarheid toejuichen. Ook is er de grotere en invloedrijkere handelsvloer, de Shanghai Gold Exchange (SGE) waar steeds meer fysiek wordt verhandeld. Als extra indicator van een potentiële scheiding van papier en fysiek is er het prijsverschil tussen deze SGE en de COMEX de handelsvloer in New York waar vooralsnog veruit het meeste handel plaatsvindt.

Moet er dan tegen opgetreden worden als de handel in New York aantrekt?. Lijkt me niet. Er moet wel kritisch naar gekeken worden en dan zal de markt langzaam maar zeker de goede weg vinden. Met name partijen met interesse in fysiek edelmetaal of belang bij de feitelijke productie (mijnbouwers en hun financiers) moeten kritisch kijken waar ze hun handel plaatsen. Alleen door een duidelijke scheiding in handelsvloeren af te dwingen kan de prijs uit elkaar worden getrokken. Dan zal goed blijken dat goud in de hand duurder is dan de belofte van goud door een bank.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.