NL amsterdamgold EN amsterdamgold

tel: +31 (0) 20 65 89 555

Hoe slecht gaat het met de Amerikaanse economie?

20 sep 2013

Het was de verrassing van de week, maand en misschien wel van 2013. De Federal Reserve ziet voorlopig af van de omzichtig aangekondigde ‘tapering’. Ondanks indirecte en directe aankondigingen van Ben Bernanke schroeft de Fed het obligatie-opkoopprogramma (QE3) voorlopig niet terug. Het is zeer opmerkelijk aangezien één van de grote uitdagingen van het QE programma het moment van afbouwen was. De markt was er nu op voorbereid, maar toch durfde de Fed het niet aan. De vraag die rest: hoe slecht gaat het eigenlijk met de Amerikaanse economie?

Risico op paniek

Afbouwen en uiteindelijk stoppen met Quantative Easing brengt een groot risico op paniek met zich mee. Obligatiemarkten en in verlengde daarvan aandelenmarkten zijn gaan rekenen op de steunaankopen uit de VS. We zagen de afgelopen maanden de schokken die de ‘taper-geruchten’ teweeg brachten. Nou leek het erop dat de markt aan het idee gewend was en rekende op 10 miljard afbouw per maand. Een uitgelezen kans zou je denken, maar de Fed durfde het niet aan omdat economische indicatoren geen onderbouwing boden.

QE3-geldhoeveelheid

Het duiden van economische indicatoren is een kwestie van interpretatie. Het signaal dat de Fed afgeeft met het laten passeren van deze kans is dat zij de economische indicatoren kwalificeren als slecht. Het is een tekenend voor de verknipte situatie dat wereldwijde markten positief reageren op een slecht bericht van het belangrijkste economisch orgaan van de wereld. Aan de andere kant; geef ze eens ongelijk. Zolang dollars worden uitgedeeld (zie bovenstaande grafiek) moet je ervan profiteren. Onderstaande grafiek laat de comfortabele reserves zien die met QE zijn opgebouwd.

QE3-geldreserves financiële instellingen

Op naar het schuldenplafond

Slechte ontwikkeling of niet, QE-infinity gaat door, zoveel is zeker. Dat de goudprijzen stijgen op basis van dat nieuws is niet verwonderlijk. Er is inmiddels ter waarde van 3.800 miljard dollar aan schuld op de balans van de Fed geladen die indirect bij de staatsschuld kan worden opgeteld. Het gaat om geld dat investeerders uiteindelijk moeten terug betalen aan de Fed voor de schuldtitels die de Fed van hen heeft gekocht op de open markt; dollars die ergens vandaan moeten komen, anders worden Amerikaanse staatobligaties op termijn waardeloos en dus ook de dollar zelf.

Nu wil echter het geval dat het zakgeld van de Federale overheid binnenkort op is. De ‘debt ceiling’ (schuldenplafond) discussie komt er binnenkort weer aan en dat is het moment dat Republikeinen en Democraten blufpoker gaan spelen over de maximaal toelaatbare schuld van de Amerikaanse overheid. Met deze eindeloze geldprintactie naast de reguliere schuld zijn de budgettaire belangen nog wat verder op scherp gezet. Vóór deze mededeling was 43% van de Amerikanen voor het uitspreken van een faillissement van hun overheid een percentage dat op deze manier alleen maar zal groeien.

 

 

De artikelen in de AmsterdamGold nieuwsbrief vormen een weerspiegeling van de opinie van de auteur en niet van AmsterdamGold.com BV. Deze artikelen zijn bedoeld om u te helpen een mening te vormen over de edelmetaalmarkt en constitueren geen advies. De inhoud is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar AmsterdamGold accepteert geen verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden. Alleen u kan beslissen wat de juiste manier is om uw vermogen te beheren. Als u besluit te handelen op basis van de inhoud van de AmsterdamGold nieuwsbrief dient u elders de betreffende inhoud te verifiëren. De auteur van dit artikel bezit een long positie in fysiek zilver.